Demis Papillon: „Am construit un modul care îmbină golful și leadership-ul”
O bună perioadă după aceasta a fost instructor de golf la cluburi de pe West Coast ca apoi să revină în Australia unde a lucrat cu antrenori din top în golf precum Gary Edwin.
A urmat cursuri de pedagogie și are metode de antrenament testate pe mii și zeci de mii de tineri. „Tot ce am acumulat în cei 30 de ani de golf în cultura vestică se aplică acum în lecțiile mele din România, pe terenul de golf din parcul Herăstrău. Mai mult, am construit un modul care îmbina golful și leadership-ul pentru grupurile care vin din companii și vor să înțeleagă dezvoltarea personală prin golf”, spune Demis Papillon, fondatorul Academiei de Golf (DPGA).
În septembrie 2016, Cupa Academiei de Golf Demis Papillon, ajunsă la cea de-a opta ediție, a venit pentru prima dată în România, după ce primele șapte ediții au avut loc pe terenurile de golf din zona Balcic, în Bulgaria.
Cum poate ajunge cineva, care fuge din țară pe vremea lui Ceaușescu, să reușească în viață, prin intermediul unui sport, de ce să nu îi spunem așa, elitist? Care este secretul pentru a reuși în viață, mai ales pe un asemenea…teren (domeniul golfului)?
Eu mi-am urmat pasiunea și am făcut din ea o meserie. Orice lucru pe care-l faci cu pasiune duce la succes dacă este însoțit de multă muncă. Am investit mult în pregătirea mea profesională și am muncit foarte mult cu multă placere, cred ca asta este rețeta mea.
Sezonul de golf s-a deschis în România pe 25 martie. Iar Academia De Golf ”Demis Papillon” tocmai s-a mutat integral la Clubul Diplomatic începând din acest an. Și va dezvolta programe destinate amatorilor de golf de toate vârstele, de la nivelul începător și până la cel avansat. Sunt mulți amatori de golf în România?
România a fost una dintre primele țări din Europa care a avut teren de golf. La inceputul anilor 1920, Bucureștiul era pe hartă datorită terenului de golf de la Clubul Diplomatic unde juca familia regală a României. Golful a avut de suferit în perioada comunistă și tradiția a fost reluată după 1990, așa că putem considera că suntem la un nou început de drum în golf. Avem ceva mai puțin de 1000 de jucatori activi în țară și asta pentru că între timp au fost construite câteva terenuri în Alba, în Timiș, la Breaza sau la Cluj. O bună parte dintre jucători au pornit pe cele trei terenuri din Bulgaria de lânga Balcic. Sunt mulți practicanți ai golfului care merg din Bucuresți de câteva ori pe lună la aceste terenuri.
Ce este îmbucurător este că tot mai multi tineri vin în golf și avem juniori foarte buni care pot face performanță și în timp pot să ajungă în circuitul profesionist. Creșterea golfului și atragerea de tineri jucători este și motivul pentru care am mutat Academia De Golf Demis Papillonla București pe terenul la Clubul Diplomatic din Herăstrău. Consistența unui program de turnee și centrul de pregatire pe lângă îmbunătățirile pe care le aduc terenului de la Clubul Diplomatic vor arăta în timp rezultate la toate nivelele, de la juniori la seniori.
Ați fondat în 2009 Academia de Golf în România. Cum vedeți revoluția golfului la noi, vizavi de începuturi? Cum ne situăm acum la acest capitol la nivel mondial?
România este ca un start-up în golf. O țară comparabilă ca populație cu România este Australia, unde am practicat golful. Acolo sunt peste 1 milion de jucători anual, iar aproape 400.000 dintre ei sunt membrii unui club de golf. Comparația este forțată pentru că Australia și-a pastrat tradiția în golf în perioada în care noi am trecut prin comunism și cunoaștem cu toții sentimentele lor față de acest golf, dar este relevantă pentru a înțelege dimensiunea acestui sport. Chiar și în aceste condiții avem câțiva juniori care au mare potențial și pot ajunge să practice golful la nivel înalt. Academia Demis Papillon este partener Gary Edwin Golf, o Academie de Golf de prestigiu în lume și asta ne permite să trimitem juniori în centre de pregatire, cum este cel din Londra. Sper să vedem în câțiva ani jucători români pe circuitele internaționale.
Pentru mulți români asocierea golfului cu România este stranie. Desigur, după ce Academia de Golf a evoluat nu mai este chiar așa, totuși întrebarea “De ce golful este privit la noi ca o ciudățenie?” persistă…
Golful este un sport ca oricare altul, este mai ieftin decât practicarea tenisului sau al schiului de exemplu. În toate țările din lume este un sport pe care îl practică oricine, de la funcționarii din mediul public sau privat, la oameni de afaceri sau CEO. În România din cauza infrastructurii, terenul de golf sau driving range-ul (teren de antrenament), ajunge să coste mai mult. În timp, această percepție se va schimba. Vă dau exemplul terenului de la Clubul Diplomatic unde o rundă costă în timpul săptămânii 80 de ron, iar un set de 10 lecții este 600 de ron. După 10 lecții poți juca lejer pe orice teren de golf la un nivel rezonabil și îți poți dezvolta în timp loviturile. Un echipament pornește de la 1.000 ron și rezistă cel puțin 10 ani. Dacă faceti o comparație cu orice sport, puteți vedea că este accesibil.
Este un sport frumos și relaxant, iar ușor, ușor românii vor ști cât mai multe despre el. Pe măsură ce românii vor valoriza timpul liber, vor sta mai bine cu time managementul și vor dori să petreacă mai mult timp în natură, vom avea mult mai mulți jucători.
Este important pentru noi faptul că ne desfășurăm activitatea la Clubul Diplomatic din București, acest lucru va ajuta la popularizarea golfului în România. Bucureștiul are un potențial enorm și îmi propun să investesc multă energie în a aduce tineri de la școlile din București la centrul nostru de antrenament.
Poate oferi jocul de golf, în unele situații, lecții de viață? Povesteați pe site-ul dumneavoastră despre un jucator de golf de la Lighthouse Golf Resort, care era un “paranoic invers” și i-ați spus așa: “Felul în care te antrenezi, este felul în care vei lupta”…
Fiecare jucător de golf pe care l-am antrenat mi-a oferit o lecție de viață, de la oameni de afaceri și foști jucători profesioniști din alte sporturi, până la cei mai mici amatori golf care se ambiționează să câștige competițiile pe care le organizează academia. Sportul aduce disciplină și echilibru în viață și prin sport poți uneori să înțelegi personalitatea unui om. La golf este mai mult decât asta, pentru că fiecare jucător este în primul rând în competiție având rezultatul de ieri sau de săptamâna trecută și pe planul doi cu partenerul de întrecere. Este o relație directă între individ și rezultat!
*Constănțean la origini, Demis a reuşit să plece din România în Australia, în 1979, pe vremea regimului comunist. Avea să fie singurul român din circuitul profesionist de golf, după ce a ajuns în America. Pentru a putea juca în circuitul profesionist din SUA, românul Marian Forfolea şi-a schimbat numele în Demis Papillon. În 1998, a participat chiar la cel mai mare turneu de golf din America, US Open. După ce s-a retras a devenit profesor de golf pentru vedetele de la Hollywood.