Dragoș Bogdan Ilieș: Antreprenoriatului românesc îi lipsește salariul adecvat care să loializeze angajații
Am pornit această serie de la ideea că vocea Generației Z trebuie făcută mai des auzită.
Dacă până mai ieri, ei erau doar cei pentru care se luau decizii, azi vocea lor începe să se audă tot mai des. Și ne surprinde claritatea cu care își susțin cauza. Cum ar trebui managerii, antreprenorii, decidenții să își orienteze atitudinea, discursul și business-ul astfel încât să ajungă și la ei, să îi cuprindă în planurile lor?
Pentru a-i înțelege mai bine, le dăm microfonul lor. Următorul invitat este Dragoș Bogdan Ilieș, doctorand la Kaust Official, fost internship la Kaust-King Abdullah University for Science and Technology, reprezentant al Ligii Studenților Români în Arabia Saudită.
***
Prima dată când am știut clar ce vreau să fac a fost în liceu, în clasa a IXa, când am realizat cât de mult îmi place chimia, în special cea organică. Cu ajutorul cunoștințelor puteam realiza sinteza unor compuși chimici ce pot fii utili în diverse aplicații.
Momentan, mă ocup de identificarea compușilor chimici colectați direct din fumul generat de dispozitivul IQOS, care devine din ce în ce mai popular pe piață românească și internațională. Apoi, voi examina efectul acestor compuși asupra celulelor umane.
Ceea ce mă motivează este în primul rând pasiunea pentru știință și de asemenea, dorința de a contribui la îmbunătățirea sistemului de sănătate global. Părinții au avut cea mai mare contribuție, ei fiind cei care m-au susținut tot timpul, chiar și când am plecat în străinătate.
În prezent, îmi doresc în primul rând ca studiile să meargă bine, să public articole și să îmi termin doctoratul cu succes. Apoi vom vedea. Vreau să rămân în mediul academic, dar nu se știe încă unde. Cu răbdare și multă muncă se poate obține rezultatul dorit.
Cred că multe joburi vor apărea și dispărea de pe piață în viitorul apropiat. Vor dispărea multe joburi rudimentare, însă vor apărea multe legate de IT. Lumea este foarte entuziasmată de conceptul „machine learning“. În științe, va fi necesară o abordare interdisciplinară, așadar viitorii cercetători vor avea nevoie de o paletă mai largă de cunoștințe. Probabil asta se va întâmpla o dată cu schimbarea sistemului de învățământ.
Școlii românești îi lipsește modernitatea predării, teme actuale de cercetare, dar „compensează“ cu multă rigiditate. Antreprenoriatului îi lipsește salariul adecvat care să loializeze angajații. Sunt foarte mulți studenți români excelenți care au studiat în străinătate cu rezultate excepționale. Ei ar prefera să se întoarcă acasă, însă salariul neadecvat și mediul de lucru încă nu au ajuns să fie optime.
Articol preluat din Revista CARIERE, nr 258 – iunie 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!