Cum e să fii CEO, după 1 an? Dar după 16 ani?
Ce îți vine în minte când te gândești la a fi CEO? Putere, succes, inteligență, răspundere, provocări, bani? A fi CEO este o artă, care se face cu responsabilitate, prezență de spirit și iubire de oameni. Pentru că oamenii sunt cea mai importantă resursă a unei organizații, iar activitatea unei organizații are rost în măsura în care este pusă în slujba oamenilor.
Citește și: De ce avem nevoie de lideri conștienți?
CUM E SĂ FII CEO, DUPĂ 1 AN
John Murdock a fost numit CEO al Centage în septembrie 2018, destul de timpuriu în cariera sa și destul de brusc, după ce mentorul său și-a pierdut viața. În consecință, John Murdock și-a asumat acest rol cu smerenie, după cum el însuși mărturisește. Iată câteva idei de leadership pe care le putem desprinde din lecțiile învățate de John Murdock după primul său an ca CEO.
Colaborarea este parte din motivul pentru care ajungem să ne placă munca pe care o facem și locul în care muncim.
De-a lungul carierei sale, John Murdock a constatat că pune mare preț pe colaborare, iar pentru asta este nevoie de o comunicare deschisă și liberă, ce presupune renunțarea la silozuri, la depozitele de cunoștințe – întrucât acestea lucrează împotriva cooperării și a capacității de inovare a unei companii. Informația trebuie să circule liber, oamenii trebuie să se simtă liberi să interacționeze, să se inspire, să-și împărtășească ideile și experiența.
Citește și: Cum să fii liber în lumea VUCA. Tu prin câte ferestre privești?
Încurajează-ți echipa, ai încredere în oamenii tăi și nu le sta în cale.
Recunoaște și susține talentul și competențele oamenilor tăi, recunoaște-le abilitățile și valoarea, creează condițiile potrivite pentru ca acestea să se manifeste, dar apoi lasă-le loc liber de manifestare. Liderul nu este lider dacă nu inspiră, ci caută să-și impună viziunea; dacă nu potențează, ci limitează talentele oamenilor săi; dacă nu îi cunoaște și nu le respectă aspirațiile și idealurile, ci încearcă să îi stăpânească cu ale sale. Liderul nu este lider dacă nu respectă și nu face uz de forța diversității echipei sale, ci încearcă să o aplatizeze, să o sistematizeze și să o automatizeze până la a-i zădărnici resursele.
Fii disponibil pentru oamenii tăi și ai grijă să le fii de folos.
CEO-ul are un program încărcat și multe probleme la care trebuie să se gândească. Dar foarte important este și să-și cunoască oamenii, să fie la curent cu situațiile cu care aceștia se confruntă, să înlăture obstacolele din calea lor și să stea de virbă cu ei pentru a le cunoaște obiectivele, preocupările, visele, planurile. Astfel, oricât ar fi fost de ocupat, John Murdock își făcea timp pentru a se deplasa prin companie, pentru a sta de vorbă cu oamenii și a le oferi ocazia să-l abordeze în caz de nevoie.
Citește și: Cum asiguri implicarea echipei și cum conduci compania în vremuri nesigure?
Găsește-ți un mentor. Sau mai mulți.
Alătură-te unor oameni asemeni ție, care îndeplinesc roluri similare sau se confruntă cu situații similare. Acest tip de susținere și colaborare este important. Este un fel de trib al tău, o comunitate care se construiește, nu se găsește. Este un spațiu de forță, nu numai un spațiu de siguranță. Pe lângă senzația de apartenență și confort, îți va da și curaj. Într-o astfel de comunitate este importantă și învățarea, nu numai performanța. Îți poți asuma riscul de a încerca ceva nou, în loc să te simți obligat să excelezi tot timpul. Sunt oameni care îți vor fi alături și la greu – când lucrurile nu sunt tocmai sub control, iar rezultatele încă nu se văd. O astfel de comunitate este o sursă de întrebări, nu numai de sfaturi și te va ajuta să ridici ștacheta competenței și a identității tale.
