Cum să-ți păstrezi și să-ți crești vizibilitatea când lucrezi de acasă și nu numai
Photo by Thomas Claeys on Unsplash
Lucrul de acasă este un privilegiu pentru angajați în vremuri obișnuite dar poate deveni un chin atunci când are loc pentru perioade lungi de timp sau când acest mod de lucru este impus. Nevoia fundamentală de apartenență a omului face ca lucrul în comunități mai mari sau mai mici să fie dorit și căutat. Cei mai mulți dintre noi ne dorim o familie, o echipă, o țară căreia să îi aparținem, iar prezența față în față cu oamenii din aceste comunități ne întărește în stimă de sine, ne oferă validări și recunoașteri importante și, nu în ultimul rând, sprijin. În perioada de distanțare socială pe care o traversăm acum, sunt convinsă că mulți dintre noi au apreciat la început faptul că pot să petreacă mai mult timp cu familia, să se odihnească mai mult, să nu fie ’deranjați’ sau întrerupți din munca lor și să ofere mai multe rezultate.
Însă, când distanțarea socială durează prea mult apar temeri legate de scăderea vizibilității personale în comunitățile profesionale din care facem parte. Pentru a menține și chiar crește această vizibilitate când suntem departe fizic de alții ar trebui să ne adaptăm comportamentul ’social’.
Dar în primul rând, de ce ar fi bine să fim vizibili?
Astăzi, în era foarte socială în care trăim, a fi bun în ceea ce faci nu este singura condiție necesară pentru a face pași înainte în carieră sau în recunoașterea valorii tale personale și profesionale. Dacă ceilalți din jurul tău nu sunt conștienți de ce poți să faci și mai ales de calitatea pe care o poți oferi, poți pierde oportunități de a fi recunoscut și de a te afla în locul potrivit atunci când este căutat omul potrivit pentru ceva. Deci, nu este important doar ce știi să faci ci și cine altcineva mai știe în afară de ține cine ești tu și ce știi tu să faci.
Și cine este responsabil pentru asigurarea vizibilității personale în echipă?
Nu te poți baza întotdeauna pe managerul tău pentru a-ți crește vizibilitatea. Ne putem gândi că acesta are în grijă o echipa întreagă de care trebuie să se ocupe din mai multe puncte de vedere și trebuie să aibă grijă de sine însuși pentru a atinge performanța profesională așteptată și a-și asigura vizibilitatea în spațiul profesional. De aceea nu este recomandat ca recunoașterea, motivarea și vizibilitatea fiecăruia dintre noi să fie lăsate doar în grija managerului direct. Lucrând de la distanță putem influența mai puțin mersul lucrurilor în echipă prin faptul că nu suntem prezenți fizic, însă putem acționa mai intens prin alte metode.
Ce putem face pentru a crește vizibilitatea în spațiul profesional?
- Păstrează o legătură strânsă cu managerul tău. Metode de conectare de la distanță sunt multe. Folosește tehnologia diversă pe care o ai la dispoziție pentru a te conecta. Este important să faci diferența între mesajul pe care fiecare canal de comunicare îl transmite. Sunt canale mai informale (Whatsapp, Messenger) și canale mai formale (e-mail, sms) în funcție de ce dorești să transmiți. Însă metoda cea mai recomandată este desigur conversația directă, prin voce (telefon sau aplicațiile web de voce) și dacă se poate cu funcție video. În acest mod transmiți și emoții care pot influența impresia managerului tău despre tine și munca ta. Folosește aceste ocazii pentru a-ți oferi sprijinul pentru îndeplinirea obiectivelor echipei și ale managerului și pentru a întreba ce sugestii are pentru tine în ceea ce privește contribuția pe care o aduci echipei. Însă ai grijă la echilibru și nu exagera!
- Vorbește în întâlnirile de grup. Activează-ți camera video. Spune-ți părerea despre ce se discută în întâlnire, construiește pe opiniile colegilor tăi și nu le critica. Dacă nu ești de acord cu alte opinii, o poți spune cu elegantă și în continuare poți exprima punctul tău de vedere. Îți vei crea astfel o reputație de bun coleg și contribuitor și în ochii colegilor și nu doar în ochii managerului tău.
- Oferă-te voluntar să contribui în proiecte importante. Nu aștepta ca managerul tău să îți aloce roluri în proiecte importante ci, dacă simți că poți contribui sau că poți să te depășeșți participând în aceste proiecte, oferă-ți sprijinul. Fii pregătit să fii și refuzat, se poate întâmpla, deoarece managerul are o anumită viziune despre felul în care dorește să ajungă la rezultatele așteptate ale proiectului și poate consideră alte contribuții mai potrivite. Însă voluntariatul tău nu va trece neobservat și va da roade în altă ocazie. Din nou, atât colegii cât și managerul tău își vor crea o imagine despre felul tău de a fi, vei oferi informații despre competențele tale, despre ce crezi tu că poți să faci.
