Încrederea în lider poate salva o afacere! Cum să-ți transformi angajații în aliați pe timp de criză
Photo by Marvin Meyer on Unsplash
În orice criză este nevoie ca liderii să știe să își țină aproape angajații, colaboratorii și clienții, să fie nucleul care dirijează gestionarea acțiunilor companiei, astfel încât perioada critică să nu lase urme. Însă doar liderii care se bucură de încrederea angajaților vor reuși să își sudeze echipa în momentele în care alții, cu mai puțină experiență și cu o încredere șubredă, nu vor putea face din oamenii lor aliați, ci doar piesele unui joc de domino ce pot duce compania către faliment.
Dar pentru a face din angajat aliatul tău este nevoie și de alte calități pe lângă încredere. Compasiunea, transparența, calmul și optimismul sunt alte caracteristici pe care liderii cu experiență mizează atunci când vor să direcționeze resursele umane ale companiilor. Iar în momente de criză, toate aceste calități acționează ca piesele un puzzle și puse cap la cap dau liderul care va aduce succesul companiei, va ști să păstreze firma pe linia de plutire, fără să fie nevoie ca cineva să sară din barcă.
Cum își pot crește liderii încrederea în perioade de criză, cum își fac din angajați colaboratori care să îi ajute să meargă mai departe la turație maximă cu firma? Ce trebuie să facă un lider în situații de criză, dar și de ce sau de cine trebuie să țină cont pentru a ieși victorios dintr-o astfel de încercare? Am discutat despre acestea cu Gianrodolfo Tonielli, Country Manager Director Accenture Romania, și cu Corina Vințan, fondatoarea și CEO-ul companiei Links Associates, companie de relații publice și Public Affairs.
Încrederea – calitatea pe care trebuie să mizeze liderii în vreme de criză
În această perioadă, în care criza a escaladat rapid, liderii au fost nevoiți să ia atitudine și să aplice măsuri pentru a-și proteja și sprijini oamenii. Planul de ieșire din criză le poate aduce liderilor încrederea angajaților. Gianrodolfo Tonielli susține că, în astfel de situații, nu este necesar ca liderii să știe toate răspunsurile, ci să mizeze pe transparență decizională. “O echipă de conducere care privește lucrurile proactiv și răspunde mai degrabă decât doar reacționează va avea mai mult succes în ajutarea oamenilor în perioade volatile”.
Iar pentru a construi o relație bazată pe încredere, angajații au nevoie de îndrumarea liderilor în trei zone: nevoi fizice, mintale și cele legate de relații. Dacă va exista un vid într-una dintre aceste componente “angajații își vor crea propriile versiuni ale poveștii, ceea ce poate provoca frică și confuzie, iar acestea sunt vremuri în care liderii trebuie să câștige inimile, mințile și angajamentul oamenilor. Deoarece o nouă realitate se dezvoltă în întreaga lume, oamenii doresc să înțeleagă noua lor experiență profesională”, susține Gianrodolfo Tonielli, Country Manager Director Accenture România.
Părerea este împărtășită și de Corina Vințan, pentru că atunci când organizația sau compania trec printr-o criză, oamenii experimentează emoții foate puternice. “Cei mai mulți dintre aceștia au senzația că un tsunami tocmai le mătură întreaga viață și se simt copleșiți de frică. Rolul unui lider este și de a-i securiza psihologic, de a le oferi confort și încredere în viitor”.
De aceea, pentru a fi pregătit de ce va urma în perioada de criză, cel mai bine pentru un lider este ca debutul crizei să îl găsească cu o reputație impecabilă și un capital serios de încredere. “Este cecul în alb pe care orice instituție și l-ar dori și cu ajutorul căruia poate capitaliza din plin momentele esențiale ale declanșării unei crize”, confirmă Corina Vințan. Aceasta dă exemplul instituțiilor publice românești și spune că au plecat cu un mare deficit de încredere, din cauza relatărilor despre corupția din spitale, a afacerilor dubioase de acolo sau chiar a situațiilor nefericite gestionate prost precum Colectiv. Totuși, mai au o șansă, liderii încă mai pot genera încredere: “dacă măsurile și comportamentul lor vor fi ghidate de curaj, transparență, responsabilitate, adaptabilitate și inteligență emoțională”.
Relația dintre lideri și angajați în situații de criză
Deci încrederea pe care o au angajații în șefii lor poate fi un atú pe care să mizeze aceștia din urmă și care, dacă știu cum să o cultive, poate să facă din echipă nucleul care va salva afacerea.
De obicei în perioade de criză, existența unei companii este pusă sub semnul întrebării, un lider poate și trebuie să inspire încredere. Fondatoarea Links Associates consideră că: “cel mai de preț lucru este ca întreaga lui echipă să aibă un minset pregătit de criză și gata să acționeze. Există multe companii și organizații care au dobândit deja acest mindset”. Iar organizațiile, care s-au gândit deja la un set de proceduri, la un flux de acțiune însușite de toată lumea, vor putea face din criză un succes.
