Femeile sunt la fel de buni lideri ca bărbaţii. De ce există încă bariere?
Potrivit unui studiu publicat recent de Pew Research Center și realizat în Statele Unite ale Americii, publicul percepe femeile ca fiind la fel de capabile în a fi lideri ca bărbații. Dețin aceleași trăsături de leadership, cum sunt inteligența și capacitatea de inovare, iar mulți dintre respodenți spun că femeile sunt mai puternice decât bărbații în sensul că se dovedesc a fi niște lideri mai organizați și mai plini de compasiune.
Și atunci, de ce sunt mai puține femei în funcții de conducere decât bărbați? Oamenii nu consideră că le-ar lipsi tăria de caracter, calitățile sau aptitudinile necesare unui bun lider. Nu are legătură nici cu capacitatea de a menține un echilibru între viața personală și cea profesională.
Responsabilitățile familiale, adevărata barieră a femeii de carieră
Cercetările economice și rezultatele mai multor studii au arătat că întreruperile de carieră legate de concediul pre și postnatal fac ca avansarea profesională și competiția pentru funcțiile executive de top să fie mai grele pentru femei. Cu toate astea, un număr relativ mic de adulți chestionați crede că această dublă calitate a unei femei, de a avea și o carieră și de a fi și mamă, reprezintă, cu adevărat, bariera ridicată între cele două sexe în ceea ce privește leadershipul. Concret, 1 din 5 respondenți consideră că responsabilitățile familiale ale femeilor reprezintă motivul real pentru care numărul femeilor în funcții de top management nu este la fel mare ca cel al bărbaților.
În fruntea motivelor pentru care femeile și bărbații nu sunt la egalitate atunci când vine vorba de funcții executive de top este că femeile, spre deosebire de bărbați, trebuie să dovedească că merită funcția pe care și-o doresc atât de mult și pentru care fac atât de multe sacrificii. Asta cred 4 din 10 americani. Un număr egal mai crede că oamenii nu sunt pregătiți să aibă mai multe femei cu funcții de conducere.
Citeşte şi Mama – femeie de carieră. Încă un proiect ratat de statul român
Studiul mai arată că respondenții sunt împărțiți în ceea ce privește momentul în care o femeie care vrea o carieră ar trebui să aibă copii: 36% cred că este de preferat să aibă copii la începutul carierei, în timp ce 40% cred că este mai bine ca femeia să aștepte până când ajunge la nivelul profesional pe care și-l dorește. Pe de altă parte, mai există și o altă variantă, pe care 22% dintre respondenți o consideră cea mai bună: ca femeia care vrea să fie lider să nu facă copii deloc.
Respondenții nu văd diferențe clare între femeile lider și bărbații lider. De fapt, femeile au câteva avantaje pe care bărbații nu le au: sunt oneste și etice, asigură o plată corectă și beneficii angajaților și sunt dornice să le fie mentori tinerilor pe care îi au în echipă sau în companie. Și bărbații au un avantaj: se descurcă mai bine atunci când trebuie să-și asume riscuri și să negocieze afaceri profitabile.
Femeile și leadershipul în lumea de azi
În ceea privește zona corporate, ascensiunea femeilor nu este deloc una fulminantă. Astăzi, doar 26 de femei (5%) sunt directori generali ai unor companii din Fortune 500, clasamentul celor mai mari companii publice americane după cifra de afaceri. Dar este, totuși, un progres în contextul în care, în anul 1955, nicio companie din Fortune 500 nu era condusă de vreo femeie. Femeile sunt mai bine reprezentate în boardul companiiloe decât în funcția de CEO. Date din anul 2013 arată că una din 6 femei din boardul companiilor din topul Fortune 500 sunt femei, cu 10% mai mult decât în anul 1995.
Un domeniu în care femeile au rezultate remarcabile este educația. În ultimele decenii, au reușit să se poziționeze mai bine nu doar din prisma succesului în carieră, dar și din prisma pozițiilor de leadership pe care le ocupă. Din 1990 și până în prezent, femeile au depășit numeric bărbații atât în ceea ce privește înscrierea la facultate, cât și în rata de absolvire a liceului, inversând astfel un trend care a durat din anii '60 până în anii '70. Iar femeile de astăzi sunt mai dispuse să-și continue educația după absolvirea liceului decât bărbații.
Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Pew Research Center pe un enșantion de 1.835 de persoane adulte selectate întâmplator. Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj online derulat în perioada 12-21 noiembrie 2014.