Relaţiile între oameni. Câtă suferinţă, bucurie şi învăţare ne aduc ele
Omul este un animal ultrasocial şi, de ceva vreme, de când internetul ne-a invadat lumea, suntem hiper-ultra-sociali. Devine din ce în ce mai greu să fim singuri. Fie că ne place, fie că nu, suntem într-un matrix al socializării, suntem mulţi, iar numărul nostru creşte şi la fel de mult creşte şi nivelul nostru de interconectare.
Cum generează relaţiile suferinţă în viaţa noastră?
Pare greu de crezut, dar relaţiile cu cei din jur, lăsate la voia întâmplării, au un mai mare potenţial de a evolua mai degrabă spre eşec decât spre succes, generând sentimente negative.
Studiile arată din ce în ce mai clar că relaţiile cu cei din jur reprezintă factorul determinant al fericirii şi al stării noastre de bine. Fără a învăţa să ne gestionăm relaţiile, fericirea noastră este la voia întâmplării. Dacă avem norocul să ne întâlnim cu oameni compatibili cu noi suntem fericiți, dacă nu, nu.
CITEŞTE ŞI: Dezechilibrul financiar al organizaţiilor și echilibrul relaţional al oamenilor
Realitatea arată că persoanele compatibile se transformă destul de repede în persoane incompatibile pentru că atât cei din jurul nostru, cât şi noi, ne schimbăm rapid şi, în consecinţă, potenţialul de conflict creşte. Acest lucru ne afectează viaţa în familie şi mediul de lucru.
Aşteptările noastre, felul în care privim lumea nu sunt constante. Trăim cu iluzia că noi rămânem la fel şi că doar cei din jurul nostru se schimbă când, de fapt, şi noi trecem prin acelaşi proces de schimbare permanent. Orice interacţiune cu cei din jur, orice carte citită, orice experienţă ne schimbă enorm percepţia asupra realităţii. Mintea noastră de dimineaţă nu mai este aceeaşi cu cea de la prânz. Suntem cu toţii supuşi acestui proces continuu de schimbare, nimeni nu face excepţie.
Relaţiile cu cei din jur sunt rezultatul interacţiunii minţilor a doi sau mai mulţi indivizi. Cum poate o relaţie să fie aceeaşi când minţile noastre se schimbă în fiecare moment? Lăsând relaţiile să evolueze natural, fără nici un fel de grijă, aşteptând să găsim la celălat tot ceea ce găseam şi la începutul relaţiei, este aproape utopic.
Astfel, nu este de mirare de ce oamenii se ceartă la serviciu sau acasă. Auzim sau spunem “Nu mai eşti cel pe care l-am cunoscut/angajat…”, că şi cum cel mai ciudat şi neaşteptat lucru a fost făcut când, de fapt, nu facem decât să constatăm o realitate absolut normală. Omul s-a schimbat, noi ne-am schimbat.
Când suntem mulţumiţi de o relaţie, fie că e din familie sau de la serviciu, povestim ce bine e că o avem, cât de bine ne simţim în ea. Când lucrurile se degradează, când relaţia nu mai merge, sigur că celălalt este de vină. Ne uităm prea puţin la noi, la responsabilitatea noastră faţă de situaţia creată.
Relaţiile sunt un produs al interacţiunii a două sau mai multe minţi. Rezultatul (felul în care funcţionează relaţia) este în egală măsură responsabilitatea celor care au creat-o.
Ne doare foarte tare când o relaţie merge prost. E uşor de înţeles când e vorba de cei apropiaţi, dar reacţionăm asemănător când e vorba despre orice altă relaţie. Pentru creierul nostru, relaţiile înseamnă securitate, sens, şi orice afectare a acestui status este percepută că fiind neplăcută, un potenţial pericol. Vrem să scăpăm de durere, să o justificăm. Creierul nostru încearcă să înlăture durerea, generând şi mai multă durere prin justificări şi acuzaţii către celălalt care, la rândul sau, va face la fel cu noi. Dacă nu avem norocul să întâlnim o persoană mai echilibrată decât noi, cercul vicios se va declanşa. În încercarea de a aduce pace în relaţia noastră, de a opri durerea, vom continua să o creăm, celălalt va reacţiona şi ne va determina să reacţionăm şi mai mult… şi tot aşa, până când, epuizaţi, vom rupe relaţia. Atunci altă durere va apărea. Drumul spre nefericire este garantat.