Găsește echilibrul între munca de execuție și munca la viziune
În mare măsură, este vorba de echilibrul dintre urgent și important. Sigur că e vital să fii implicat în partea operațională și de execuție, să știi cum funcționează lucrurile și ce este de făcut, dar la fel de vital este și să-ți faci timpul necesar și să-ți asiguri starea adecvată pentru a te gândi la strategia pe termen lung, pentru a vedea schema mare a lucrurilor, pentru a-ți accesa inspirația, intuiția, spiritul inovator – atât de necesare pentru viziunea de viitor.
Citește și: Cum îți faci timp să reflectezi la cunoștințele pe care le acumulezi?
CUM E SĂ FII CEO, DUPĂ 16 ANI
Jeff Immelt a condus General Electrics timp de 16 ani, ceea ce înseamnă că a condus o echipă de 300.000 de oameni, timp de 6000 de zile. Timp mult, companie mare, dificil și interesant de condus în condiții de globalizare, schimbare și transformare. Iată câteva dintre sfaturile sale de leadership:
Fii disciplinat și concentrat.
Trebuie să ai un punct de vedere clar, să gândești integrat, inițiativele tale trebuie să fie interconectate și trebuie să faci legătura dintre toate aspectele din cadrul organizației. Fii aproape de echipa ta, menține o tensiune creativă și inovatoare sănătoasă între liderii pe care îi conduci, menține-i concentrați pe scop.
Pentru a realiza o transformare importantă, pregătește-ți mintea.
Transformarea este un proces complex, care presupune multe provocări. Pentru a putea conduce un astfel de proces, mai întâi trebuie să-l înțelegi tu și să crezi în el. Trebuie să știi de ce este necesară acea transformare, să înțelegi că lumea se schimbă și că supraviețuirea companiei tale depinde de măsura în care reușești să anticipezi schimbarea și să le faci față celor care îi țin piept.
Ajută-i pe oameni să înțeleagă faptul că transformarea este existențială.
Oamenii trebuie să înțeleagă că fără transformare nu se poate. Așa vor fi motivați și inspirați să-și pună talentul și eforturile în slujba acesteia și să o ducă la bun sfârșit în ciuda tuturor obstacolelor.
Fii rezilient.
Fă diferența dintre rezistență și reziliență. Pentru rezistență faci lucruri care îți consumă resursele, pentru reziliență faci lucruri care îți refac resursele. Identifică și alte eventuale concepte care par similare, dar produc rezultate opuse și ai grijă să nu cazi în capcana lor. Jeff Immelt îl citează pe Mike Tyson, care spune: „Toți au un plan, până la primul pumn în față”. Transformarea presupune multe evenimente imprevizibile, iar pentru a o duce la bun sfârșit trebuie să reușim să le facem față.
Citește și: Despre Burnout. Știi ce să pui pe foc ca să nu arzi de tot?
Ascultă și acționează, în același timp.
Fii curios. Hrănește-ți mintea cu idei noi, în permanență. Rămâi conectat la realitățile situației, la noile tendințe. Fii pregătit în orice moment să schimbi direcția. Oricât ar fi situația de provocatoare și nesigură, găsește-ți curajul de a-i inspira pe oameni și de a-i propulsa înainte.
Citește și: De ce avem nevoie de lideri conștienți
Fii deschis către nou – talente noi, culturi noi, noi moduri de a face lucrurile.
În următorii 20 de ani lumea se va schimba mai mult decât în ultimii 300, spune futurologul Gerd Leonhard. Oamenii încearcă să ghicească viitorul pornind de la prezent sau de la trecut. Credem că ceea ce a funcționat bine până acum ar trebui să ne fie de folos și în viitor, cu ceva îmbunătățiri, pe ici pe colo. Dar acum schimbările tehnologice se petrec exponențial, combinatorial și recursiv, prin urmare ceea ce înainte se întâmpla în 10 ani, acum se întâmplă în 3. Logica și prezumțiile care determină viitorul s-au schimbat total. Prin urmare, viitorul nu va mai fi o simplă prelungire a prezentului, ci va fi extrem de diferit. Viitorul a sosit, iar de acum înainte va tot sosi atât de repede, încât va fi mereu prezent. Viitorul este acum. Dacă ai clipit când a venit, viitorul va trece pe lângă tine.
Citește și: Cum ajungi CEO?