Fără perdea, despre dezvoltare personală și leadership
Ce este omul, dacă nu o individualitate care vrea să evolueze, care tinde către autodepășire și perfecționare? Dezvoltarea personală este una dintre căile prin care putem spune, așa cum se exprimau bunicii noștri, că „nu îmbătrânim degeaba”.
Dezvoltarea personală nu servește doar vieții personale a individului, ci și celei profesionale. Omul nu este o ființă duală – cu o față la serviciu și una acasă –, așa că bogăția interioară a individului îi servește acestuia nu numai pentru a fi un om mai bun, ci și un lider mai bun. În spiritul acestei idei, organizațiile contemporane sunt, în mod special, preocupate ca angajații lor să se dezvolte – diversele instrumente pe care le poate pune la dispoziție o organizație sunt ca o hartă pentru indivizi; ele nu îi vor arăta ce să descopere și cum să descopere, însă îi vor ușura, cu siguranță, procesul de a ajunge din punctul A în punctul B, indiferent de drumul ales în această călătorie.
Așa cum spuneam mai sus, leadership-ul își trage și el seva din abilitatea și disponibilitatea unui executiv sau antreprenor de a se cunoaște pe sine. În leadership-ul transformațional, ca să dau doar un exemplu, liderii învață să privească lucrurile mai puțin ca pe o ecuație cu o singură soluție, ci mai mult ca pe o situație dificilă în care pot identifica multiple oportunități. Pentru că drama este o oportunitate deghizată, de multe ori. Decât să încercăm să vedem cine și de ce este vinovat, e mai benefic să ne uităm dincolo de criză și să schimbăm abordări, să regândim structuri, să-i ajutăm pe oamenii alături de care lucrăm să-şi transforme perspectiva, pentru că ei sunt principala noastră resursă.
Niciun lider însă nu-i va putea conduce pe acești oameni către împlinirea potențialului lor maxim, dacă nu lucrează mai întâi cu sine însuși. Puterea echipei se consolidează atât prin materialul uman cu care lucrăm, cât și prin abilitatea celui care o conduce și o modelează. Și aici intervine importanța dezvoltării personale – în formarea de oameni care, transformându-se pe ei, transformă realitatea în care traiesc şi interacţiunile cu ceilalți.
La nivel individual, dezvoltarea personală ne poate învăța o poveste frumoasă despre noi și despre cât de ușor și clar ne-ar fi să o vedem mai des, dacă am fi complet autentici și transparenți cu noi înșine. De asemenea, ne poate ajuta să fim mai buni cu ceilalți, să nu reacționăm la primul impuls și să căutăm în permanență profunzimea lucrurilor.
Cunoscându-ne mai bine pe noi, îi putem înțelege, accepta și lucra mai ușor cu cei din jur, pentru că, de fapt, fie că ne plac sau nu, ei nu sunt altceva decât oglinda noastră. O bună cunoaștere de sine ne va ajuta să nu ne împiedicăm de lucrurile care nu ne plac, ci să recunoaștem unde este problema și cum putem trece mai ușor peste ea.
Dacă ştim să ne conducem pe noi înşine, atunci putem face asta cu toţi cei care ne urmează în oricare dintre vieţile noastre: fie că este vorba despre cea profesională sau cea personală.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.