De relația dintre lider și angajat depinde, în perioadele critice, chiar viitorul companiei. Mai exact, de strategia pe care o adoptă “conducătorul” cu privire la informațiile despre direcția în care merge compania. Sunt lideri care au luptat și luptă în continuare cu provocările, au ales să le spună angajaților care este situația reală a business-ului, sperând că astfel vor obține încrederea angajaților, deci implicit susținerea și înțelegerea lor.
Pentru a-și salva firma într-o astfel de perioadă, Gianrodolfo Tonielli susține că liderii trebuie să se adapteze condițiilor globale și locale, dar și că „ trebuie să vadă prin aceste schimbări modalități de a câștiga și menține încrederea oamenilor lor. Această încredere depinde de grija arătată față de indivizi, precum și față de comunitate. Înseamnă a realiza un plan clar și a arăta într-un mod transparent modul în care se iau deciziile”.
Practic, modul în care va răspunde la aceste situații va face diferența dintre un lider și un non-lider. “Un lider care își păstrează calmul și optimismul va lua cele mai coerente măsuri. Un lider va avea viziune și va vedea multț pasi înainte, va transmite încredere echipei și va implementa planul cu aplomb. Planul presupune și pași de recalibrare, dar dacă liderul păstrează comunicarea deschisă cu angajații, clienții, partenerii, furnizorii, aceștia vor continua să-i stea alături“.
Sfaturi pentru lideri
Gianrodolfo Tonielli spune că nu există o rețetă general valabilă de care, dacă ar ține cont, liderii ar putea face față provocărilor într-o criză. Cu toate acestea, este de părere că e necesar să aibă în vedere câteva lucruri.
- Să dezvolte un centru de tip „plan și acțiune”. Dar înainte de a planifica și acționa, la fel de important este ca liderii să știe să asculte și să răspundă oamenilor, să obțină feedback.
- Fără muncă și activități inutile. Oamenii sunt îngrijorați de nevoile lor de bază și de salariul lor, este important să ne concentrăm resursele asupra acțiunilor care vor ajuta cel mai bine compania și oamenii.
- Integrarea scopului și a valorilor companiei în fiecare comunicare și inițiativă. Pe măsură ce distanțarea socială continuă, oamenii au nevoie de un sentiment de conexiune.
- Pregătirea companiilor pentru munca la distanță. Acum este un moment propice pentru a sprijini oamenii pe măsură ce trec la modurile digitale de lucru.
Corina Vințan consideră că liderii trebuie să-și ajusteze strategiile și comportamentul și să se ridice la înălțimea acestui moment de maximă gravitate și urgență. Actuala situație are nevoie de lideri care să-și asume:
- Măsuri curajoase și rapide. Liderii trebuie să aibă capacitatea mentală de a se adapta acestei situații pentru a veni cu idei inovatoare și parteneriate de neconceput până în acest moment.
- O comunicare transparentă și onestă. Acesta este momentul în care companiile care comunicau mult o pot face chiar și mai mult, iar companiile care nu comunicau deloc să înceapă să o facă. Chiar dacă sinceritatea uneori dezavantajează, oamenii vor să știe adevărul și să se pregatească.
- Crizele sunt un punct de cotitură, nu un dezastru. Validarea sentimentelor celorlalți, precum și construirea unor mesaje de suport, creatoare de confort, liniște și speranță sunt esențiale.
- Leadership prin parteneriate. Această criză nu o putem traversa decât împreună, iar gestionarea ei cu succes are nevoie de întreaga mobilizare a comunității. Niciun business nu operează de sine stătător în vremuri normale, iar acum, mai mult ca niciodată este nevoie de solidaritate.
- Este nevoie ca liderii să transmit mesaje sigure din punct de vedere al conținutului, de aceea informația trebuie luată și validată împreună cu instituțiile cheie.
- Responsabilizare și control. Un lider controlează permanent corecta implementare a proiectului și deleagă responsabilitate. O organizație condusă bine funcționeaza în criză mai bine ca niciodată, ca o autentică orchestră.
În perioade de criză, nu este recomandat ca liderii să își delege atribuțiile către liderii informali, oamenii își vor aminti cine le-a vorbit, cine le-a fost alături și cine a luat deciziile. Este nevoie de lideri care să livreze mesaje puternice și clare, care să fie alături de oameni, cu toate că mesajele lor se vor baza pe informații venite de la specialiști, nu este cazul să își transfere din autoritate.
În concluzie, un lider, indiferent de criză, va putea să își păstreze alături angajații, colaboratorii și clienții, dacă știe să genereze încredere. Dacă pentru liderii cu experiență, care au mai trecut prin criză, aceasta ar putea fi doar o etapă a business-ului, pentru cei care au condus doar ,,când era soare” stă în puterea lor dacă vor duce firma către faliment sau vor transforma criza în oportunitate.