Empatia este scânteia care „aprinde” inovaţia, spune CEO-ul Microsoft
"Tatăl meu, care a fost un elev eminent, era foarte… duios", povesteşte Satya Nadella, care a crescut în Hyderabad, India.
Astfel, atunci când i-a văzut carnetul de note, acesta a făcut ceva care ulterior s-a transformat într-o lecţie de viaţă, potrivit World Economic Forum.
"Mi-a spus că trebuie să am o pasiune foarte mare, care îmi ocupă mult timp, dacă situaţia mea şcolară e atât de proastă", explică Satya Nadella.
El renunţase la ideea de a deveni jucător profesionist de crichet, dar şi-a dat seama că are o afinitate pentru IT. Iar văzând acest lucru, tatăl său i-a cumpărat un calculator Sinclair ZX80, care i-a folosit foarte mult în dezvoltarea abilităţilor în acest domeniu.
În ciuda faptului că nu a fost admis la Indian Institutes of Technology, a urmat o facultate de inginerie în ţara sa natală, iar apoi a făcut masterul in Computer Science in SUA, la University of Wisconsin. Restul e istorie: a petrecut 22 de ani la Microsoft, iar în 2014 board-ul l-a numit în funcţia de CEO al companiei.
Nadella crede că un lider trebuie să aibă întotdeaună încrederea în forţele proprii şi totodată să fie dornic să înveţe lucruri noi.
De asemenea, un alt atribut obligatoriu pentru orice conducător este empatia, care, în viziunea CEO-ului Microsoft, reprezintă principala sursă de inovaţie într-o companie. Deci este mai mult decât un soft skill necesar şi mai degrabă un motor pentru creştere şi dezvoltare.
Nadella povesteşte că a devenit mai empatic după o experienţa din viaţa personală. La vârsta de 29 de ani, după ce s-a născut primul său fiu, Zain, el şi soţia sa au primit o veste şocantă: medicii le-au spus că micuţul suferă de paralizie cerebrală. "Multă vreme m-am luptat cu diverse gânduri. Mă tot întrebam cu ce am greşit şi de ce mi se întâmplă tocmai mie aşa ceva. Mă consuma pe interior", rememorează acesta.
Dar văzându-şi soţia că se luptă pentru ca copilul să aibă parte de cel mai bun tratament, a realizat că este cam egoist şi că în loc să fie supărat că toate planurile sale au fost date peste cap, cel mai bun lucru pe care îl poate face este să fie tatăl de care băiatul său avea nevoie.
Nadella susţine că această experienţă personală i-a format o idee pe care încearcă să o aplice şi la job. Având un copil cu nevoi speciale. şi-a dat seama cât de important este ca lucrurile banale să fie accesibile tuturor, inclusiv celor cu probleme.
El crede că inteligenţa artificială poate avea un impact major, tocmai de aceea a creat la Microsoft unele unelte care să vină în ajutorul persoanelor cu handicap, atât celor cu deficienţe de vedere, dar şi soluţii IT pentru domeniul medical.