Pilotul de haos (I)
Sursa foto: Pixabay
Ne este groază de haos. În special pentru că în haos apar o mulțime de necunoscute, de întrebări fără răspuns și de rezultate greu de anticipat.
Haosul se poate instala când un proiect cu un deadline imediat nu este dus la bun sfârșit sau când numărul de proiecte depășește capacitatea de susținere. Sau când, pur și simplu, nu (mai) avem reguli și direcții clare. Ce ar fi fără lege ? Ar fi haos.
În același timp, haosul poate fi specific unei crize de imagine. Mai ales când discutăm despre momentele în care am fost “luați pe nepregătite”. Într-o criză de imagine dificilă, când lumea trage de liderul companiei din stânga și dreapta, haosul se instalează. Apar o mulțime de necunoscute, iar situația pare fără scăpare. Nu știm de ce a izbucnit criza, când se va opri, cum o vom opri și care vor fi consecințele. Acționăm într-o mare de necunoscut, iar haosul trăiește pentru astfel de momente.
Liderii în crize de PR
O criză de PR reprezintă contextul pentru evidențierea unui anumit tip de om. Vorbim de acea persoană care își poate controla emoțiile și vedea clar ce s-a întâmplat de fapt. Vorbim despre acea persoană care va face un pas în față și va oferi soluții concrete. Vorbim despre acea persoană care va avea grijă de cei din jur, în timp ce rămâne focusată pe atingerea obiectivului. Mulți dintre noi i-am spune “lider” și nu am greși. Până la urmă, tipul de om descris mai sus prezintă toate caracteristicile unui lider autentic.
Dar mai există o teorie foarte interesantă.
Genul acesta de persoană mai poartă și denumirea de “pilotul haosului”. Este vorba despre acel gen de persoană care va rămâne calmă indiferent de situație, care se impune natural și care găsește soluții indiferent de complexitatea problemei. Într-o criză de PR (sau orice altă situație asemănătoare de haos), este mai mult decât necesară prezența unui astfel de om. Când toată lumea va fi speriată, pilotul de haos va rămâne calm. Când lumea nu va găsi soluții, pilotul de haos va indica drumul. Când toată lumea își va pierde speranța, pilotul de haos va oferi speranță.
Noțiunea “pilotului de haos” propune 3 caracteristici importante:
- Pilotul de haos nu se va pierde în fața problemelor sau schimbărilor. Modul în care percepem o situație este definitorie pentru găsirea și implementarea soluțiilor. Altfel spus, primul pas se referă la Percepție, la modul în care percepem un anumit context. Aici există două variante simple: să îl respingem (să fugim de el) sau să îl acceptăm. Pilotul de haos va accepta întotdeauna situația nouă, problema, provocarea. Imaginați-vă o criză de PR, unde haosul își poate face simțită prezența. Ar fi culmea să refuzăm să acceptăm situația… 🙂
- Punctul 2 este la fel de important. Pilotul de haos știe că, deși vede soluțiile, el nu le va putea implementa singur. Acesta va deveni responsabil pentru echipa sa, conștientizând că lucrurile se vor rezolva doar dacă vor lucra împreună. Echipa este cheia. ..destul de cunoscut, nu ?
- Nu în ultimul rând, rezultatele care contează sunt cele care produc un impact pozitiv în rândul a 3 categorii de public : pilotul de haos și echipa sa, grupul-țintă al organizației și comunitatea în general (binele suprem ).
Revenind în contextul unei crize de imagine, conceptul “pilotului de haos” se aplică într-un mod fascinant. Este important ca liderul grupului să accepte situația de criză, să lucreze în echipă și, împreună, să găsească soluții cu un impact pozitiv.
Avem și o școală…
Dar lucrurile interesante nu se încheie aici. În Danemarca există o școală internațională care se numește “Kaospilot”. A fost fondată în 1991 și acceptă, anual, 35-37 de studenți naționali și internaționali, cu vârsta minimă de 21 de ani. Astăzi, școala este finanțată de Uniunea Europeană și din taxele studenților. Filosofia din spatele cursurilor se bazează pe dezvoltare personală, antreprenoriat, creativitate și inovare socială.
“Pilotul de haos” mi se pare un subiect fascinant pentru haosul în care trăim astăzi. Singura certitudine este schimbarea, motiv pentru care avem nevoie de oameni care să ne ghideze în clipele dominate de incertitudine, presiune și necunoscut. Poate nu ar fi rău să analizăm puțin conceptul și să încercăm să aplicăm cele 3 Principii. Sunt sigur că ne vor face viața mult mai ușoară.