Director de Resurse Umane pe 10 piețe diferite
Claudia Clark, Area HR Director, South Central Europe în cadrul British American Tobacco, coordonează din București strategiile de resurse umane pentru 10 piețe diferite din Europa Centrală și de Sud. Ieșirea din zona de confort și acceptarea provocărilor profesionale au ajutat-o să își atingă potențialul.
Claudia Clark, licențiată în științe economice și psihologie industrială, a decis să urmeze acest drum în contextul în care companiile care își doreau să performeze cu adevărat au înțeles rolul strategic și valoarea adăugată a departamentului de Resurse Umane. „Companiile cu adevărat performante înțeleg că un departament de Resurse Umane corect dotat și capacitat creează valoare adăugată prin calibrarea viziunii strategice asupra afacerii cu cea asupra oamenilor, prin strategii și politici care susțin cultura performanței și, inerent, a rezultatelor excelente“, explică Claudia Clark.
Din Europa, în Africa, apoi în Australia
A fost mereu pregătită să accepte provocări noi și să-și iasă din zona de confort, fie că a însemnat să se mute într-o destinație complet nouă (din Africa în Australia, de la Londra la București), să preia un rol diferit sau, de multe ori, ambele variante. Prima provocare majoră a fost să preia rolul de Reward Manager în cadrul Unilever pentru regiunea Africii sub-Sahariene. Apoi, când s-a mutat în Marea Britanie, a preluat rolul de gestiune a talentelor și eficiență organizațională, cu responsabilități în Africa, Orientul Mijlociu și Asia.
A părăsit apoi Unilever pentru o responsabilitate enormă într-un proiect global la BP plc, cu impact asupra a 95.000 de oameni din întreaga lume. În cei șase ani petrecuți la BAT, a preluat succesiv noi roluri în gestionarea programului de recompense la nivel regional și global. Cel mai recent, a ales să schimbe și zona geografică și responsabilitățile, preluând poziția de Area HR Director, South Central Europe în cadrul BAT. „Sfatul pe care l-aș oferi unui tânăr ambițios la început de carieră ar fi să iasă cât mai des din zona de confort și să accepte provocările profesionale, ca fiind cea mai sigură cale de a-și atinge potențialul“, spune Claudia Clark.
Un job complex
De altfel, cel mai recent rol acceptat de Claudia demonstrează exact acest lucru. Regiunea de care se ocupă este o zonă extrem de diversă, ceea ce în sine reprezintă o provocare: sunt 10 piețe (dintre care patru în Uniunea Europeană); au opt monede naționale, trei fabrici și șapte sindicate ale angajaților. Cea mai mare provocare pentru ea este să coordoneze toate activitățile specifice acestui departament: recompense, gestiunea și dezvoltarea talentelor, planificare, sisteme informatice și eficiență organizațională și, mai ales, să identifice prioritățile în cele 10 piețe diferite. „La BAT, ne mândrim cu diversitatea oamenilor noștri pe plan cultural și ca experiență profesională, pentru că afacerea se dezvoltă datorită ideilor și experienței vaste a acestora. La nivel global, dezvoltăm politici pentru asigurarea bunăstării angajaților noștri, precum programul Parents@BAT, implementat în toate țările în care operăm, care sprijină noii părinți în găsirea unui echilibru adecvat între viața de familie și cea profesională. Sau programul Your Voice, prin care aflăm percepția colegilor despre mediul de lucru, despre rolul fiecăruia în cadrul strategiei de business și căutăm permanent soluții de îmbunătățire a mediului de lucru“, mai spune Claudia Clark.
În cazul ei, cea mai mare provocare este gestionarea eficientă a timpului, mai ales că într-o companie precum BAT, dinamica este uimitoare, iar convingerea ei este că performanța pe termen lung necesită strategii de HR conectate la businessul de mâine.
