Dependenţa de muncă sau workaholism. Perfecționiștii sunt cel mai adesea afectați
Cauze
Ca și în cazul dependenței de droguri, o persoană cu dependență de muncă atinge un „maxim” atunci când muncește. Acest lucru o determină pe aceasta să repete comportamentul care îi oferă acest maxim. Persoanele cu dependență de muncă nu își pot opri comportamentul, chiar dacă le sunt afectate viața personală și sănătatea fizică sau psihică.
Simptome
Într-o cultură în care munca grea este lăudată și se așteaptă adesea ore suplimentare, dependența de muncă poate fi dificil de recunoscut. Persoanele cu această adicție își justifică adesea comportamentul, motivând că este un lucru bun care îi poate ajuta să obțină succes. Ele pot pur și simplu să pară angajate în jobul lor sau în succesul proiectelor lor. Cu toate acestea, ambiția și dependența sunt destul de diferite.
O persoană cu dependență de muncă se poate angaja într-o muncă compulsivă pentru a evita alte aspecte ale vieții sale, cum ar fi tulburările emoționale sau crizele personale. Și, similar cu alte dependențe, persoana se poate angaja într-un anumit comportament nefiind conștientă de efectele negative pe care le provoacă dependența.
Simptomele unei persoane cu dependență de muncă includ:
Stă ore multe la birou, chiar dacă nu este necesar;
Are lipsă de somn, deoarece se angajează în mai multe proiecte la locul de muncă sau are de terminat mai multe sarcini;
Este obsedată de a avea succes la locul de muncă;
Are o teamă intensă de eșec;
Este paranoică cu privire la performanțele legate de muncă;
Relațiile personale se dezintegrează din cauza muncii;
Are o atitudine defensivă față de ceilalți în legătură cu munca depusă;
Se folosește de muncă pentru a evita relaționarea cu ceilalți;
Muncește pentru a putea face față sentimentelor de vinovăție sau depresiei|;
Muncește pentru a evita rezolvarea crizelor precum moartea, divorțul sau problemele financiare.
Ce tratament există pentru această problemă
Dacă aveți dependență de muncă, este posibil să nu aveți nevoie de același tratament ca și în cazul dependenței de droguri. Cu toate acestea, este posibil ca inițial să aveți nevoie de un program de reabilitare cu internare sau în ambulatoriu pentru a gestiona comportamentul.
Deși un program de reabilitare este mai frecvent în cazul dependenței de droguri și alcool, dependența de muncă severă poate fi și ea tratată prin această abordare intensivă. Tratamentul cu internare necesită să rămâneți într-o instituție de profil pe durata recuperării. Tratamentul în ambulatoriu vă permite să rămâneți acasă și să participați la cursuri și consiliere în timpul zilei.
Multe persoane cu dependență de muncă găsesc ajutor în psihoterapia de grup și în alte programe de psihoterapie. Psihoterapia de grup vă permite să vă conectați cu alți oameni care trec prin probleme similare și oferă o sursă sănătoasă de sprijin.
Dependența de muncă poate rezulta dintr-o stare de sănătate mintală coexistentă, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) sau tulburarea bipolară. Dependența ar putea provoca, de asemenea, probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia.
Din aceste motive, un expert în domeniul sănătății mintale vă poate ajuta la evaluarea stării de sănătate și la elaborarea unui plan de tratament. Planul va aborda dependența și orice probleme care stau la baza acesteia. Psihoterapia individuală, și chiar și medicamentele, ar putea ajuta la controlul impulsurilor, anxietății și stresului.
Perspective
Ca majoritatea dependențelor, dependența de muncă se va înrăutăți în timp, dacă nu se caută ajutor. Oamenii pot experimenta „burnout” dacă lucrează până la punctul de epuizare fizică și psihică.
Acesta este un rezultat comun al dependenței de muncă. Burnout-ul poate duce la stres extrem, relații deteriorate cu ceilalți și chiar abuz de droguri. Excesul de muncă poate duce la un sistem imunitar slăbit și la un risc crescut de îmbolnăvire.
Ar putea fi util să vă luați câteva zile libere pentru a vă da seama că viața va continua și fără o muncă constantă. O schimbare de carieră poate, de asemenea, ajuta la gestionarea dependenței.
Ca și condiție psihosocială, dependența de muncă este de obicei mult mai ușor de controlat decât dependența de droguri sau de alcool. Schimbați-vă stilul de viață, echilibrați-vă activitățile zilnice și evitați factorii de stres.