Din zona de fashion în industria cafelei
Carmen Harabagiu, District Manager Starbucks România, absolventă de Studii Economice și Marketing, și-a regăsit pasiunea pentru profesie odată cu angajarea în cadrul Starbucks.
Pentru Carmen Harabagiu, District Manager Starbucks România, primul job a fost consultant vânzări pentru unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de fashion retail. Implicarea și dorința de a face mai mult au ajutat-o să iasă în evidență, iar la scurt timp a promovat ca Departament Manager, urmat de rolul de Store Manager. „Rolul de Store Manager a venit odată cu schimbarea perspectivei și a concentrării pe evoluția generală a locației. Magazinul se poziționa printre cele mai bune 20 din lume“, spune Carmen.
Cum a ajuns District Manager în cadrul Starbucks
Cea mai mare provocare profesională, în toată această perioadă, s-a dovedit a fi și una personală: după aproape zece ani petrecuți la prima companie, a început să se simtă demotivată. „Am luat decizia să plec fără să am un plan de rezervă și m-am trezit șomeră, situație total nouă și incomodă pentru mine“. A aplicat pentru joburi, a apelat la prieteni și, relativ repede, a găsit un job bine plătit, în același domeniu și cu aceleași perspective de dezvoltare. După nici o lună, însă, a simțit că nu se regăsește. „Am început să am îndoieli, să mă gândesc că poate am reacționat impulsiv, dar asta m-a împins să fac mai mult pentru mine, să descopăr ce m-ar face fericită“.
La o lună distanță a primit oferta în cadrul unui brand pe care l-a iubit și care a ajutat-o să se regăsească profesional și personal: Starbucks.
Acum, o zi obișnuită de lucru pentru Carmen începe cu o verificare a agendei. În cele mai multe dintre zile începe cu o vizită într-o cafenea, unde vorbește cu echipele, le află prioritățile și țintele propuse. De cele mai multe ori, aceste vizite se transformă în sesiuni de coaching și feedback, și este important să se încheie cu inițiativă sau o înțelegere mai clară a diferitelor situații.
A doua parte a zilei este dedicată sarcinilor administrative, moment în care preferă să aleagă un mediu diferit de lucru, mult mai liniștit și cu mai puțină activitate în jur. „Este un rol care presupune flexibilitate și mult timp petrecut pe teren. Cele mai multe și bune răspunsuri se obțin chiar de la sursă, din cafenele, iar cele mai relevante feedbackuri le oferă oamenii care trăiesc experiența la fața locului“, mai spune Carmen.
Părinții sunt cei care mi-au insuflat valori morale indispensabile în viața personală și în cea profesională deopotrivă. Le sunt extrem de recunoscătoare. Modelul de femeie puternică din familia mea, însă, sunt chiar eu. Nu fac afirmația din egoism sau grandomanie, ci din certitudinea că inspirația vine în primul rând din interiorul fiecărei persoane, la fel ca motivația. Pe lângă asta, știu că sunt un motiv de mândrie pentru familie, un motiv pentru care nu mai văd sacrificiile ca atare, ci le privesc ca pe niște compromisuri de succes.
De-a lungul experienței profesionale, am cunoscut femei puternice, am preluat de la ele etica la locul de muncă, dăruirea, deontologia și dorința de progres continuu.
Am citit recent interviul unui artist care spunea următoarele: „Mulți dintre voi aveți talent și veți ajunge departe, ceilalți veți munci mult și puteți ajunge departe“. Eu fac parte din categoria celor care au muncit mult și au făcut și sacrificii. Cred că lucrurile se întâmplă cu un scop și suntem răspunzători de urmările deciziilor noastre.
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019, care se găsește în rețeaua InMedio și în aeroporturi. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!