Greșeli de stil care te pot ține pe loc la serviciu
Succesul în carieră nu depinde doar de performanțele tale la locul de muncă și de etica ta profesională. Un sondaj realizat de CareerBuilder a descoperit că managerii pun mare preț și pe modul în care se prezintă un candidat sau un angajat atunci când decid dacă îl vor promova sau nu. Chiar dacă pare nedrept să fii judecat în funcție de alte criterii decât cele profesionale, este o realitate de care nu ne putem ascunde, mai ales atunci când avem ambiții mari. La sondaj au participat peste 2.000 de manageri de resurse umane, care au menționat și care sunt cele mai mari greșeli de stil și înfățișare pe care le pot face angajații și care ar putea fi motivul pentru care au stagnat profesional:
44% dintre manageri nu ar promova un angajat care poartă haine provocatoare la locul de muncă. Piesele vestimentare care lasă prea multă piele la vedere sunt un semn de neprofesionalism la birou și pot transmite mesajul că nu ești o persoană serioasă. În același timp, 43% dintre manageri ar sta pe gânduri dacă să promoveze sau nu o persoană care vine la birou cu hainele șifonate. Atenția la astfel de detalii este crucială dacă vrei să le transmiți celor din jur un mesaj pozitiv. O cută sau două pe o cămașă nu vor face diferența, însă niște haine mototolite, care arată ca abia scoase din mașina de spălat, nu vor face niciodată o impresie bună.
15% dintre manageri sunt reticenți în a promova femeile care poartă un machiaj prea strident la locul de muncă. Regula de aur pentru machiajul la birou este să nu exagerezi cu numărul de produse folosite sau cu cantitatea în care le utilizezi. Spre exemplu, un ruj roșu poate fi purtat cu încredere la birou, însă este bine să fie asociat cu un machiaj cât mai natural al ochilor, ceea ce este valabil și viceversa: dacă îți accentuezi privirea cu ajutorul machiajului, optează pentru un ruj într-o nuanță naturală sau un gloss. De asemenea, dacă îți place să porți gene false în timpul zilei, la birou, asigură-te că acestea au un aspect natural, că nu îți încarcă ochii și că se pot fixa astfel încât să reziste întreaga zi.
27% dintre manageri nu ar promova un angajat care poartă haine prea casual la locul de muncă. Dacă în unele birouri ținutele relaxate sunt perfect acceptabile și chiar încurajate, în corporații sau în departamentele în care interacționezi cu parteneri de afaceri sau clienți se recomandă ținutele office sau cele smart-casual, care au un aer de profesionalism și inspiră încredere și seriozitate. De fiecare dată când îți schimbi jobul, este bine să te uiți la codul vestimentar recomandat în cadrul companiei, astfel încât să știi ce este permis și ce ar trebui evitat. În plus, cu cât ocupi o funcție mai importantă într-o companie, cu atât este de așteptat ca acest lucru să se reflecte și în stilul și în garderoba ta.
32% dintre manageri nu vor să promoveze persoane care au alte piercing-uri în afara celor din urechi, iar 27% preferă ca angajații din funcții înalte să nu aibă tatuaje. Excepție fac domeniile creative, unde ținutele extravagante, piercing-urile, tatuajele, culorile neobișnuite de păr sau tunsorile nonconformiste nu sunt văzute cu ochi critici, ci mai degrabă ca o formă de exprimare a personalității. În schimb, dacă lucrezi într-o bancă sau la o multinațională, este recomandat să îți ascunzi tatuajele și să renunți la piercing-urile din nas, buze sau sprâncene, dacă vrei să avansezi profesional.
Cu cât ai mai multă grijă de imaginea pe care o prezinți la serviciu și ții cont de regulile nescrise ale birourilor, cu atât șansele de a nu mai fi trecut cu vederea la următoarea promovare sunt mai mari. Cu toate că aceste reguli sunt mai relaxate în unele medii de lucru, în corporații, în bănci, în domenii precum avocatura sau finanțele ele se aplică aproape de fiecare dată.
Sursa foto: Christina Morillo from Pexels