“Liderul nu este nimic fără echipa sa. El este doar un dirijor care controlează ritmul, frecvența și vibrația unei organizații”
Sursa foto: Unsplash.com
“Pilotul de haos” reprezintă un concept ce a stârnit ceva reacții. Multe persoane mi-au scris și mi-au cerut detalii, interesate de structura acestui concept de Leadership, mai mult decât aplicabil în crizele de imagine. Din feedback-ul primit, oamenii par să fi înțeles despre ce este vorba. Ceea ce mă bucură.
Acest ultim episod aduce în prim plan doi oameni extrem de interesanți: Bogdan Nicolae Albu (fost Country Manager XTB România) și Adrian Iordache (avocat). Evident, am discutat cu amândoi despre haos.
Bogdan susține că o organizație are momentele ei dificile, în care totul se întâmplă pe repede-înainte și în care strategia pare a lipsi. Dar nu doar strategia lipsește. Conform acestuia, “lipsa de comunicare este fundamentul acestei «stări de haos», iar frustrarea și sentimentul de neputință instalate la nivelul membrilor echipei sunt consecințele acesteia”.
Adrian vine în completarea ideii lui Bogdan, susținând că haosul este direct legat de viitor: ”Decizia de a paria pe un produs nou, pe o retehnologizare masivă, pe un canal de distribuție nou, sau de a deschide un nou teritoriu, mă rog, deciziile de management strategic, sunt mai degrabă decizii de haos, adică sunt pariuri pe un viitor esențialmente și nu doar întâmplător, incert. Cred că economiștii îi zic incertitudine «knightiana» după economistul care s-a uitat la problemă mai demult“.
Altfel spus, acționăm în necunoscut și este greu de anticipat cum se vor rezolva lucrurile. De unde și starea de haos. Aș mai adăuga că o astfel de stare, precum cea explicată de Adrian, poate fi resimțită sever în crizele de imagine când, pur și simplu, habar n-ai despre ce este vorba de fapt.
Gestionarea unei stări de haos este însă, conform lui Bogdan, strict legată de un management eficient. În același timp, noțiunea de Leadership reprezintă ”cireașa de pe tort”: “Viziunea unui lider contează enorm, iar încrederea în abilitățile sale proprii este transmisă imediat echipei. Aceștia își dau rapid seama dacă liderul este unul autentic sau nu, și dacă pot avea încredere în această persoană. Putem face o paralelă cu medicii de la Camera de Gardă a unui spital, a căror primă sarcină este aceea de calmare a pacientului și de inducere a încrederii că totul va fi bine. Faptul că medicul, îmbrăcat în halat alb, este perceput ca un specialist de către pacient, este un prim aspect demn de consemnat. Apoi, faptul că acesta îi vorbește pacientului pe un ton calm, relaxat, încercând poate să îi spună o glumă pentru a detensiona situația și explicându-i pas cu pas ce va face în continuare, ajută la inducerea unei stări de calm și de cooperare”, mi-a spus Bogdan, fost Country Manager XTB Romania, în prezent specialist în piețele de capital, având diferite proiecte de consultanță.
Cum știi ce e chiar haos și nu doar dezordine?
Așa cum am stabilit deja, gestionarea unei situații de haos pornește de la lider, dar implicarea acestuia nu se oprește aici. Adrian conduce propria casă de avocatură, este membru sau deține diferite funcții în consilii de profil și are o viziune interesantă legată de modul în care un lider poate, atenție, conduce la haos: “Dacă intru în board meeting fără să fi citit raportul trimestrial, deciziile mele vor fi oarecum haotice sau limitate de ignoranță, dar de o ignoranță din afara spațiului acesta de incertitudine sistemică, sau, dacă vrei, și de această ignoranță, perfect remediabilă”.
Cu toate acestea, Adrian insistă pe ideea că un lider trebuie să înțeleagă perfect situația în care se află: “Cum știi ce e chiar haos și nu doar dezordine? Eu zic că nu prea poți să fii niciodată sigur că ai făcut tot ce-ai putut și n-a rămas decât incertitudinea netă, sistemică. De aceea, merită să lupți mereu cu ignoranța. Merită să-ți faci temele, măcar pentru a ști că incertitudinea reziduală nu e doar dezorganizare. Apoi, intervine decizia de haos. Care sunt regulile? Există reguli? E greu de spus. E clar că în situații de haos, unii lideri sunt mai eficienți, alții mai puțin. Sau cel puțin așa ne place să credem.”
