Cum să abordezi discuția despre salariu în timpul interviului de angajare?
Când vine vorba despre procesul de recrutare, cu siguranță nu există o rețetă care să garanteze obținerea jobului dorit în 100% din cazuri. Pentru cei care se află la începutul carierei, primii pași în carieră pot ridica multe semne de întrebare.
Răspunsurile la întrebări precum „Ce salariu pot câștiga la primul job?”, „Ce cunoștințe și abilități contează pentru angajatori?” sau „Ce beneficii oferă companiile juniorilor?” pot fi descoperite de tinerii în căutarea unui job în Ghidul de Angajare pentru Tineri în 2018 realizat de Hipo.ro pe baza răspunsurilor a peste 2.000 de absolvenți de facultate ai promoțiilor anterioare și specialiști HR.
„Care sunt așteptările tale financiare?”
Una dintre cele mai dificile întrebări la interviu, indiferent de nivelul de experiență al candidatului. O treime dintre respondenți au declarat că discuția despre salariu este cel mai dificil pas în procesul de recrutare în 2018.
În plus, aspectul financiar este și principalul motiv care i-ar determina pe tineri să își schimbe jobul (23,43%).
Specialiștii HR le recomandă juniorilor să își analizeze corect și pe cât posibil obiectiv competențele în raport cu cerințele jobului pentru care aplică. Raportul trebuie să fie unul echitabil și candidații aflați la începutul carierei trebuie să își formeze așteptările salariale luând în calcul și investițiile în formarea lor (training-uri, cursuri) pe care o vor primi în cadrul companiei.
Ce contează pentru angajatori în 2018?
Abilitățile de comunicare și adaptabilitatea sunt competențele cele mai urmărite de angajatori în procesul de recrutare al candidaților juniori, conform unei cercetări Hipo efectuată în rândul a 330 de companii din România.
Recruiterii pun din ce în ce mai mult accent pe flexibilitatea candidaților, având în vedere modul alert în care evoluează piața forței de muncă și apariția de job-uri noi, cu responsabilități și cerințe noi. Alte caracteristici pe care recruterii le urmăresc sunt orientarea către rezultate, proactivitatea, capacitatea de a lucra bine în echipă.
Anul acesta, tinerii au început să înțeleagă importanța unui job part-time sau internship în CV, astfel ca 40% dintre ei au experiența profesională de cel puțin 12 luni în momentul absolvirii.
Cât de repede se angajează absolvenții după ce termină facultatea?
Procentul tinerilor care s-au angajat în primele 3 luni după ce au absolvit este de 28%. Se poate observa, deci, o deschidere a pieței forței de muncă pentru proaspăt absolvenți.
Contrar așteptărilor, două treimi dintre absolvenți au declarat că s-au angajat în domeniul în care au studiat sau în domenii conexe.
Unde pot absolvenții să afle mai multe informații despre piața forței de muncă din 2018?
Le recomandăm tuturor absolvenților să urmărească site-urile de specialitate pentru a fi la curent cu noutățile despre piața forței de muncă. Punctual, pentru proaspăt absolvenți, aceștia pot afla toate informațiile necesare: ce salarii pot câștiga, câte poziții entry-level sunt deschise în 2018 și care sunt domeniile cu cele mai multe joburi disponibile descarcând gratuit Ghidul de Angajare pentru Tineri.
*Acest material este de tip advertorial.