Cum să obții rapid și fără stres jobul tău ideal
Dacă vrei ca etapa aceasta să se desfășoare cât mai repede cu putință și fără prea multe emoții sau stres, trebuie să îți calculezi pașii necesari înainte. Cum spune și celebrul proverb, nu poți fi „câine surd la vânătoare”, așa că entuziasmul, răbdarea, încrederea și atitudinea îndrăzneață sunt atuurile cu care trebuie să te înarmezi. Pe lângă acestea, îți oferim în rândurile următoare câteva trucuri la care poți apela atunci când vrei să obții rapid un job nou.
Creează-ți un CV impecabil
Dincolo de a oferi informații despre competențele, aptitudinile și pasiunile tale, CV-ul este cartea ta de vizită. Este imaginea pe care o creezi înainte ca recrutorul să te cunoască față în față, în cadrul unui interviu de angajare. CV-ul tu este clar, curat, ordonat? Este structurat cât mai intuitiv și simplu astfel încât să poată fi urmărit ușor? Atunci cel mai probabil angajatorul va da o șansă CV-ului tău. Prima impresie contează, așa că depune tot efortul pentru a-ți crea un CV impecabil. Dacă nu știi exact cum să faci asta, urmărește structura unui CV Europass. Este un CV standard care conține toate categoriile esențiale pe care trebuie să le amintești. Descarcă modelul și adaptează-l în funcție de stilul și preferințele tale, caracteristicile postului la care aplici.
Folosește mai multe canale de research
Este clar că atunci când îți cauți un job nou, ideal este să ai cât mai multe opțiuni. Cu cât este mai largă paleta de joburi din care poți alege, cu atât ești mai relaxat și nu te simți obligat să te arunci după primul interviu pe care îl ai. Scopul nu este doar să îți găsești un loc de muncă, ci și să fie potrivit pentru tine. Din acest motiv, este bine să îți faci o listă cu site-urile și sursele pe care le știi deja și la care îți poți depune CV-ul. Însă nu te limita doar la platformele online pe care le cunoști, vezi ce poți găsi nou. Gândește-te la companiile care îți plac, pe care le urmărești, despre care știi ceva informații și trimite CV-ul tău. Fă-ți o listă cu firmele la care ți-ar plăcea să lucrezi și vezi dacă au un post vacant care s-ar potrivi cu domeniul tău. De asemenea, poți folosi și sursele offline – reviste, târguri sau expoziții organizate, zilele porților deschise și alte evenimente. Află dacă în cercul tău de prieteni, cunoștințe, oameni apropiați nu există persoane care cunosc deja o companie unde ar face angajări pe postul pe care ți-l dorești tu. Nu știi niciodată de unde sare iepurele, așa că este bine să fii deschis opțiunilor noi care pot apărea.
Informează-te înainte de a ajunge la interviu
Așadar, ai depus CV-ul, ai fost chemat la interviu și urmează etapa importantă – discuția de angajare. Orice recrutor apreciază persoanele care vin cu temele deja pregătite, așa că înainte de interviu este ideal să citești câteva informații despre istoricul companiei, produsele sau serviciile pe care le promovează, domeniul în care activează, responsabilitățile și cerințele postului pentru care aplici și competențele sau abilitățile pe care le cer. În felul acesta, vei fi deja familiarizat cu mediul lor și îți va fi mai ușor să te integrezi.
Oferă feedback
Companiile mari apreciază candidații care după ce au avut un interviu oferă un feedback. Indiferent de răspunsul pe care îl vei primi, dacă ți-a plăcut modul în care s-a desfășurat discuția, întrebările care ți-au fost adresate, atmosfera sau energia cu care ai fost primit la interviu, poți trimite un mail în care să mulțumești pentru timpul acordat. Puțini candidați fac asta, așa că acest pas te poate scoate în față.
Așadar, mult succes la interviu și nu uita că un job bun se poate obține cu o atitudine încrezătoare, un CV clar și bine structurat și cu o energie pozitivă!
Sursă foto: Shutterstokl