Egalitate între femei şi bărbaţi la job: Tehnologia, un factor-cheie pentru reducerea inegalităţilor dintre sexe
Un studiu realizat de Accenture arată că atunci când femeile au un nivel al abilităților digitale egal cu cel al bărbaților (nivel definit ca măsura în care adoptă și folosesc tehnologii digitale pentru a deveni mai informate, conectate și eficiente), ele sunt mai bune la utilizarea acestor competențe.
În plus, femeile folosesc aceste abilități digitale mai ales pentru a se educa, dar și pentru a găsi un loc de muncă mai bun.
Studiul mai spune că, dacă dublăm ritmul de adopție de către femei a tehnologiei digitale la locul de muncă, am putea ajunge, în țările dezvoltate, la o egalitate de șansă între sexe până în 2040. Pe când, dacă se continuă în același ritm, această egalitate va fi atinsă doar în 2065.
Da, schimbarea trebuie să vină încă de pe băncile şcolii, mai ales în ceea ce priveşte mentalitatea şi încurajarea tinerelor să urmeze ştiinţele exacte, de exemplu, fără să mai simtă presiunea societăţii de a urma altă cale profesională.
Monica Costea, Human Capital Management Consultant la Oracle, a pus punctul pe "i". Într-o declaraţie acordată Revistei CARIERE, ea a menţionat că fetele sunt mai puțin dispuse să aleagă subiecte de știință, tehnologie, inginerie sau matematică, iar acest lucru poate deveni o problemă, mai ales pentru companiile din domeniul tehnologiei.
Dar cum gestionează această situaţie delicată un gigant IT cum este Oracle?
"Încercăm și noi la Oracle, să prevenim o astfel de situație. Oracle s-a angajat să ajute școlile și progresul copiilor în aceste discipline. În multe țări, printre care și România, ne implicăm în educație, prin voluntariat și mentorat, colaborăm cu liceele și universitățile și încercăm să sprijinim tânăra generație să aibă acces la informație și tehnologie modernă", ne-a explicat Monica Costea.
Schimbările nu trebuie să rămână însă la nivelul educaţiei primite la şcoală. Şi atunci când vor să se angajeze, femeile ar trebui să aibă exact aceleaşi drepturi ca bărbaţii. În plus, companiile ar trebui să fie promotoarele egalităţii de gen.
La Oracle există o puternică organizaţie a femeilor. "Este bazată pe voluntariat, care își propune să sprijine angajatele în dezvoltarea profesională, prin organizarea de seminarii pe diverse teme, la care colegele noastre sunt invitate să participe. Și abordăm teme diverse: de la dezvoltare personală, cunoștințe tehnice sau abilități de vorbit în public de exemplu, până la teme legate de sănătate sau prevenție. Aceeași organizație se implică și în acțiuni cu copii angajaților, cum ar fi serbări de Crăciun sau ateliere de creație de mărtișoare, dar și cu copii defavorizați, de la case de copii, pe care îi invităm să ne fie alături la acțiunile noastre", arată Monica Costea.
Iar compania a făcut un pas mare înainte. În afară de a fi un furnizor global de soluţii digitale avansate, gigantul IT e şi furnizor de resurse umane, în sensul în care ajută alte companii să angajeze forța de muncă de care au nevoie, fără însă să discrimineze anumite categorii. De asemenea, ajută firmele să aibă o imagine clară asupra forței de muncă pe care o dețin, să își cunoască forța de muncă, dar și talentele, astfel încât să aibă o forță de muncă diversificată și să nu dezavantajeze anumite categorii de angajați (vorbim desigur și de femei).
"Vrem să oferim clienților noștri posibilitatea de a ști, în orice moment, cum le este împărțită forța de muncă: raport bărbați/femei, care este structura forței de muncă pe categoriile de vârstă, cum sunt împărțite cunoștințele și abilitățile pe sexe, categorii de vârstă, zone geografice, șamd.. Ne dorim că atunci când trebuie luată o decizie, acesta să fie luată în deplină cunoștință de cauză, cu toate informațiile ne care au ei nevoie, pentru a putea lua cea mai bună decizie", ne-a explicat Monica Costea.
"Am văzut, în ultimii ani, cum tehnologia și revoluția digitală transformă atât modul în care companiile acționează și reacționează pe piață, cât și modul în care oamenii muncesc. Ce am descoperit, însă, este faptul că noile tehnologii cresc egalitatea de șansă între sexe, la locul de muncă", a punctat aceasta.
UN APEL LA ACŢIUNE
Companiile se vor confrunta cu un control suplimentar în ceea ce privește diversitatea și egalitatea forței proprii de muncă în 2017, arată un raport al Oracle. Iată cum pot să se ridice la nivelul așteptărilor:
Companiile trebuie să conștientizeze aspectul prin folosirea și stocarea corectă a datelor
Dacă nu există vizibilitate completă a datelor pentru fiecare funcție din companie privind responsabilitățile și salariul, atunci este aproape imposibil pentru o organizație să detecteze o problemă la acest nivel. Deși aspectul poate părea evident, foarte multe organizații încă utilizează foile simple de calcul, stocate local, pentru a ține evidența angajaților, o abordare cu limitări semnificative. Este foarte important să existe o viziune de ansamblu deoarece pot aparea inadvertențe la nivelul unităților de business mai mici, administrate la distanță, care pot deveni o problemă sistemică.
Adaptarea activității de sourcing și strategiei de retenție
Femeile și bărbații nu se ghidează întotdeauna după același set de priorități atunci când sunt în căutarea unui loc de muncă. Spre exemplu, un raport al LinkedIn pe subiectul egalității la locul de muncă în industria IT indică faptul că femeile sunt mult mai atrase de promisiunea unei culturi organizaționale compatibilă cu propriile valori în raport cu bărbații. Tacticile de recrutare trebuie astfel personalizate valorilor proprii ale posibililor angajați. Similar, este posibil ca strategiile de retenție să fie schimbate astfel încât să rezoneze cu diversele priorități ale indivizilor.
Investirea în tehnologie pentru susținerea eforturilor companiilor
Fie că vorbim de campanii de sourcing personalizate, care să atragă mai mulți candidați de sex feminin sau să care să ofere flexibilitate mamelor și taților, companiile au nevoie de tehnologie pentru a sprijini astfel de inițiative. În final, niciun angajat nu se va simți confortabil să lucreze de acasă dacă nu are la dispoziție uneltele necesare pentru a fi eficient.