Despre timp și măsura lucrurilor. O idee de la Barack Obama
În toată avalanșa de lucruri la care trebuie să fii atent și pentru care trebuie să fii prezent, știi ce este important (pentru tine)? Dacă nu știi, cum afli? Dacă uiți, cum îți amintești? Cum îți dai tu măsura lucrurilor? Există vreun instrument de care te folosești?
În documentarul The Final Year, Barack Obama ne împărtășește că îi place foarte mult să viziteze locurile istorice – piramidele, Petra, Partenonul – pentru că aceste locuri pun lucrurile în perspectivă. În zilele noastre, trăim de pe o zi pe alta, mereu cu ochii după numere și cifre – bursă, profit, sondaje, like-uri. Toate acestea nu fac decât să ne distragă atenția și sunt o sursă de anxietate și de temeri. Dar apoi vizităm Partenonul și ni se aduce aminte că suntem cu toții parte din acest lung lanț al vieții și trebuie să dăm ce-i mai bun din noi pentru a fi cea mai bună verigă posibil, în poziția care ne-a fost alocată.
Care sunt locurile care decantează, pentru tine, ce este adevărat și important de ce este frivol și trecător? Intri în Ateneu și te gândești că pe acolo a călcat și Enescu? Te plimbi prin Cișmigiu și te gândești că pe acolo au pășit și Celibidache, Rebreanu, Slavici, Mihail Sebastian, Eminescu? Ce înseamnă timpul și cum trece el, de fapt? În marea schemă a lucrurilor, câtă importanță și câtă relevanță au lucrurile cărora, astăzi, le acorzi majoritatea atenției tale?
„Așa cum ne petrecem zilele ne petrecem, de fapt, viața. Ce facem cu ora asta, și-apoi cu cealaltă, este ceea ce facem (cu zilele noastre, cu viețile noastre). Zilele bune nu sunt o raritate. O viață bună, însă, este lucru rar.”, reflectează scriitoarea Annie Dillard.
Așadar, îți vezi pădurea, de copaci? Cum îți petreci orele? Cum îți petreci zilele? Ce tipare observi, ce tendințe vezi? Ce îți arată ele și încotro te duc? Privește-te continuând la fel. Este viața ta așa cum ai nevoie să fie? Duce drumul acesta unde vrei tu să ajungi?
„Când îmi analizez o pictură, îmi aduc tabloul lângă ceva creat de Dumnezeu – cum ar fi un copac sau o floare. Dacă tabloul meu nu se armonizează cu ce a creat Dumnezeu, atunci ce am lucrat eu nu este artă”, spune Paul Cézanne.
Găsește instrumentele care dau măsura lucrurilor, pentru tine. Caută ce este adevărat și atemporal în preajma ta: natură, artă, copii, iubire, bucurie etc. Așază ceea ce faci în fiecare zi pe fundalul acestor adevăruri. Iar apoi vezi dacă ceea ce faci, ceea ce gândești, ceea ce simți în fiecare zi îți împlinește visele, îți îndeplinește obiectivele și te construiește așa cum simți că este bine să fii.
Iată un exemplu de tipar pe care-l poți observa atunci când privești așa: „Istoria nu este un drum drept. Este o linie în zig-zag. Dar tendințele arată clar că istoria se îndreaptă în direcția unei lumi care va fi, în cele din urmă, mai puțin violentă, mai empatică, mai generoasă. Iar pentru asta fiecare dintre noi trebuie să-și dea osteneala”, spune Barack Obama.
Privește atent și conștient. Găsește adevărurile și valorile din viața ta. În slujba lor pune-ți energia, sufletul, mintea, speranțele, inspirația, creativitatea, inovația. Dă-ți osteneala!