Mă minte? Nu mă minte? Cinci indicii care demască minciuna
N-a trecut o secundă și curioși, l-am întrebat cum a făcut asta. “Secrete de mentalist”, răspunde cu siguranță în glas.
Fie ca vorbim de un interviu, de binecunoscutele meeting-uri din organizații sau de un pitch de vânzare, este important să nu fim mințiți sau înșelați.
Având informația la îndemână, candidații sau interlocutorii noștri au devenit din ce în ce mai abili. Numai când mă gândesc la un interviu de angajare, îmi aduc aminte de o mulțime de candidați care știau foarte bine să-și mascheze partea superioară a corpului, dar dacă faci un experiment și așezi o cameră de filmat sub masă îi vezi cum își mișcă necontrolat membrele inferioare sub impactul stresului.
Cum ne putem da seama în câteva secunde dacă interlocutorul spune adevarul sau pur și simplu ne minte în față?!
Nu este nevoie să cunoaștem secretele mentaliștilor. Este de ajuns dacă ne exersăm ATENȚIA. Îți mai aduci aminte ce marcă de mașină era parcată lângă mașina ta în dimineața asta? Sau ce culoare avea? Ei bine, probabil nu ai fost atent la asta.
Însă pentru a detecta persoanele care nu spun adevărul avem nevoie să fim foarte atenți la microexpresiile de pe fața lor. Îți propun în acest articol cinci indicii concrete pe care să le urmarești la o persoană pentru a vedea în ce măsură minte.
Contact vizual continuu
În mod normal, un om nu se uită fix în ochii tăi atunci când vorbește cu tine. De regulă își mai coboară privirea, se mai uită în sus sau în lateral. Este bine să fii atent la modul său de comunicare vizuală din primele secunde ale interacțiunii voastre și să-l compari cu momentul în care vrei să afli ceva de la el. Dacă ceva se schimbă la modul în care se uită, atunci vorbim de un indicator al faptului că ceva este în neregulă.
Dacă atunci când argumentează sau răspunde la o întrebare pe care i-ai adresat-o păstrează privirea orientată fix către ochii tăi, fără să clipească sau să se comporte cum s-a comportat atunci când a răspuns la întrebările precedente, este posibil să vorbim de un răspuns incomplet adevărat.
Modificări ale ritmului, tonului, volumului vocii
La fel ca mai sus, compară două momente din întâlnire. Cum vorbea la începutul interacțiunii dintre voi și cum vorbește acum. Dacă observi modificări în volum (vorbește mai tare sau mai încet decât modul său normal de a vorbi), ritm (vorbește mai alert sau mai lent decât în mod normal), ton (punctează mai mult decât este cazul sau accentuează exagerat anumite cuvinte) din nou poți bănui că minte.
Își scarpină nasul
Atunci când mințim se produc anumite modificări la nivelul glandelor endocrine, precum hipersecreție de adrenalină. Capilarele se dilată și rezultă mâncărimi la nivelul nasului. Destul de puțini sunt aceia care știu să mascheze mâncărimile naturale de la nivelul nasului.
Zâmbesc fals
Există două tipuri de zâmbet: adevărat și fals. La cel fals se contractă musculatura rizorius din jurul mandibulei. În situația zâmbetului adevărat, se contractă și musculatura orbiculară superioară și inferioară. Adică zâmbești cu ochii. Ține minte că atunci când întâlnim zâmbete false, vorbim de construcția informației, nu de amintirea ei. Iar de aici până la minciună nu este decât un singur pas.
Se uită în dreapta sus
NLP-ul (programarea neuro-lingvistică) ne învață o mulțime de trucuri în acest sens. Vis-à-vis de emisferele cerebrale, atunci când o persoană își duce privirea către stânga sus înseamnă că aceasta caută în memoria sa o imagine vizuală, iar atunci când duce privirea către dreapta sus construiește o informație/își imaginează. Este ca și cum se uită catre emisfera cerebrală dreaptă, responsabilă pentru imaginație și creativitate. Astfel putem concluziona că răspunsul oferit este unul imaginat.
De menționat că acest aspect trebuie verificat prin întrebări a-l căror răspuns îl cunoaștem deja.
BONUS – Acoperă gura cu mâna
Este o reacție pe care organismul o generează automat, fără să ne dăm seama. Este ca și cum încercăm să mascăm ceea ce ne iese pe gură.
Ce poți face atunci când observi unul sau mai multe din aceste indicii?
Verifică informația pe care ți-a transmis-o ! Adresează întrebări despre ceea ce ți-a spus mai devreme cu câteva minute pentru a observa dacă mai ține minte. Roagă-l să-ți povestească în ordine inversă o experiență din viața lui. Mai intreabă-l despre câteva detalii. În acest fel vei constata dacă ți-a spus adevărul sau nu.
Dacă aduce alte elemente în discuție față de prima expunere înseamnă că te-a mințit. Deci, verifică orice informație care vine înspre tine.
Mi-aduc aminte de o coală de hârtie lipită pe un dulap la unul din fostele mele joburi. Scria cu litere mari: NU PRESUPUNE, VERIFICĂ! La fel este și când vrei să detectezi minciuna.
Cătălin Chirilescu
Training Expert & Managing Partner
Attitude Training
Trainer și speaker, Cătălin a lucrat cu peste 50 de companii multinaționale și antreprenoriale, unde a contribuit activ în creșterea și evoluția spre excelență a personalului.
Crede cu tărie că învățarea nu se oprește niciodată și că vocația sa este să-i sprijine pe ceilalți în dezvoltarea personală și profesională.
Cu o experiență de peste 10 ani în zona de training, Cătălin este expert în livrarea de programe de învățare experiențială, cu un puternic caracter dinamic, interactiv și de impact.