De ce avem nevoie de lideri conștienți
Astăzi, companiile au nevoie de lideri conștienți. Pe lângă faptul că trebuie să stimuleze transformarea constantă, liderii trebuie să înțeleagă și să pună preț pe diversitate, incluziune, pe managementul talentelor și pe etică – aspecte fundamentale pentru mentalitatea omului conștient.
Inteligența nu mai este suficientă. Inteligența te aduce în frunte, dar pentru a și rămâne acolo trebuie să fii pe deplin conștient. Acest lucru este cu atât mai adevărat astăzi, când nevoia de transformare este stringentă și constantă.
CONȘTIENȚA ESTE NOUA (FORMĂ DE) INTELIGENȚĂ
Conștiența ne ajută să gândim mai profund, să învățăm mai repede, să colaborăm mai bine. Cu cât suntem mai conștienți, cu atât mai repede ne adaptăm și cu atât mai performanți devenim.
Pentru a acționa conștient trebuie să ne examinăm pe noi înșine pentru a ne cunoaște cu adevărat, să gândim amplu pentru a vedea mulțimea de posibilități, să fim realiști pentru a fi mai autentici și a acționa asumat în viață și în leadership și să ridicăm ștacheta pentru a funcționa la adevăratul nostru potențial.
Lumea noastră se schimbă mai repede decât ne putem noi adapta. Prinși ca într-o capcană de viteză, complexitate și incertitudine, mulți dintre noi nu sunt pregătiți pentru această accelerare. În fața provocărilor funcționăm pe pilot automat. Suntem prea reactivi la probleme și pierdem oportunități. Suntem deturnați de valori conflictuale și de relații polarizatoare. La incertitudine reacționăm cu teamă și neîncredere. Stresul și burnout-ul predomină pentru că cei mai mulți dintre noi nu performează la adevăratul lor potențial.
Nici organizațiile nu se adaptează mai bine. Mai mult de jumătate dintre demersurile menite să producă schimbare eșuează. Piețele se schimbă mai repede decât reușesc organizațiile să se reinventeze. Decalajul dintre liderii pe care îi avem și liderii de care avem nevoie este din ce în ce mai mare. Capacitatea directorilor de a fi lideri ai schimbării este pusă sub semnul îndoielii. Astfel, multe organizații sunt dominate de execuție înceată, de nedezvoltare, de o cultură nesănătoasă și de subperformanță.
De asemenea, comunitățile în care trăim nu prea lucrează bine împreună. Solidaritatea umană este extrem de fragilă. Cinismul și neîncrederea ne împiedică să rezolvăm problemele cele mai complexe ale societății. Familiile destrămate, tensiunile rasiale, războaiele comerciale, schimbările climatice nu fac decât să exacerbeze situația. Și toate acestea se petrec în vremuri în care e mai mare nevoie decât oricând ca oamenii să se unească pentru a rezolva probleme extrem de presante – cum ar fi drepturile omului, discriminare, sărăcie, protejarea și conservarea mediului.
CONȘTIENȚA ESTE CONȘTIINȚA ÎN ACȚIUNE
Astăzi, cei mai eficienți oameni sunt lideri ai transfomării personale și organizaționale, de la toate nivelurile – directori și manageri, politicieni și funcționari publici, părinți și profesori, antrenori și antreprenori.
Pentru a-ți transforma organizația trebuie ca mai întâi să te transformi pe tine însuți. Ca să faci asta, trebuie să fii conștient – adică să îți dai seama ce se petrece, să fii treaz, prezent și responsabil. Este foarte important să te înțelegi pe tine însuți, relațiile pe care le ai și mediul în care trăiești și muncești.
Astăzi se vorbește foarte mult despre mindfulness, dar conștiența nu se limitează la acest lucru. Mindfulness înseamnă să fii prezent și atent la gândurile și emoțiile tale, la corpul tău și la mediul în care te afli. Însă conștiența este un proces proactiv, pentru că include, pe lângă atenție și introspecție, capacitatea de a lua decizii și de a stabili obiective. Conștiența este conștiința în acțiune.
Cercetările arată un adevăr profund și revelator cu privire la schimbările din zilele noastre: oamenii care au cel mai mare succes, la orice nivel al societății s-ar afla, fac patru lucruri importante:
- Se examinează pe sine – se aprofundează pe sine pentru a se cunoaște cât mai bine;
- Gândesc amplu – au o viziune atotcuprinzătoare și sunt capabili să vadă posibilități diverse. Gândirea amplă este gândirea Google – stimulată de curiozitate, de învățare, de continuă auto-reîncărcare și auto-împrospătare. A gândi amplu înseamnă să fii prieten cu paradoxurile și contrariile – „atât/cât și” în loc de „ori/ori”;
- Sunt realiști – sunt autentici și acționează cu intenție;
- Ridică ștacheta – acționează îndrăzneț și responsabil.
Mai întâi, avem nevoie de atenție și de introspecție pentru a înțelege oportunitățile existente și ce putem face pentru a beneficia de ele. Apoi, trebuie să transcendem reacțiile impulsive și instinctive la toate schimbările care se produc, pentru a putea acționa cu scop, sens și claritate și a putea merge mai departe.
Pentru asta este necesar un nivel de conștiență superior. Altfel, nu vom putea înțelege oportunitățile și nu le vom putea explora pe deplin. Conștiența diferențiază atragerea de oameni talentați de pierderea talentelor, obținerea de noi clienți de pierderea clienților, profitul de pierdere. Liderii conștienți au o mare capacitate de a fertiliza terenul pentru ca schimbarea să prindă rădăcini și să crească.
Liderii conștienți acționează cu intenție, sunt responsabili și bine informați, sunt autentici și acționează cu îndrăzneală și curaj. Și-au rafinat capacitatea de a gândi profund, de a învăța rapid, de a crea inteligent, de a colabora autentic – ceea ce îi face performeri și maeștri ai adaptării. Mai mult decât oricând, conștiența este antidotul lor împotriva factorilor perturbatori care generază marile schimbări.
ȘASE FACTORI PERTURBATORI
Schimbările prin care trecem pot avea efecte pozitive și negative – depinde de noi cât de eficiente și de haotice le permitem să devină.
Cei șase factori perturbatori care generează marile transformări din zilele noastre sunt:
- Viteza: Ritmul vieții noastre este în continuă creștere. Asta ne obligă să vedem, să gândim, să simțim și să acționăm mult mai repede. Viteza este energizantă și generează multe oportunități, dar ne poate și dezechilibra foarte ușor. Ajungem să fim copleșiți și epuizați. Ne sabotăm alergând după perfecțiune, stabilind obiective nerealiste, ne suprasolicităm corpul, mintea, sufletul.
- Incertitudinea: Stabilitatea este o iluzie și incertitudinea este o realitate. Ne place să credem că putem găsi confort în ceea ce este previzibil, dar nu este adevărat. Brexit a schimbat viitorul Europei, piața de capital schimbă realitățile pensionării în fiecare zi, joburile nu mai durează nici un an și nici un segment de business nu mai este imun la forțele perturbatoare. E nevoie să acceptăm că schimbarea este inevitabilă și să dobândim capacitatea de a ne găsi calea într-o lume a efemerului.
- Complexitatea: Complexitatea face parte din ADN-ul lumii moderne. Dar cum ne descurcăm printre toate informațiile, cunoștințele, alegerile și diversitatea din viața pe care o trăim? Reacția noastră firească este să încercăm să clarificăm toată această confuzie. Dar în încercarea de a face ordine în această masă imensă de informație, ajugem rapid să simplificăm excesiv problemele complexe și să complicăm excesiv alegerile simple – ceea ce ne activează subiectivismul și prejudecățile.
- Tehnologia: Este un factor perturbator puternic, care ne poate fi prieten și dușman, în funcție de cum o folosim. Ne ajută să învățăm orice, să ne întâlnim cu oricine, să pătrundem pe orice piață și să comunicăm instantaneu cu orice parte a lumii. Dezavantajul este că poți aluneca prea ușor în gaura neagră a internetului, care ne poate face să privim lumea din perspective înguste și subiective.
- Competiția: Competiția stimulează inovarea, încurajează talentul, îmbunătățește calitatea. Dar ne poate face și să ne vedem doar interesul propriu. În orice direcție corectă se poate merge prea departe, iar istoria este presărată cu efectele dezastruoase ale spiritului competitiv excesiv. Cum ne găsim scopul și sensul într-o lume dominată de porniri competitive?
- Globalizarea: La început au fost exploratorii, apoi au fost liniile de transport, apoi afacerile s-au dezvoltat la nivel global. Astăzi suntem la distanță de un click de cel mai îndepărtat colț al lumii. Suntem cetățeni globali, de vreme ce banii, piețele, oamenii și comunitățile sunt interconectate. Cum facem să reușim pe plan personal în timp ce prosperăm ca planetă și societate?
Acești factori perturbatori au impact asupra țărilor, companiilor și comunităților în egală măsură. Dar impactul asupra omului este cel despre care se vorbește foarte puțin. În orice moment, aceste forțe pot avea un efect pozitiv sau negativ asupra noastră și pot transforma fundamental modul în care trăim și muncim. Vânturile schimbării bat toate în același timp – pornesc, se opresc, se unesc și se învârtesc, aruncându-ne în direcții noi și necunoscute.
Partea bună a lucrurilor este că provocările vin la pachet cu oportunități. Modul în care omul reacționează la aceste forțe poate fi energizant și poate crea oportunități nelimitate sau poate fi demoralizator și ne poate sabota cele mai inspirate demersuri. Totul depinde de cât de conștient ești de tine însuți, de relațiile dintre tine și ceilalți și de mediul în care trăiești și muncești.