Cele mai importante caracteristici ale unui lider care se confruntă cu o situație dificilă
Cu siguranță, unii oameni se vor descurca mai bine pe timp de haos. Mi-am dorit însă să aflu cele mai importante caracteristici ale unui lider care se confruntă cu o situație dificilă. Bogdan m-a ajutat destul de mult aici: “Să comunice eficient, să fie disciplinat și să se asigure că și echipa sa își însușește aceste atribute. Apoi, mențierea ordinii și a stării de calm în organizație. Acest lucru se obține prin atitudine, iar în ceea ce privește disciplina, printr-o bună abilitate de a organiza și de a prioritiza sarcini. Deși poate părea uneori detașat, liderul trebuie să fie mereu în control, chiar și atunci când pare că a cedat inițiativa echipei sale”.
Sunt lucruri pe care le știm toți, omise însă de foarte mult ori, în special din cauza presiunii momentului. Adrian are viziunea sa aici și sper ca oamenii să o îmbrățișeze: “În situații de haos, poate că o regulă simplă ar fi și să te asiguri că ai grijă de oameni, să nu încerci să controlezi ce nu e de controlat. Mie personal îmi plac mult managerii pe care îi văd dedicați extragerii a ceea ce e mai bun din oameni, cumva ignoranți față de detaliile tehnice ale problemei. E o strategie de haos înțeleaptă. Îți mărești automat șansele de supraviețuire organizațională, dacă echipa ta, toată, e în bună formă, pregătită, creativă, cooperantă și motivată. Când vine furtună pe mare, ai grijă ca toată lumea să fie pe punte și în cea mai bună formă posibilă. Pentru că viteza vântului nu o poți controla, oricât te-ai opinti”.
Simplu spus, anticiparea și pregătirea nu ar trebui să lipsească din viața unui lider.
Interesant este că ambii au înțeles și transmis perfect faptul că un lider nu este lider fără oamenii din jurul său. Bogdan insistă pe ideea că “Liderul nu este nimic fără echipa sa. El este un facilitator, un dirijor care controlează ritmul, frecvența, vibrația unei organizații, fără însă a se substitui acesteia”. Merge chiar și mai departe și ne amintește de un celebru serial tv: “Mai în glumă, mai în serios, eu sunt un fan al serialului SF Star-Trek, care mi-a marcat copilăria. Deși un personaj fictiv, Căpitanul Jean-Luc Picard a fost mereu un model aspirațional de reacție în situații de criză pentru mine. În acest serial, echipajul navei se confruntă foarte des cu situații critice, în care nava ar urma să explodeze sau să se dezintegreze în câteva secunde. Căpitanul împreună cu echipajul navei reușesc să-și păstreze calmul până în ultimele momente, rezolvând situațiile la limită. Cu accentul pe noțiunea de «împreună»”.
Adrian ne provoacă și el cu o metaforă perfect încadrată. ”Furtună. Ce mai poate face un leader de haos mai mult decât orice pământean? Poate să vadă dincolo de azi, cumva, dincolo de jocul imediat. Ca să mai muncesc puțin metafora marină, ar fi să amintesc totuși că nici măcar corabia nu contează, nici măcar ea, ci oamenii de pe punte, sau oamenii de acasă etc. Skill-ul aferent? Să știi deci să pierzi ce doar pare a fi tot, ca să nu pierzi într-adevăr tot. Per total, e greu să fii leader de furtună și rămâne mereu o doză de trufie în a-ți imagina că skill-urile și intuițiile tale sunt cheia succesului, chiar și acolo unde ai succes. Nu știi niciodată cât a fost noroc, circumstanță, întâmplare, în succesul tău. Un ultim skill de leader ar fi, deci, să-ți amintești (într-o mică, mică parte a creierului, ca să nu te deprimi!) că ești failibil și vulnerabil și că, poate, că rolul tău e puțin decorativ și oarecum ritual: să dai încredere, să eliberezi pe ceilalți de încărcătura deciziei. Nu ești decât actorul care joacă rolul dramatic al leaderului, și de rol avem nevoie, nu de actor“.
După o discuție atât de interesantă, pot spune atât : nu există lideri singuratici și orice problemă poate fi rezolvată doar dacă înțelegem că nu este vorba despre noi.
Citește și:
Haosul poate fi privit ca un antrenor personal, care te împinge peste limitele tale ca lider
Pilotul de haos (II). Cine conduce corabia?