Care este antidotul, cum pot relațiile să genereze bucurie?
O relaţie este o experienţă care ne ajută să învăţăm despre noi prin ceilalţi, este un spaţiu de învăţare şi conştientizare, de creştere. Cel mai indicat lucru este să parcurgi paşii de mai jos în tot timpul desfăşurării relaţiei. Nu aştepta ca lucrurile să se deterioreze dacă vrei să trăieşti cu bucurie relaţiile la care ţii.
1. Conştientizează faptul că relaţia este un organism viu, că aşteptările, rezultatele şi beneficiile unei relaţii sunt mereu în schimbare şi că eşti la fel de răspunzător de punctul în care a ajuns relaţia că cel/cei pe care (poate) eşti astăzi supărat.
2. Conştientizează faptul că felul în care tu vezi relaţia se schimbă mereu. Apelează la introspecţie şi întreabă-te dacă mai vezi în partenerul tău pesoana pe care o vedeai la începutul relaţiei? Dacă este vorba despre o relaţie de serviciu, întreabă-te dacă jobul tău joacă acelaşi loc în viaţa ta ca la început? Eşti la fel de implicat în relaţie? Cât şi cum s-a schimbat mintea ta pe parcursul acestei relaţii?
3. Analizează cum priveai în trecut aspectul pe care îl discutaţi şi raportează-l la cum îl priveşti în momentul prezent. Asumă-ţi că eşti responsabil pentru ceea ce se întâmplă chiar dacă pare că eşti nedreptățit.
4. Încearcă să înţelegi perspectiva celuilalat, întrebându-l şi analizând fără să te autovictimizezi ceea ce s-a întâmplat.
5. Nu uita că nimeni nu te obligă să stai într-o relaţie. Oricât ar părea că eşti legat de un context, ceea ce te ţine acolo este alegerea ta de a rămâne.
Relaţiile sunt un context de învăţare
Oricât de mult ne-ar plăcea să credem că suntem victimele unui context, că relaţia a ajuns într-un punct independent de noi, trebuie să avem în minte mereu că nu e aşa. Relaţiile sunt un context de învăţare. Partenerii noştri de viaţă sunt profesorii noştri, unii mai duri, alţii mai blânzi. Putem alege să le apreciem lecţiile sau nu, să participăm la ele sau nu, dar niciodată nu trebuie să uităm că relaţiile sunt un dar pe care viaţa ni-l oferă pentru a evolua, pentru a creşte. Ştim din natură că procesul de creştere implică durere. Dacă înţelegem acest lucru, vom putea observa că bucuria pe care relaţiile ne-o dau nu vine din lipsa suferinţei, ci din însuşi procesul de creştere pe care îl observăm în noi şi în ceilalţi atunci când evoluăm.
Pentru toţi cei care sunt interesaţi, aceste aspecte vor fi abordate în profunzime în Programul REQUILIBRIUM – un program care începe în această această toamnă şi are că temă “Relaţiile sănătoase în contextul agresiunii emoţionale din societatea de azi”. Conferinţa REQUILIBRIUM conţine evenimente specific create pentru abordarea relaţiilor din cuplu, a relaţiilor cu copiii şi familia, a relaţiilor de la serviciu şi din mediul profesional. Iar toate aceste subiecte vor fi prezentate astfel încât să poţi înţelege clar propunerile, pentru a le accesa pe acelea care ţi se potrivesc cel mai bine şi de care ai cel mai mult nevoie!
Dr. Anne Pleșuvescu – Coach, Trainer, Speaker, Medic
Profesionistă cu o experiență semnificativă în vânzăari, dezvoltarea afacerilor, precum și managementul și formarea resurselor umane. În prezent, activitatea sa se concentrează asupra culturii organizaționale și a implementării elementelor de executive coaching.
Mai multe pe: www.Innerchords.ro