Cum asiguri implicarea echipei și cum conduci compania în vremuri nesigure?
Hugo Heij este un lider înnăscut. După cum el însuși o spune, într-un interviu acordat Business Connections Live TV, încă de pe când era elev a fost mereu ales în roluri de conducere. Și-a început cariera ca lucrător la doc, iar acum este International Business Coach, Leadership Speaker și Workshop Facilitator.
Observând că performează foarte bine în rolurile de conducere, Hugo a devenit interesant de știința conducerii și a căutat să identifice elementele care stau la baza leadershipului de calitate. Așa a ajuns să citească foarte mult, să studieze, să participe la conferințe, iar acum înțelege care sunt abilitățile – cu care te naști sau pe care ți le poți dezvolta – care sunt necesare pentru a conduce bine echipe și organizații. Iată câteva dintre acestea:
CONECTARE
Trebuie să fii foarte bine conectat la angajații tăi și să le înțelegi munca, oricât ar fi de diferită de a ta. Pentru asta trebuie să fii în mijlocul lor, să stai de vorbă cu ei (indiferent de nivelul lor profesional sau de funcția pe care o ocupă) și este foarte important să fii accesibil. Dacă ușa ta este deschisă, nu aștepta doar ca ceilalți să intre. Fii tu cel care iese și se apropie de oameni.
Trebuie să îi vizitezi acolo unde lucrează pentru a înțelege ce presupune munca lor, care sunt obstacolele și provocările cu care se confruntă, cum le poți tu înlătura. E important să le cunoști viața, preocupările, visele, planurile. Când îi vizitezi, nu face asta fără să ieși din birou sau din mașină, ci mergi în mijlocul lor și strânge-le mâna, privește-i în ochi, vorbește cu ei și, mai ales, ascultă.
Gianpiero Petriglieri – Profesor Asociat în departamentul de Comportament Organizaţional al şcolii de business INSEAD – semnalează faptul că la rădăcina leadershipului legitim se află conexiunea dintre preocupările, aspirațiile, experiențele și destinele celor care revendică statutul de lider și preocupările, aspirațiile, experiențele și destinele celor care ar trebui să-i urmeze. Dacă nu înțelegi ce mă preocupă și care-mi sunt speranțele, dacă nu ai prea multe în comun cu mine, iar succesul tău nu este și al meu, atunci nu ești doar un lider slab. Nu ești lider deloc. Criza leadershipului poate fi depășită prin refacerea acelor conexiuni sau prin găsirea unui lider care să le poată revendica în mod credibil.
APARTENENȚĂ ȘI IMPLICARE
Explică-le oamenilor de ce este importantă munca lor, folosindu-te de analogii cu care ei rezonează. E important ca ei să știe că tu îi înțelegi și e vital să știi să legi visele și planurile lor de obiectivele companiei, pentru ca ei să-și înțeleagă importanța și rolul în cadrul echipei și al organizației.
Una dintre nevoile psihologice de bază ale omului este nevoia de apartenență. Când oamenii simt că aparțin unei echipe care pune preț pe ei și pentru care munca lor contează, ei vor fi motivați și implicați, vor munci cu mai multă dedicație și cu încrederea că fac un lucru valoros, iar munca lor are rost.
OGLINDA ȘI FEREASTRA
Cel mai adesea, când lucrurile merg rău ne uităm pe fereastră pentru a găsi vinovați, iar când merg bine ne uităm în oglindă, bucuroși să ne asumăm răspunderea pentru reușită. Atitudinea corectă a unui lider adevărat, spune Hugo, este ca atunci când lucrurile merg rău să privească în oglindă, iar când merg bine să privească pe fereastră.
Dacă ceva nu merge bine, liderul are ceva de înțeles sau de schimbat la sine și/sau la felul în care organizează lucrurile în cadrul companiei, la exemplul pe care îl oferă, la cum înțelege să inspire și să conducă activitatea. Pe de altă parte, când lucrurile merg bine meritul este al tuturor.
LEADERSHIP ÎN VREMURI NESIGURE
Gerd Leonhard ne avertizează că în următorii 20 de ani lumea se va schimba mai mult decât în ultimii 300. Acum schimbările tehnologice se petrec exponențial, combinatorial și recursiv, prin urmare ceea ce înainte se întâmpla în 10 ani, acum se întâmplă în 3. Viitorul a sosit, iar de acum înainte va tot sosi atât de repede, încât va fi mereu prezent. Viitorul este acum. Iar dacă ai clipit când a venit, viitorul va trece pe lângă tine. La vremuri noi este nevoie de leadership nou.
Hugo Heij ne împărtășește câteva principii ghidatoare pentru conducerea unei organizații în vremuri nesigure:
Trebuie să ai viziune, să știi încotro mergi, să ai obiective clare și să știi să le comunici oamenilor toate acestea.
Trebuie să implici pe toată lumea în îndeplinirea acestor obiective. E important ca oamenii să le înțeleagă și să creadă în ele. Iar pentru ca obiectivele să fie îndeplinite este nevoie de puterea, abilitățile și contribuția tututor. Prin urmare, trebuie să le dai responsabilități, să le recunoști valoarea și talentele și să-i susții pentru a-și putea face treaba bine și ușor.
Pune întrebări care să-i invite pe oameni să gândească și să găsească răspunsuri. Ai încredere în oamenii tăi.
Ai grijă să înțelegi ce se întâmplă cu adevărat, să nu existe decalaje între realitate și felul în care o percepi tu.
În vremuri de schimbare, fii mereu cu un pas înaintea schimbării. Fii cel care descoperă noul și care stabilește regulile, nu cel întârziat, care nu înțelege prea bine ce se întâmplă, încă nu s-a dumirit, încă nu a intrat în ritm și se vede pus în postura de a respecta regulile stabilite de alții.
Gândește integrat, gândește până la capăt, înțelege toate aspectele unei situații și consecințele aferente.
ÎNVAȚĂ
Mai întâi ai grijă să crești tu, ca om și ca lider, iar apoi îți va crește și profitul.