Claudia Clark spune că este foarte mândră de faptul că BAT a primit din nou, în 2019, certificarea de Cel mai bun angajator la nivel global în 43 de piețe, printre care și România. „Ceea ce mă bucură cel mai mult sunt beneficiile reale obținute în urma politicilor și practicilor pe care le-am aplicat, pentru oameni și pentru companie deopotrivă. Mă bucur să observ cum colegi pe care i-am îndrumat la un moment dat ajung să-și desăvârșească potențialul profesional. Cred cu tărie că parte din rolul meu este să instruiesc viitori competitori în plan profesional – este singura cale pentru consolidarea culturii de înaltă performanță“.
„✓ Cred că este important ca femeile să-și maximizeze potențialul în roluri de conducere. Primul meu model a fost bunica, fiindcă nu permitea niciodată ca circumstanțele sau contextul cultural să îi stea în cale. Apoi, prima mea șefă la Unilever, care m-a încurajat să fiu eu însămi în profesie, cu propriile mele păreri și instincte. Un model recent este Karren Brady, vice-președinte la clubul de fotbal West Ham United – mi-ar plăcea foarte mult să o cunosc personal. Am ascultat-o la un eveniment organizat de BAT în Londra și mi s-a părut un model de femeie de succes într-un mediu profesional dominat de bărbați, reușind în același timp să-și păstreze eleganța și feminitatea.
✓ Cred că familiile sunt unice în felul lor și nu putem defini un rol care să se potrivească fiecăruia. În lumea modernă este important ca familia să se adapteze propriilor nevoi, nu concepțiilor generale despre roluri și atribuții. În familia noastră, spre exemplu, am inversat complet stereotipurile – nu ne conformăm unor roluri care nu ni se potrivesc. Cred, de asemenea, că această discuție va evolua odată cu parcursul nostru în viață – modul în care ne atribuim responsabilitățile în familie azi se va schimba cu siguranță peste câțiva ani, când ne vom retrage din activitate.
✓ Mi-ar plăcea să petrec mai mult timp cu soțul meu, cu familia de acasă și cu prietenii. Presiunea crește odată cu responsabilitățile profesionale și cred că fiecare dintre noi trebuie să găsească acel echilibru necesar între muncă și viața de familie. Nu sunt singura care se confruntă cu această provocare și cei mai mulți oameni de succes din companii și-ar dori să petreacă mai mult timp cu familia. Va veni cu siguranță o vreme când voi diminua timpul alocat carierei în favoarea celui petrecut cu soțul meu.
✓ Pentru mine e important să nu-mi compromit niciodată integritatea. Mediul de afaceri de azi presupune inițiative complexe și adesea costisitoare. Îmi amintesc de o propunere prezentată la un moment dat șefului unui departament de Resurse Umane, care implica și o miză sensibilă. Am comis atunci greșeala de a alege varianta mai facil de aprobat în locul celei pe care eu o consideram, de fapt, ca fiind cea corectă. Cum orice propunere trebuie argumentată, am fost nevoită să susțin un demers în care, de fapt, nu credeam deloc și mi-am pus astfel în joc propria credibilitate. Din acel moment, am ales să nu mai susțin niciodată un proiect în care nu cred, chiar dacă opțiunea mea nu este cea mai populară. Prefer ca în cazul unor eventuale consecințe negative pe care trebuie să le suport, măcar să fie pentru ceva în care cred cu toată inima.
✓ M-am născut în Johannesburg, Africa de Sud. Iubesc natura Africii – animalele, întinderile nesfârșite și cerul de o culoare incredibilă. Traiul în mijlocul naturii este un miracol pentru suflet. Cele mai frumoase amintiri le am din jurul unui foc de tabără într-o seară caldă, când număram miile de stele și ascultam ritmul pașnic al naturii: greieri, păsări, hiene și, uneori, mersul elefanților.”
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019, care se găsește în rețeaua InMedio și în aeroporturi. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!