Trei întrebări pentru atunci când amâni
1. Ce este amânarea?
Edward Young scria în 1742 că “amânarea reprezintă hoțul timpului”, fiind citat de Joseph Ferrari, Judith Johnson și William McCown, autorii unei cercetări extinse despre procrastinare atât la nivelul perspectivelor psihologice curente, a efectelor în situații de anxietate și depresie, a impactului motivației și a modului de măsurare.
Unul dintre motivele pentru care amânăm este pentru că suntem construiți să experimentăm micile rezultate în prezent și să acceptăm eventualele costuri pe mai târziu.
Daniel Kahneman (premiul Nobel pentru Economie în 2002) spunea în cartea sa „Thinking Fast & Slow” că există două sisteme care ne conduc comportamentul. Sistemul 1 – cel adânc întipărit în evoluția noastră, este impulsiv, emoțional și scopul principal este asigurarea supraviețuirii. Cel de-al doilea sistem – Sistemul 2 este cel rațional, cel care analizează datele. Atunci când amânăm este ca o bătălie între cele două sisteme – sistemul 1 vrea la TV/Facebook/telefon, iar sistemul 2 este cel care-ți aduce argumentele pentru care ar trebui să te ocupi de sarcinile tale.
2. Cum poți evita amânarea?
Poți evita amânarea, transformând o sarcină mare în mici pași de acțiune. Nu uita de mecanismul prin care funcționeaza creierul nostru, acela de a dori să ajungă la concluzii. Așadar, suntem construiți să dorim un rezultat acum, iar când nu-l obținem, ne dezamăgim și amânăm la nesfârșit. Probabil cunoști dorința de a slăbi cât mai repede, fiind dezamăgit dacă după 2-3 săptămâni de regim alimentar, efort la sala și alte "sacrificii" nu ai slăbit cât doreai. Atunci când îți schimbi modul în care privești lucrurile și îți dai seama că nu este vorba de a face "sacrificii" ci de disciplina necesară, și realizezi și faptul că orice rezultat pe termen lung presupune perseverență, vei avea parte de o schimbare.
3. Când să începi, de fapt?
Tony Robbins spune: "oamenii supraestimează ce pot face într-un an și subestimează ce pot face în 10". Amănând regimul alimentar sau proiectul dorit tocmai fiindcă ești dezamăgit că nu ai obținut rezultate rapide, vei constata că-ți va fi mai greu să te apuci de treabă. Mai mult, ce s-ar fi întâmplat dacă în urmă cu 2-3…5 ani, ai fi început să te ocupi de forma ta fizică sau de proiectul visat? Unde ai fi fost acum?
Ei bine, începe acum…astfel încât să nu regreți peste alți 5 ani!
Tu ce amâni?
Costin Ciora este Consultant în Productivitate și lector universitar doctor la ASE București. Este autor si vorbitor in public pe subiectul cresterii productivitatii. Află mai multe despre Costin Ciora pe site, pe pagina de Facebook, sau pe profilul de LinkedIn.