Fii prezent în viitor – interviu cu futurologul Gerd Leonhard (I)
Viitorul a sosit, iar de acum înainte va tot sosi atât de repede, încât va fi mereu prezent. Viitorul este acum. Dacă ai clipit când a venit, viitorul va trece pe lângă tine. Despre cum să nu fim absenți din viitor am stat de vorbă cu Gerd Leonhard – futurist, umanist, scriitor și speaker principal.
Gerd Leonhard crede că trăim în cele mai interesante timpuri din istoria umanității și este optimist în ceea ce privește viitorul. Dar crede și că trebuie să abordăm mult mai holistic problema guvernanței tehnologiei, pentru a proteja esența a ceea ce înseamnă să fii om. Pentru a salva viitorul omenirii, trebuie să investim în avansarea umanității la fel de multă energie ca în dezvoltarea tehnologiei. În principiu, tot ceea ce poate fi digitalizat, automatizat, virtualizat și robotizat probabil va fi. Dar este important să nu încercăm să digitalizăm și să automatizăm ceea ce ne definește ca oameni.
ÎN URMĂTORII 20 DE ANI LUMEA SE VA SCHIMBA MAI MULT DECÂT ÎN ULTIMII 300
Oamenii încearcă să ghicească viitorul pornind de la prezent sau de la trecut. Credem că ceea ce a funcționat bine până acum ar trebui să ne fie de folos și în viitor, cu ceva îmbunătățiri, pe ici pe colo. Dar acum schimbările tehnologice se petrec exponențial, combinatorial și recursiv, prin urmare ceea ce înainte se întâmpla în 10 ani, acum se întâmplă în 3. Logica și prezumțiile care determină viitorul s-au schimbat total. Prin urmare, viitorul nu va mai fi o simplă prelungire a prezentului, ci va fi extrem de diferit.
Transformarea digitală și inteligența artificială (AI) sunt intens discutate, dar sunt doar două dintre transformările majore (eng. megashifts) care vor revoluționa toate aspectele vieții noastre în viitor. La acestea se adaugă digitizarea, virtualizarea, robotizarea, automatizarea, augmentarea, dezintermedierea – ca să enumerăm doar câteva.
Pe de o parte, inteligența artificială (AI) are capacitatea de a îmbunătăți aproape toate aspectele vieții noastre, de la energie la orașe inteligente; pe de altă parte, poate și schimba fundamental ceea ce este uman în oameni. Dat fiind că în mai puțin de 20 de ani tehnologia va ajunge să aibă o putere aproape nelimitată, este nevoie de etică digitală. Trebuie să ne preocupăm de modul în care utilizăm tehnologia pentru binele comun al umanității și să ne gândim serios la modul în care gestionăm consecințele cauzate de schimbările tehnologice exponențiale.
ETICA DIGITALĂ – INVESTIȚIE ÎN MORAL-WARE PENTRU FIECARE INVESTIȚIE ÎN SOFTWARE
În acest sens, Gerd Leonhard folosește adeseori hashtagul #hellven (#iadrai), așa că l-am întrebat ce este IadRaiul și cum facem să scoatem iadul din rai. IadRai înseamnă că tehnologia poate fi atât Iad, cât și Rai, în funcție de cum o folosim, ne spune Gerd. Digitizarea și automatizarea sunt rai pentru marile companii și sunt iad pentru angajații și clienții acestora. Datele masive, inteligența artificială, virtualizarea reduc semnificativ costurile, dar cresc foarte mult riscurile de securitate și anulează intimitatea. Cine este la conducere? Ce se va întâmpla cu etica și valorile noastre? Riscul este ca tehnologia să treacă de la „a doua” la „prima” natură. Dar tehnologia trebuie să nu ia locul omului pentru că este lipsită de etică. Astfel, pătrunderea iminentă a tehnologiei în viața noastră privată și în procesele noastre biologice trebuie să fie o prioritate civică și corporativă de top. Noi suntem cei care trebuie să aibă grijă de ceea ce este important și noi trebuie să ne protejăm în viitor. Soluția pentru viitor nu este să interzicem tehnologia sau să nu o folosim (cu câteva excepții, cum ar fi armele autonome), ci să o ECHILIBRĂM prin controlare, reglementări și etică. Ne putem bucura de magia tehnologiei dacă organizăm discuții publice despre ce este tehnologia, dacă furnizorii de tehnologie acționează transparent și sub supraveghere, dacă guvernele sunt la curent cu tot ce se întâmplă. E nevoie de mai multe femei și de mai mulți tineri în guverne. Și învățământul trebuie, la rândul său, să se schimbe.
EFICIENȚA ESTE PENTRU ROBOȚI.
FERICIREA ESTE PENTRU OAMENI
Acum acționăm sub influența fascinației pentru minunile eficienței și ale hiper-conectivității, iar consecințele neintenționate sau negative ale tehnologiei exponențiale nu ne preocupă prea mult. În vremuri în care punem atât de mare preț pe eficiență, l-am invitat pe Gerd Leonhard să ne vorbească despre cum să nu uităm că omul este neprețuit. „Punem accent pe eficiență pentru că eficiența crește veniturile. Dar eficiența este un atribut al mașinilor, eficiența este pentru roboți, cum îmi place mie să spun”. Gerd crede că trebuie să ne oprim și să ne gândim bine, înainte de a ne lăsa furați cu totul de magia tehnologiei și de a ne dezumaniza, în loc să devenim mai umani. Este esențial să nu confundăm superioritatea algoritmică cu inteligența superioară. Computerele, programele software, algoritmii și roboții nu pot căpăta compasiune sau empatie. Le pot imita, nu le pot avea. Roboții, inteligența artificială ne pot servi, ne pot ajuta, dar nu au voie să treacă la conducere. Chiar trebuie să ne folosim de tehnologie pentru a soluționa probleme sociale sau politice? Chiar trebuie să utilizăm modele matematice sau inteligența mașinilor pentru a optimiza rezultate emoționale? Complexitatea trăirilor omenești trebuie să rămână un atribut al omului, nu numai pentru că doar omul poate să simtă atât de nuanțat, ci și pentru că fericirea omului depinde strict de implicarea sa directă în tot ce este omenesc.
NU TOT CE SE POATE FACE TREBUIE FĂCUT
„În goana după ce se poate face, cum ne oprim la ce e bine să facem?”, întreb eu. „Deja facem asta tot timpul, trebuie doar să fim atenți la ce contează, nu numai la ce ne ține ocupați”, răspunde reputatul umanist, care crede că fericirea și binele oamenilor trebuie să se afle în centrul preocupărilor noastre atunci când luăm decizii și gestionăm investițiile în cercetarea, dezvoltarea și comercializarea științifică și tehnologică, pentru că tehnologia nu este CEEA CE căutăm, ci este CUM căutăm – altfel spus, tehnologia este un mijloc, nu un scop. Gerd este preocupat de faptul că în dezbaterile curente se vehiculează ideea că deja se știe exact care sunt limitele omului și că acestea ar trebui să fie înlăturate printr-o intervenție tehnologică. Desigur, progresul tehnologic nu poate fi anulat sau împiedicat și are efecte pozitive certe – eradicarea bolilor, soluționarea problemelor energetice, reducerea încălzirii globale, oprirea schimbărilor climatice. Dar una este să învingem cancerul, diabetul sau Alzheimer și cu totul altceva este să ne programăm copiii sau să creăm un hibrid om-mașină, reprogramând omul și schimbând setările pentru ceea ce este omenesc. Cât despre așa-numitul Creier Global (eng. The Global Brain) și tehnologia cloud, care sunt sau vor deveni foarte curând posibile prin realitate augmentată, prin realitate virtuală, prin interfețe creier-computer sau prin implanturi – suntem atrași de ideea de a avea astfel de super-puteri, dar trebuie să ne întrebăm ce ne facem dacă nu vom mai putea funcționa fără ele.
De altfel, într-unul din videoclipurile sale cu privire la inteligența artificială, Gerd Leonhard subliniază că este responsabilitatea noastră să facem diferența dintre eficiență și libertate, dintre siguranță și intimitate, dintre inteligență și fericire. Va fi esențial să ne bucurăm cu toții de abundența și prosperitatea pe care inteligența artificială le vor face posibile pentru omenire, dar fără să creăm o societate lipsită de scop, aspirații și stimă de sine.
Articol preluat din numărul 248/iunie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.