De ce ne blocăm în resursele pe care nu le avem?
Cu toate că laptopul meu începuse să funcționeze din ce în ce mai greu în ultima perioadă, și știam că trebuie să-l schimb, am tot sperat că o actualizare a sistemului va rezolva problema. Însă, după mai multe încercări, nu doar că nu l-am actualizat dar partea hardware a afişat o eroare și m-am trezit fără laptop. Rezolvarea o las pe seama unui profesionist. Laptopul principal era baza prin care îmi desfăsuram activitatea şi m-am trezit în nevoia urgentă (până la cumpărarea altui laptop nou), de a avea de lucrat și de a scrie. Dintr-o dată, mi-am amintit de mini-laptopul pe care-l lăsasem deoparte fiindcă navigarea pe internet era o mare provocare. Însă, din fericire, avea instalat Linux și instrumentele specifice de scris și anume Libre Office.
Totodată, Dropbox-ul instalat pe laptop m-au asigurat că aș putea cumva accesa și trimite fişierele create pe laptop. Dintr-o dată, concentrarea pe resursele disponibile au dus la ieșirea din zona de confort și la rezultatele dorite. Nu doar că am scris interviul luat de curând unui bloger renumit despre cum își organizează ziua, dar și acest articol a fost scris în acest fel.
Mi-am dat seama că indiferent de resursele pe care le avem la dispoziție, avem tendința de a ne concentra, chiar bloca în resursele pe care nu le avem. Și doar atunci când, prin diverse situații, ieșim din zona de confort, găsim cu adevărat soluții luând în calcul resursele avute la dispoziție.
J.K. Rowling nu și-a scris faimoasa serie Harry Potter pe cel mai performant calculator. Totodată, George R.R. Martin, cel care a scris romanele ce stau la baza serialului Game of Throne folosește un procesor simplu DOS, și în niciun caz ultima versiune de Office sau procesorul de text de la un Apple Mac.
Însă, cum putem face să ne folosim mai mult de resursele pe care le avem?
Atunci când îți spui ca ai nevoie de o anumită resursă, ia în calcul că poate să fie o scuză.
Cu siguranță, există o mare probabilitate ca nevoia să fie justificată, însă ce se poate întâmpla rău dacă faci o astfel de analiză? Este nevoie de resursa respectivă sau ai putea să găsești soluții mai ieftine sau de ce nu chiar ai alternative? Nu uita că ne blocam cu ușurință în așteptările noastre ca lucrurile să fie într-un anumit fel, iar de multe ori realitatea este diferită. Ce aștepți? Condițiile „perfecte” sau te poți apuca acum de proiectul amânat?
Consideră că utilizarea resurselor existente reprezintă o provocare care face parte din creșterea ta sau a afacerii tale. Cu siguranță, ar fi mult mai ușor, în cazul în care vrei să pornesti un business, să ai banii necesari, un sediu într-o clădire înaltă de birouri, angajați și clienți la dispoziție, însă nu cumva chiar această călătorie te transformă dintr-o persoană cu o idee într-un antreprenor vizionar? Ai în jurul tău o serie de exemple de oameni care, făra resurse, cu dificultăți de familie, uneori chiar cu probleme de sănătate, au reușit să fie o inspirație pentru cei din jur prin capacitatea de concentrare și de depășire a obstacolelor.
Cea mai importantă resursă pe care o ai acum este capacitatea ta de a învăța și de a te adapta. Folosește-o cu mai multă încredere în forțele tale.
Costin Ciora este Consultant în Productivitate și lector universitar doctor la ASE București. Este autor si vorbitor in public pe subiectul cresterii productivitatii. Află mai multe despre Costin Ciora pe site, pe pagina de Facebook, sau pe profilul de LinkedIn.