Rolul important al activării resurselor noastre interioare
Deoarece sunt situații în care o persoană neagă importanța problemei cu care se confruntă sau, prin anumite mecanisme de apărare, pe plan inconștient, încearcă să le pună deoparte, este bine să aibă și o altă opinie venită din partea unui specialist, opinie care nu mai este trecută prin filtrul personal. După discuția cu un psiholog, persoana respectivă poate deveni mai deschisă spre discuție, începe să conștientizeze evitarea problemei, începe să se gândească la ce ar putea face. Împreună cu psihologul se vor identifica motivațiile personale care ar putea determina persoana în cauză să acționeze către schimbare. Evaluarea stadiului în care se află cineva care trece prin momente de dificultate este foarte importantă, deoarece în această etapă psihologul își poate da seama dacă subiectul este pregătit și își dorește cu adevărat să înceapă o schimbare.
Empatia și autenticitatea psihologului
E important să simțim susținere psihologică și empatie pe tot parcursul demersului început, să ne formăm o capacitate de cunoaștere și autocunoaștere, care să ne folosească în toate domeniile de activitate. Un rol important îl are activarea resurselor interioare pe care le avem, să învățăm să ne folosim de aceste resurse într-un mod benefic nouă. Identificarea și cunoașterea factorilor declanșatori care servesc ca stimuli, cei care produc în mod direct simptomatologia. Identificarea schemelor emoționale care amplifică și mențîn problema. Diferența dintre un sfat dat de un cunoscut și o consiliere dată de o persoană avizată este aceea că de multe ori sfatul venit din partea unui cunoscut, chiar dacă nu este cu rea intenție, poate fi greșit, deoarece persoana respectivă va judeca după cum crede că ar fi bine pentru ea, adică fără a cunoaște cu adevărat nevoile tale, îți va da sfaturi potrivite experienței și nevoilor ei. Astfel încât sfatul primit nu este de ajutor, deoarece este potrivit în cel mai bun caz pentru acea persoană, el fiind extrem de subiectiv.
De asemenea este important ca psihologul să înțeleagă ce gândește subiectul despre problema pe care o are, cum se raportează la ea și care sunt efectele comportamentului pe care le are. Psihologul va concepe un plan de intervenție, care este în concordanță cu nevoile și trăirile persoanei, evidențierea cauzelor care au condus la o anume realitate prezența a persoanei. Va urma un plan orientat către schimbare, persoana făcând primii pași în a-și depăși problemele. O mai bună cunoaștere și înțelegere de sine sunt benefice în acest act.
Scopurile și acțiunea
Se formulează scopuri și pași de acțiune pe termen scurt pentru a se putea contoriza progresele făcute împreună. Persoana respectivă este învățată cum să facă față perioadelor dificile generate de stresul cotidian, vechile probleme personale rămase nerezolvate. Este utilă o opinie venită din partea unui specialist, opinie care nu este trecută prin propriu filtru.
Alianța terapeutică
Oamenii apelează adesea la psiholog pentru a le fi rezolvate problemele, pentru a deplasa greutatea lor către altă persoană și în special responsabilitatea actelor lor. Însă este important de înțeles că psihologul este doar un călăuzitor, iar psihoterapia, consilierea psihologică sau dezvoltarea personală sunt doar instrumente menite pentru modificarea stării psihologice a persoanei care cere ajutor. Efortul travaliului psihic revine persoanei care este în suferință, urmând că această să își asume deciziile.
Încă de la început se creează între două persoane o alianța de lucru. Apare un cadru securizat și securizant unde se pun emoții, încredere, speranța pentru bunul demers terapeutic.
Ionuț Iamandi,
Psiholog clinician
Master în Psihanaliză, Master în Psihologie Clinică
Motto: Spuse și Nespuse pe Divan