Cum e să fii lider între creativi
Leadership-ul înseamnă să ai o viziune, un țel și să reușești să ajungi la el împreună cu echipa ta. Este despre a-ți seta niște standarde și o cultură în care să creadă toată lumea. Înseamnă să-ți încurajezi echipa să dea tot ce are mai bun și să creezi contexte în care potențialul lor să poată înflori. Până la urmă e vorba de dorință, motivare, respect, corectitudine și încredere.
Țin minte exact momentul în care am devenit un lider în mod „formal”. Se întâmpla în 2008 și credeam cu tărie că nu sunt pregătit pentru asta. Eram într-o scurtă vacanță în Italia și, în timp ce mă plimbam pe plajă, am primit un telefon de la șeful meu din EMEA, de la Saatchi Londra. Mă anunța că urma să devin Director de Creație la biroul Saatchi din București.
Reacția mea: „Wow, John (Pallant)! Nu știu ce să zic… Crezi că sunt pregătit?”
Răspunsul a venit imediat: „O să vezi că ești.”
Presupun că trebuia doar să am încredere în el.
Lider vs. Manager
Am învățat, cu timpul, să fac diferența între leadership și management. Primul este despre exemple, despre „a face lucrurile să se întâmple”, despre CE trebuie să se întâmple. Al doilea are în vedere întregul proces, CUM trebuie să se întâmple totul.
„CE” este de multe ori mai important decât „CUM”, însă nu e obligatoriu să fie mereu așa. Astăzi, modul în care gestionezi întregul proces influențează foarte tare ceea ce trebuie să realizezi. Până la urmă, leadership-ul și managementul sunt două fețe ale aceleiași monede.
„O poziție de leadership te maturizează”
Un lucru pe care l-am învățat de la echipele mele este să am răbdare. Roma n-a fost construită într-o zi!
Am mai învățat, și încă învăț asta zilnic, să fiu mai echilibrat și să cântăresc mereu cuvintele și comportamentele. Atât pe ale mele, cât și pe ale celorlalți. O poziție de leadership te maturizează, te responsabilizează, trebuie sa rămâi conștient de tine însuți. Dar trebuie să faci totul fără să-ți pierzi entuziasmul!
Mereu am crezut că cel mai bun mod în care poți motiva oamenii este să le arăți că lucrurile se pot întâmpla, că pot realiza orice dacă au încredere în acel lucru și trec la fapte. Și mai cred că dacă au o anumită consecvență, oamenii îi vor observa și se vor implica alături de ei. Deci da, este crucial să îndrumi oamenii și să le arăți CE și CUM.
„Creativii sunt genul de oameni care au tendința să refuze orice autoritate”
Să fii lider nu este nicidecum ușor. În fiecare zi apar noi provocări și oportunități. Lucrez în departamentul de creație al unei agenții de publicitate, deci trebuie să jonglez printre deadline-uri, nevoile clienților și ego-urile creativilor „almost-artists”, care sunt de multe ori „moody”. E ca și cum încerci să împingi o navă spre orizont, spre atingerea unui vis, în timp ce transformi o posibilă revoltă în ambiția de a merge mai departe.
Știți cum stă treaba cu creativii? Nu prea poți să le zici negru pe alb să facă un lucru, pentru că, prin definiție, sunt genul de oameni care au tendința să refuze orice autoritate. Trebuie să găsești întotdeauna un mod real și relevant de a le „vinde” ceva, trebuie să le dai ceva de care le pasă cu adevărat. De asemenea, trebuie să fii deschis și să fii pregătit să accepți ce îți pot da ei. Deși, de multe ori, ceea ce îți oferă ei diferă foarte mult de ceea ce îți imaginai tu. Ăsta e secretul creativității: libertatea de a fi deschis către ceva neașteptat.
E foarte interesant să fii liderul creativilor. Și asta pentru că publicitatea înseamnă două lucruri: oameni și idei. Iar cu oamenii și ideile e cel mai greu să lucrezi.
Ceea ce mă ține în priză este faptul că iubesc „nebunia la limită”. Altfel m-aș plictisi grav.
După ce a lucrat timp de 12 ani alături de Saatchi & Saatchi în Italia, America de Sud, România, Germania și EMEA, câștigând peste 60 de premii la toate marile festivaluri de creativitate, Jorg Riommi a devenit liderul creativilor de la Publicis România în iulie 2014. De-a lungul carierei a făcut parte din juriile festivalurilor internaționale Dubai Lynx, New York Festivals și Eurobest. Crede cu tărie că ideile au puterea de a schimba lumea și că nimic nu este imposibil cât timp lucrezi din greu pentru acel lucru.