- Participa în evenimente de învățare cu oameni diverși. Ocazia de a participa în aceste evenimente îți aduce informații noi, dobândești abilități noi, dar și poți cunoaște oameni noi care te pot cunoaște și pot vorbi despre ține ulterior și în alte cercuri crescându-ți astfel vizibilitatea. Cursurile on-line în grup poate nu aduc toată expunerea posibilă către alții, însă orice contribuție în perioada aceasta de distanțare socială este folositoare.
- Participă în grupuri informale. Dacă vorbim despre perioada de lucru de acasă, poți intra în conversații utile pe Facebook sau LinkedIn cu oameni necunoscuți. Aceasta îți va aduce satisfacție pentru că vei simți că ’vorbeșți’ cu oamenii, că ești ’urmărit’ (followed), că opinia ta stârnește o emoție undeva. Sau poți folosi aplicațiile interne de chat ale companiei pentru a sta conectat informal cu colegii tăi. Dacă însă ne gândim la situații în care putem merge la serviciu, atunci ieși la cafea în pauză, mergi la masă în sala amenajată în acest scop sau include-te în acțiuni de voluntariat ale companiei. Participă în conversații, deschide conversații, povestește despre tine, întreabă-i pe ceilalți despre ei. În acest fel îți crești vizibilitatea dar și construiești relații la care poți apela la nevoie.
- Găsește-ți un Mentor. Programele de mentorat oferite de companie pot fi oportunități reale de dezvoltare și de conectare, așadar de creștere a vizibilității. Alege-ți un mentor potrivit obiectivelor de învățare în primul rând și abia apoi obiectivelor de conectare. Devenind mai mult decât ai fost înainte, prin învățare, devii inevitabil mai vizibil. Dacă doar depinzi de mentorul tău pentru a te face vizibil și ai așteptări în acest sens, lucrul acesta se va vedea și nu va constitui o atracție pentru ceilalți în a te accepta ca profesionist și ca membru de dorit în echipă sau candidat preferat pentru un post nou pe care îl dorești. În perioada de lucru de acasă, dacă ai un Mentor, ’folosește-l’! Adică stai conectat cu el, exprimă emoții, întreabă, cere sfaturi și nu uita să îl sprijini și tu chiar dacă rolul de Mentor presupune că el în primul rând te sprijină pe tine. Trăim vremuri neobișnuite în care schimbăm ușor perspectivele obișnuite.
- Folosește media socială pentru a te exprima personal și profesional. Sunt canale mai potrivite pentru promovarea personală (Facebook, Instagram, Twitter etc) și canale pentru promovarea profesională (LinkedIn). Pe Facebook poți posta opinii proprii, comentarii la opinii ale altora, poți influența starea de spirit a oamenilor prin simpla postare a unui video plăcut sau folositor. Pe LinkedIn îți poți crea un profil profesional care să vorbească celorlalți despre experiențele și competențele tale, poți posta și acolo mai mult dar cu precădere opinii profesionale. Dacă nu ești genul care scrie articole sau postează concepte și instrumente de lucru, te poți mărgini la a-ți face un CV frumos, la a invita persoane care te interesează pentru a se conecta cu ține, la a comenta și răspândi postările altora. Astfel îi vei putea contacta direct când vei avea nevoie de o relație într-o anumită companie sau domeniu.
- Subliniază reușitele și calitățile altor colegi. Urmărește să fii ’împreună cu’ ceilalți și nu ’pe lângă’ ceilalți. Orice drum parcurs singur este mai rapid însă îți poți pierde ușor vitalitatea când dai de obstacole. Când mergi însoțit sau însoțești pe altcineva energia se multiplică și realizarea obiectivului este mai ușoară. În plus, când ajungi la finalul călătoriei, te poți bucura și sărbători împreună cu cineva. Sunt momente prețioase. Nu te lipsi de ele. Co-călătorul tău va vorbi și altora despre experiențele avute împreună cu tine, iar acesta este poate unul dintre cele mai valoroase moduri de promovare personală.
Concluzie
Știu că nu tuturor ne este ușor să fim atât de deschiși și participativi în spațiul public, însă dacă avem un obiectiv și anume acela de a fi mai vizibili pentru a fi promovați, sau pur și simplu ne dorim să fim în locuri, activități sau împreună cu oameni care contează pentru noi, atunci este necesar să facem acest efort. Sunt metode testate de mulți oameni și funcționează, garantat! Eu, de exemplu, folosesc cu precădere metodele prezentate mai sus la punctele 3, 4, 5, 6, 7 și 8. Mai am și eu de învățat?!
Doresc succes tuturor!