Jennifer Porter: ”Când echipa ta nu e funcțională, lucrează mai întâi la tine!”
”Ne-am întâlnit, recent, eu și un coleg, cu un CEO și echipa sa de conducere, observându-i în timp ce discutau cum să-și îmbunătățească procesul de planificare anuală. În timp ce echipa își analiza activitatea, conversația s-a încălzit. Au discutat timp de 45 de minute, dar nu era clar cine a condus discuția sau care au fost obiectivele. Multe comentarii erau lipsite de subiect. Am întrerupt întrevederea și am pus această întrebare: «De ce reacționezi așa la această conversație și ce anume îți provoacă reacția? Am fost întâmpinați cu priviri goale. M-au rugat să repet întrebarea, aparent surprinși că le-am cerut să-și asume responsabilitatea pentru reacțiile lor”, scrie Jennifer Porter în articolul ”To Improve Your Team, First Work on Yourself” , publicat de Harvard Business Review.
Manager partner al Grupului Boda, firmă de coaching pentru lideri și organizații care vor să investească în leadership și dezvoltarea echipei, Jennifer Porter este deseori solicitată să ajute la identificarea și remedierea unor probleme atunci când o echipă este disfuncțională. ”Când săpăm mai adânc și le cerem să descrie ceea ce observă în detaliu, de obicei auzim că anumiți membri ai echipei sunt problematici și trebuie să-și schimbe comportamentul. De asemenea, auzim declarații vagi despre «ei» (toți ceilalți) care nu știu să funcționeze eficient. În calitate de practicieni cu experiență în dezvoltarea echipei, știm că acestea nu sunt evaluări exacte sau utile situației”, explică Jennifer Porter. Din punctul ei de vedere, echipele sunt sisteme complexe de indivizi cu preferințe, abilități, experiențe, perspective și obiceiuri diferite. Șansele de a îmbunătăți acest sistem complex într-un mod semnificativ și durabil sunt mai mari dacă fiecare membru al echipei – inclusiv liderul – învață să stăpânească trei capacități fundamentale: conștientizarea internă de sine, conștientizarea externă de sine și responsabilitatea personală. Iată cum explică în detaliu Jennifer Porter aceste trei capacități fundamentale pentru o bună funcționare a echipei:
Conștientizarea internă de sine presupune înțelegerea sentimentelor, credințelor și valorilor tale. Când nu ne înțelegem pe noi înșine, avem mai multe șanse să picăm în greșeala de a crede că acțiunile și comportamentele altora sunt rezultatul intenției sau caracterului negativ („a întârziat pentru că nu-i pasă”) și de a crede că acțiunile și comportamentele proprii sunt cauzate de circumstanțe („am întârziat din cauza traficului”). Vestea bună: conștientizarea internă de sine se poate învăța. Pentru a începe, tu – ca lider al echipei sau coechipier – poți reflecta și lua în considerare răspunsurile tale la niște întrebări atunci când te afli în scenarii provocatoare sau încărcate emoțional. Întreabă-te: Ce emoții trăiesc?; Ce presupun despre o altă persoană sau despre situație?; Care sunt faptele vs. interpretările mele?; Care sunt valorile mele de bază și cum pot avea impact asupra reacțiilor mele?Dacă îți faci timp să iei în considerare răspunsurile, poți afla multe despre tine și modul în care ai putea să acționezi ajutând echipa.
Conștientizarea externă de sine implică înțelegerea modului în care cuvintele și acțiunile noastre au impact asupra altora. Majoritatea liderilor și coechipierilor cu care lucrăm nu au nicio idee despre modul în care ei afectează comportamentele colegilor. Drept urmare, le este dificil să recunoască și să utilizeze punctele forte care fac un membru al echipei productiv, precum și să identifice și să corecteze comportamente care au un impact negativ asupra echipei. Fără aceste cunoștințe, relațiile nu se pot îmbunătăți. Un mod de a începe construirea conștiinței externe de sine este de a observa reacțiile celorlalți în timpul discuțiilor. Puteți colecta câteva informații valoroase în acest fel. O abordare mai directă este să solicitați coechipierilor un feedback specific, direct: Ce nu fac bine în ședințe?; Dacă ați putea schimba ceva din modul în care interacționez cu echipa, ce ar fi?Acest lucru poate fi riscant și inconfortabil, dar este singurul mod în care poți obține date precise despre impactul cuvintelor și acțiunilor tale.
Responsabilitate personală – când ne gândim la răspundere, de obicei ne gândim să îi responsabilizăm pe ceilalți. Însă cei mai eficienți lideri și coechipieri sunt cei care își asumă responsabilitatea. Ca și conștiința de sine, acest lucru sună ușor, deși nu e așa. Pentru că, atunci când ne confruntăm cu o provocare sau o situație de disconfort, mulți dintre noi au atitudini incorecte: blamarea sau criticarea celorlalți, apărarea noastră, crearea de confuzii sau evitarea problemei cu totul. Dacă o echipă nu lucrează bine împreună, este foarte probabil ca fiecare membru al echipei să contribuie. Așadar, dacă vă doriți o echipă mai eficientă trebuie să faceți următorii pași:
-Recunoașteți când există o problemă. Uneori aceasta este cea mai grea parte.
-Acceptați că faceți parte din problemă. Contribuiți la remedierea situației.
-Asumați-vă responsabilitatea personală pentru soluționarea problemei.
O mică schimbare a mentalității va avea un impact direct asupra comportamentelor și poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra unei echipe întregi.