COSTURILE LIPSEI DE CONȘTIENȚĂ
Imaginează-ți că mergi pe bicicletă, pe pista special destinată. În stânga ta este un șir nesfârșit de mașini, iar în dreapta, un șofer care staționează deschide brusc ușa mașinii fără să se asigure. Acestea sunt consecințele acțiunilor omului lipsit de conștiență.
Lipsa de conștiență este un mare pericol. Și se manifestă cu atât mai intens în condițiile factorilor perturbatori mai sus amintiți. De exemplu, se manifestă atunci când ne jignim un coleg printr-un gest despre care nu știm că este greșit, când ignorăm nevoile unui client și pierdem vânzarea, când suntem surzi la nevoile echipei. Se manifestă când un părinte ignoră problemele copilului sau când un funcționar public ia mită. Costurile lipsei de conștiență sunt mult prea mari și nu merită plătite, mai ales când costurile conștienței sunt mult mai mici și livrează exponențial.
E timpul să recunoaștem: între oamenii care trăiesc conștient și cei lipsiți de conștiență este un decalaj foarte mare. Cu cât crește viteza schimbărilor, cu atât crește acest decalaj. Cei mai mulți oameni cred că sunt conștienți de sine, dar cercetările arată că acest lucru este adevărat numai pentru 10% până la 15% dintre noi. Unii dintre noi se schimbă și se adaptează în pas cu vremurile. Alții rămân în urmă, dar în fruntea echipelor, ceea ce e mult mai grav.
PATRU MOTIVE DIN CAUZA CĂRORA NU NE SCHIMBĂM SUFICIENT DE REPEDE
Superficialitatea. Nu ne explorăm suficient psihicul. Petrecem puțin timp gândindu-ne la noi înșine. În consecință, rămânem blocați în emoții negative și încărcați cu bagajele trecutului, ceea ce ne limitează înțelegerea de sine și ne afectează relația cu noi înșine și cu ceilalți. Astfel, subestimăm potențialul nostru, al celorlalți și al situațiilor.
Limitarea. Uneori trăim ca într-un tunel și nu-i găsim ieșirea. Nu ne examinăm ipotezele, pentru a constata dacă mai sunt de actualitate sau dacă sunt depășite, iar asta limitează deschiderea și puterea minții noastre. Într-o lume a minților părtinitoare și a perspectivelor limitate se pierd oportunități, se evită diversitatea și se reacționează irațional la problemele internaționale.
Siguranța. Ne este teamă de schimbare și preferăm să evităm incertitudinea. În consecință, rămânem blocați, părtinitori și reactivi. Nu ne lăsăm stimulați de acceleratorii pozitivi cu care suntem dotați în mod natural și ne împiedicăm de aspectele negative care ne subminează eforturile. Punând un atât de mare accent pe siguranță, ne atrofiem, nu ne mai transformăm, nu mai evoluăm. Rămânem pe loc în timp ce lumea se schimbă.
Perspectiva redusă. Dacă viziunea despre noi înșine și despre lume este redusă, atunci nu facem conexiuni, nu vedem posibilități, nu găsim soluții. Dacă nu ridicăm ștacheta, ne subminăm singuri potențialul. E nevoie de curaj pentru a acționa la nivelul capacității noastre reale și cu responsabilitate, iar aceste două componente sunt esențiale pentru o viață productivă.
ÎNCHEIERE
Așadar, trăiește din plin. Fii pasionat de viața ta și de munca ta. Fii prezent pentru a înțelege, fii autentic pentru a te transforma, fii curios pentru a dezvolta.
Liderii conștienți intră în joc cu cea mai bună versiune a lor, provocându-i și pe ceilalți să facă la fel. Leadershipul nu ține de funcție, lider poate fi oricine. Devenind mai conștienți, vor găsi sensul muncii și vor fi mai eficienți în a-i inspira pe ceilalți să îi urmeze.
Oamenii își doresc să fie inspirați și sunt deschiși la a fi conduși. Liderul care înțelege unde se află oamenii săi, care percepe receptivitatea acestora la schimbare și interesul lor pentru avansarea echipei și progresul organizației vor avea succes în ceea ce întreprind. Este vital să înțelegi că nu toți oamenii sunt rezistenți la schimbare.
Soluțiile pentru multe dintre problemele noastre se află în noi înșine, iar printre acestea se află și soluția gestionării schimbării și a factorilor perturbatori cu care ne confruntăm. Forța noastră interioară și înțelepciunea noastră sunt cea mai bună soluție pentru a gestiona transformările.
Pe o piață hiperactivă, liderii trebuie să fie hiperconștienți cu privire la ce se petrece și ce pot face în realitatea curentă pentru a prospera. Conștiența de sine este cu adevărat singura cale către succes.
Preluare și adaptare din „Conscious: The Power of Awareness in Business and Life” (Conștiența – Puterea conștienței în afaceri și în viață”) – de Bob Rosen și Emma-Kate Swann.
Articol preluat din numărul 250/2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click AICI.