Întoarcerea la moralitate. Obsesia performanţei şi a concurenţei naşte monştri
Fiecare dintre cei patru fondatori pune în slujba programului „umanager” experiența dobândită de-a lungul carierei şi îşi invită partenerii de încredere să se alăture proiectului. Cei nouă invitaţi ai primului atelier de leadership moral intitulat „Adevăratul Succes” au invocat atitudini şi comportamente care par incongruente cu realitatea din mediul de business şi au ţinut pledoarii în favoarea unor termeni sensibili, greu de invocat în zilele noastre – integritate, onestitate, curaj, generozitate, încredere şi respect, valoare adăugată, sustenabilitate, – oferind publicului lecţiile lor de viaţă şi împărtăşind gândurile lor cele mai intime despre succes.
Cele trei ingrediente ale succesului sunt, în opinia lui Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al UniCredit Tiriac Bank: vocaţia (pe care o depistăm pedalând pe calităţi), maximizarea potenţialului (prin permanenta dezvoltare personală), binele (pe care îl faci altora.)„Ne ţine împreună un set de valori, dintre care prima este integritatea.”
Vorbind despre integritate, Pascariu a pus punctul pe i, rostind în glumă, un mare adevăr: „Nu poţi fi pe jumătate integru, aşa cum o femeie nu poate fi pe jumătate însărcinată. Ori eşti integru, ori nu eşti.”
Pentru a ne maximiza potenţialul, avem nevoie de curaj. "Nu am întâlnit niciun om de succes care să fi cunoscut eşecul, iar cea mai mare greşeală este să-ţi fie teamă să greşeşti." a declarat Radu Georgescu, preşedintele grupului GECAD.
Alpinistul Alex Găvan a motivat de ce este important să devenim zilnic o versiune mai bună a propriei persoane şi că „felul în care ajungi din punctul A în punctul B contează, de fapt, mai mult decât să ajungi în punctul B”.
Actorul Dan Puric a atras atenţia că „obsesia performanţei şi a concurenţei creează monştri. ” În pledoaria sa pentru dreptate, ca valoare absolută, Puric a atenţionat că „binele se face pentru valoarea lui în sine.”
Head-hunterul Radu Manolescu, Managing Partner la K.M.Trust & Partner a încurajat companiile să îşi recruteze oamenii uitându-se în primul rând la caracterul lor şi abia în al doilea rând, la competenţe.
Camelia Şucu a vorbit despre importanţa echipei şi a oamenilor în care şi-a plasat încrederea pentru a putea să îşi dezvolte şi să îşi menţină businessul în condiţii de piaţă descurajante, iar psihologul Victor Toriani a pledat pentru un anumit tip de spiritualitate, în care banii sunt un mijloc, dar nu un scop în sine.
Proiectul „umanager” își propune să atragă un nucleu de oameni care au integrat etica drept reper profesional în activitatea lor de business şi să ofere în continuare exemple pentru toţi cei care vor să-și construiască o carieră în afaceri. „Umanager” va continua sub forma unor conferințe și ateliere interactive, trimestriale, care vor fi susținute de antreprenori şi manageri care au construit afaceri durabile în România, ajunse la maturitate, sau care au experimentat succesul inclusiv în perioada de criză.
Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank România, care s-a alăturat fără rezerve proiectului, crede că este necesară conștientizarea nevoii de integritate și crearea unui mediu de afaceri care să inspire mai multă încredere. „Dorim să promovăm în România ideea că poți avea succes în afaceri dacă ești etic, corect și onest”.
„Prin acest proiect dorim să promovăm importanța încrederii reciproce între oamenii de business, precum și planificarea sustenabilă pe termen lung a afacerilor, deoarece suntem conștienți că aceste elemente sunt esențiale pentru a deveni oameni mai buni și în afaceri”, a declarat Septimiu Postelnicu, Executive Vice President Unicredit Țiriac Bank.