Este leadership-ul o abilitate înnăscută sau una cultivată?
Literatura de specialitate menţionează o serie întreagă de caracteristici pe care un lider ar trebui să le aibă: viziune, integritate, inteligenţă, competenţă, responsabilitate, credibilitate, responsabilizare, empatie, entuziasm şi lista poate continua.
Majoritatea dintre noi avem abilităţi înnăscute de leadership, dar fie nu ni le cultivăm din motive ce ţin de o alegere personală, fie aceste abilităţi conduc spre un anumit tip de leadership, poate mai autoritar sau mai birocratic.
Or, în lumea modernă de astăzi, pentru a avea cu adevărat succes, un lider nu trebuie să îşi impună un anume stil, ci să îl adapteze la nevoile celor care îl urmează, pentru simplul motiv că oamenii sunt diferiţi. Pentru a performa, unii au nevoie de încurajări, alţii solicită doar uneori sfaturi de-a lungul unui proces, cei aflaţi la începutul carierei au nevoie de feedback mai des, iar pentru alţii un insucces poate fi cel mai mare pas înainte. În aceste condiţii, leadership-ul devine unul situaţional.
Leadership-ul înseamnă, de asemenea, o mare capacitate de a-i asculta pe oameni, de a le înţelege nevoile şi de a integra informaţii diverse. Este adevărat că un lider este principalul responsabil pentru succesul unei acţiuni, însă el trebuie să aibă încredere în ce poate face echipa sa şi să îi responsabilizeze pe oameni de o manieră constructivă.
Pe de altă parte, poziţia sau funcţia într-o companie nu îi transformă automat pe ocupanţi în lideri, cum de altfel putem găsi adevăraţi lideri printre colegii cei mai tineri sau care ocupă poziţii de entry level. Un lider trebuie să caute constant şi să cultive talentul înnăscut al acestor persoane, pentru a le dezvolta abilităţile.
Nu în ultimul rând, un lider trebuie să fie charismatic. Charisma poate motiva, îi poate face pe oameni să creadă, să acţioneze sau să devină mai receptivi la schimbare. În perioade de schimbări majore, rolul liderului este de a asigura viziunea şi dedicarea necesare pentru a facilita tranziţia.
Deşi rezultatele impresionante ale unor lideri pot conduce la concluzia că nu ar fi putut fi atinse decât printr-o abilitate înnăscută, consider că leadership-ul este, de fapt, o combinaţie de „nature” cu „nurture”.
Personal, cred că un adevărat lider de astăzi trebuie să clădească pe abilităţile sale înnăscute, însă, în acelaşi timp, trebuie să caute încontinuu experienţe inedite, interacţiuni cu oameni diferiţi, situaţii inspiraţionale şi să-şi împărtăşească invariabil viziunea cu ceilalţi, pentru a deveni în final o persoană respectată, pe care oamenii să o urmeze şi în care să creadă, pentru a obţine rezultate spectaculoase.
Dan Zamonea este Director General, Roche România
Articol preluat din Revista Cariere de mai. Pentru detalii legate de abonare, click aici