Faci parte dintr-o companie „Lider” sau din una „Codașă”? ”Liderii” adoptă inovarea tehnologică și îşi dublează veniturile
Veniturile companiilor care adoptă noile tehnologii cresc de două ori mai mult decât cele ale organizațiilor conservatoate, care nu sunt deschise spre nou, arată un studiu realizat de compania Accenture.
De altfel, structurile organizaționale mai puțin deschise la nou au pierdut, doar în 2018, 15% din veniturile anuale și riscă să piardă încă 46% din câștiguri până în 2023, dacă nu își schimbă abordarea.
Studiul Accenture analizează indicatorii de performanță ai peste 8.300 organizaţii din 20 de industrii din 22 de țări, pentru perioada 2015 – 2023 (prognoză). Criteriile luate în calcul pentru clasificarea companiilor au fost: adoptarea tehnologiei, profunzimea adoptării tehnologiei și pregătirea organizațională și culturală. Prin alocarea unui scor pentru fiecare dintre acești factori-cheie, studiul a identificat două categorii de companii „Lider” (top 10%) și „Codașe” (ultimele 25% – cei care adoptă foarte greu noile tehnologii).
Astfel, “Liderii” au o mentalitate și o abordare distincte în ceea ce privește adoptarea tehnologiei – la nivelul întregii companii – precum şi referitor la transformarea organizațională, deseori în contrast puternic cu “Codașele”.
Iată care sunt principalele caracteristici ale liderilor:
- Adoptă tehnologii rapide și flexibile: 98% dintre “Lideri” adoptă tehnologii puternice, precum AI, față de doar 42% dintre companiile “Codașe”.
- Integrează cloud computing: “Liderii” au un avans considerabil când vine vorba de adoptarea tehnologiilor cloud ca modalitate de a folosi eficient alte tehnologii, inclusiv AI și analytics. 95% dintre companiile ”Lider” consideră cloud-ul ca un catalizator al inovației, comparativ cu doar 30% din ”Codașe”.
- Tratează datele ca un activ corporativ: 90% dintre “Lideri” iau măsuri pentru a se asigura că datele pe care le dețin sunt de calitate. O consecinţă a acestui lucru este că 94% dintre “Lideri” au încredere că datele lor sunt suficient de fiabile pentru a produce schimbare în business, în comparație cu doar 64% dintre “Codașe”.
- Gestionează investițiile în tehnologie din companie: “Liderii” realizează o mai bună aliniere a afacerilor prin înlăturarea eficientă a barierelor dintre IT și alte departamente.
- Perfecționează talentul: “Liderii” folosesc învățarea experiențială la o rată de aproape trei ori mai mare decât companiile “Codașe” – 73% față de 24%.
„Executivii din ziua de azi investesc sume enorme în noile tehnologii, dar nu toate companiile realizează beneficiile inovației ca urmare a acestor investiții”, a declarat Bhaskar Ghosh, directorul executiv al grupului Accenture Technology Services.