Eşti anxios? 13 joburi potrivite persoanelor anxioase
Ce să analizezi pentru un job non-anxios?
Sunt anumite criterii pe care un loc de muncă potrivit pentru cineva cu anxietate trebuie să le îndeplinească:
1). Niveluri scăzute de stres— Mulţi oameni care suferă de anxietate nu se descurcă în medii cu mai multă presiune, aşa că un serviciu nu foarte stresant e cel mai potrivit.
2). Liniştea— Poţi deveni foarte uşor stresat de zgomotele puternice. Pentru că declanşează anxietatea, e mai bine să iei în calcul şi sensibilitatea la zgomote atunci când îţi cauţi un loc de muncă.
3). Lipsa elementelor care să distragă/întrerupă— Multi-tasking-ul nu este chiar punctul tău forte? Dacă te simţi copleşit când se întâmplă prea multe lucruri în jurul tău, e bine să cauţi un job unde să nu fie nevoie să te concentrezi pe mai mult de o singură sarcina deodată, fără întreruperi.
4). Cât mai puţină socializare— S-ar putea să te streseze prezenţa prea multor oameni la locul de muncă. Mai ales dacă ai anxietate socială, vei vrea ca interacţiunile cu şeful, colegii sau clienţii să fie cât mai limitate.
CITEȘTE ȘI: La doar 21 de ani vrea să dea lovitura cu vinul de mure „made in Ţicleni”
Cele mai potrivite locuri de muncă dacă eşti anxios:
1. Programator: Vei petrece mult timp în faţă calculatorului, aşadar vei avea parte de spaţiu şi timp doar pentru ţine. Partea cea mai complicată este pregătirea, pentru că ai nevoie să studiezi serios înainte să te angajezi că programator. Chiar dacă s-ar putea să lucrezi peste program şi să trebuiască să respecţi termene limita, acest serviciu îţi oferă acele condiţii de care ai nevoie pentru a limita anxietatea.
2. Freelancer: E bine să fii propriul tău şef, pentru că ai mai multă libertate. Pe de altă parte, stabilitatea financiară poate fi o problema, mai ales până reuşeşti să te pui pe picioare.
3. Antreprenor: Îţi faci propriul program şi îţi setezi singur sarcinile. Când tu eşti şeful, nu te supui presiunilor de a da socoteală cuiva, dar trebuie, totuşi, să interacţionezi cu clienţii.
4. Scriitor: Mulţi consideră scriitură un job perfect, mai ales că internetul îţi permite acum să lucrezi de acasă pentru diferite site-uri şi să faci destui bani, în timp ce reuşeşti să îţi păstrezi libertatea. Asta înseamnă mai puţine interacţiuni cu oamenii, deci lipsa anxietăţii sociale.
CITEȘTE ȘI: Cinci sfaturi pentru cei care își caută job. Ce vor să audă angajatorii în timpul unui interviu
5. Contabil: Trebuie să ţii evidenţă unor registre şi aspecte financiare. Există o doză de interacţiune cu alţi oameni pe care nu o poţi evita, dar trebuie să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut şi să îţi oferi timp să te acomodezi.
6. Dresor de câini: Dacă iubeşti câinii, ştii deja că acest loc de muncă este pentru ţine, mai ales că ai ocazia să oferi îngrijire altui suflet. Câinii nu îţi provoacă anxietate la fel că oamenii, iar în plus există şi alte oportunităţi de dezvoltare în domeniul lucrului cu animalele, că doctor veterinar sau îngrijitor la zoo. Un dezavantaj ar fi cursurile şi trainingurile serioase pe care trebuie să le faci pentru a putea profesa, dar banii vor compensa mai târziu toate aceste ore de studiu.
7. Educator: Copiii fac într-adevăr mult zgomot şi necesită multă interacţiune, dar sunt mai puţin intimidanti că adulţii, nu?
CITEȘTE ȘI: Staţia de metrou Aurel Vlaicu se inchide: Ce alternative de transport au cei care lucrează în zonă
8. Meditator: De multe ori, când dai meditaţii, interacţionezi cu un număr limitat de persoane, iar mediul în care lucrezi îţi permite să te concentrezi în linişte.
9. Bonă: Chiar dacă la prima vedere pare o alegere profesională destul de nepotrivită, există şi motive pentru care o poţi încerca. Este uşor să ai grijă de copii când ai planificat tot programul dinainte, iar în plus de asta, ai şansă de a petrece timp singur cu cei mici. Totuşi, trebuie să ai grijă să nu te izolezi prea mult sau să încerci să le strici distracţia copiilor din cauza temerilor cu care te confrunţi.
10. Infirmieră: Deşi domeniul medical ajunge să fie foarte stresant, slujba de infirmieră nu implică aceleaşi obligaţii şi decizii cruciale. În mare parte, este vorba despre muncă fizică, precum aranjarea paturilor şi servirea mesei, iar tură de noapte este cea mai liniştită.
11. Ajutor de bucătar: Muncă de fundal, să fii ajutor de bucătar implică, în general, primul nivel în prepararea mâncărurilor- tăierea legumelor şi asortarea salatelor, sosuri şi aranjarea coşurilor cu fructe. Socializarea este limitată, pentru că lucrezi mai mult de unul singur.
12. Ajutor în fabrică: Dacă eşti prea anxios sau stresat, acest job este ideal pentru ţine. Nu trebuie să interacţionezi cu clienţii, iar pe măsură ce avansezi vei putea alege din mai multe tipuri de posturi potrivite pentru ţine. Ai destuI timp pentru ţine şi nici nu vei fi presat să faci anumite lucruri care îţi pot genera anxietate.
CITEȘTE ȘI: Portretul celui mai bogat om din Europa: e discret, modest și mănâncă alături de angajați la cantină
13. Responsabil de curăţenie: Un loc de muncă destul de uşor, având în vedere că tot ce trebuie să faci este să cureţi şi să aranjezi lucruri. Pui aspiratorul, goleşti coşurile de gunoi, faci curat în băi şi bucătării, totul pe timpul nopţii sau dimineaţă foarte devreme, când nu e nimeni altcineva în clădire. E potrivită pentru cei foarte anxioşi, deoarece îi ţine departe de interacţiunea cu alţi oameni şi nici nu îi expune la presiunea pe care o întâlneşti la un job obişnuit.
Există câte ceva pentru fiecare, aşa că nu-ţi pierde speranţa! Continuă să lucrezi la obiectivele tale şi caută mai departe, sigur vei găsi o slujba care să ţi se potrivească.