Cum ajungi CFO? Transformi cifrele în poveste
Lumea financiară este o lume a cifrelor și a raționamentelor. Atunci când o femeie alege o carieră în acest domeniu, percepția celor din jur este afectată. „Ești considerată din start o persoană rigidă, pentru că îți petreci toată ziua printre cifre și raționamente. Nu de puține ori ești considerată ca având idei fixe; sau modul de comunicare este mai dificil, nu neapărat din cauza ta, ci pentru că toți ceilalți se așteaptă să le vorbești într-un limbaj specific, greu de înțeles”, spune Miletta Mihai, CFO Expur.
A fost ea însăși surprinsă să constate că, la diverse traininguri la care a participat, au fost colegi care i-au spus că nu s-au așteptat să fie așa de OK. Pentru Miletta Mihai, însă, formarea ei matematică i-a ușurat viața în această lume a cifrelor.
Schimbarea de la Revoluție
A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității Al.I. Cuza din Iași. Ulterior a urmat un MBA în cadrul Academiei de Studii Economice din București. După absolvirea Facultății de Matematică a predat, dar o perioadă de mai puțin de trei ani, până la schimbările din decembrie 1989. „Privind în urmă, cred că acela a fost un moment de răscruce, pentru că am luat această decizie de a părăsi învățământul. Sunt multe de spus, dar, ca să rezum, cred că am luat decizia corectă”, spune Miletta Mihai.
Reorientarea a însemnat pentru ea accesarea domeniului financiar. Nu poate să spună că ar fi avut de ales în acel moment. Oricum, nu a considerat domeniul financiar-contabil diferit de pregătirea matematică pe care a urmat-o. A considerat întotdeauna că este tot matematică, dar transpusă într-un limbaj specific, cu aplicabilitate directă și imediată în practică.
După reorientare, a lucrat în contabilitate în diverse firme românești care începeau să apară.
A fost o schimbare importantă, deoarece nu numai Miletta Mihai se adapta la un nou domeniu, după trei ani la catedră, ci cu toții ne adaptam din mers la felul în care se schimba societatea. „Cred că am venit cu un suflu nou, lipsit de blazare. Nu m-a caracterizat niciodată «ridicatul din umeri». Dimpotrivă, cred cu toată puterea că depinde de fiecare dintre noi dacă viața noastră evoluează către ce ne dorim sau stă pe loc”, adaugă ea. De altfel, se conduce după zicerea lui Edmund Burke: „Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca binele să nu facă nimic”.
Pe poziții de CFO
Această atitudine a propulsat-o și a ajuns contabil-șef și, mai departe, CFO în cele câteva organizații multinaționale în care a lucrat de-a lungul timpului. La Expur a început lucrul în anul 2014 pe poziția CFO.
Pe lângă atitudinea de a nu renunța, de a nu se blaza, în ocuparea funcțiilor de conducere, pentru Miletta a contat și experiența, dar și implicarea pe care o are în orice loc în care lucrează. De câte ori a făcut schimbări în viața profesională, a fost convinsă că a ajuns în acel loc pentru că cineva are nevoie de competențele ei, care aduc ceva în plus. Dar schimbările nu se petrec niciodată fără să te implici total; nu este suficient să vii cu soluții. Trebuie să pui în practică acele soluții, și asta e partea cea mai dificilă.
Cu acest crez, Miletta Mihai nu s-a simțit provocată de proiecte sau de anumite evenimente, ci de propria persoană: „Privind în urmă, cred că cea mai mare luptă am dus-o cu mine – să aplic schimbările pe care le ceream celorlalți, la mine însămi. Să învăț să ascult mai mult, să accept opinii diferite de ale mele, să învăț de la cei din jur. Nu am încheiat acest proces, dar în acest moment nu mai este un efort. Este chiar îmbucurător că, după mulți ani, constat că încă am de învățat, și îmi place acest lucru”.
De la cifre la litere
Atunci când nu muncește în lumea cifrelor, Miletta Mihai se dedică scrisului, partea cealaltă a vieții ei. De care spune, însă, că se ocupă destul de puțin și „trebuie să recunosc faptul că acest lucru mă afectează”. În niciun caz scrisul nu este un refugiu, ci o cale care i s-a arătat într-un moment al vieții ei, în care a descoperit nevoia fizică de a-și exprima fericirea, tristețea sau, pur și simplu, o emoție puternică. Deși dedică prea puțin timp acestei pasiuni, crede că va rămâne modul ei de a parcurge mai departe drumul prin viață. „Nu am renunțat la visul de a publica aceste scrieri. Până la acel moment, scriu cât pot de mult și mă emoționez în fața fiecărei foi albe de hârtie.”
Miletta Mihai – Întrebări și răspunsuri
Aveţi un model de femeie puternică din familie, din carieră?
Doamna de Fier – Margaret Thatcher.
Cum gestionaţi echilibrul dintre viaţa de familie şi viaţa profesională?
Nu cred în declaraţiile obişnuite despre echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală. Nu cred că există acest echilibru la acel nivel idealist despre care auzim în jur. Până la urmă, este o alegere pe care fiecare ajungem să o facem la un moment al vieţii noastre. Cred că cel mai important este să putem trăi cu alegerile pe care le facem, fără să ne resemnăm; din fiecare experienţă avem ceva de învăţat.
Aţi făcut vreun sacrificiu în viaţa de familie pentru carieră?
Poate că sună puţin egoist, dar o spun cu toată sinceritatea: am avut libertatea şi probabil şi nebunia să fac exact ce mi-am dorit. Nu consider că am făcut sacrificii. Au fost momente în care a fost nevoie să iau decizii pentru mine şi pentru familia mea, şi am făcut-o. Restul a fost doar muncă şi bucuria de a le vedea materializate.
Trei cuvinte care vă defines?
Integritate. Profesionalism. Adevăr.
Cartea preferată?
Margaret Mitchell, Pe aripile vântului”
”Nu aplic niciodată diferenţierea de gen: ceva se potriveşte pentru un bărbat sau pentru o femeie. Am propria opinie despre acest subiect: nu înveţi să fii lider, te naşti astfel. Un lider, indiferent de gen, trebuie să aibă caracter şi charismă.
Nu de puține ori ne vedem confruntați cu diverse probleme, dar mai ales cu diverși oameni, cu preocupări diverse, cu opinii mai mult sau mai puțin subiective, cu convingeri mai mult sau mai puțin fundamentate. Și nu de puține ori constatăm că ne este greu să facem pasul înapoi, să ne păstrăm obiectivitatea mai ales în chestiuni care au un impact profund asupra noastră. Acest echilibru mie mi-l asigură lucrul cu cifrele și raționamentele. Pentru că cifrele spun întotdeauna o poveste, dar spun o poveste reală, exact așa cum s-a întâmplat. Depinde de tine să judeci detaliile și să ajungi la concluzia corectă; fără emoții și fără parti-pris-uri” – Miletta Mihai (foto), CFO Expur.
Articol preluat din numărul 235/martie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici