Cinci sfaturi de care ar trebui să ţii cont înainte de a-ţi schimba cariera
Există numeroase motive pentru care ai putea să-ţi doreşti o schimbare a carierei. Printre cele mai frecvente se numără condițiile de muncă nesatisfăcătoare, dorința de a-ți schimba viața pentru a evolua profesional și personal sau conştientizarea unei vocaţii sau a unui talent.
Indiferent de vârsta la care are loc o astfel de schimbare, este important să anticipezi pașii pe care vrei să-i faci. Ca să te simţi cu adevărat pregătit trebuie să începi prin a defini un plan de acțiune clar, baza reușitei în proiectul tău profesional. Cheia succesului constă, în principal, în planificare, anticipare și o formare adecvată.
Schimbarea parcursului profesional sau a sectorului de activitate nu este întotdeauna ușoară. Pentru a afla mai multe despre ce poţi face ca să te bucuri de succes, iată cinci sfaturi de avut în vedere.
1. Gândește-te mai întâi la ceea ce te motivează
O schimbare de carieră poate da o nouă dinamică vieţii tale profesionale, indiferent de vârstă. Totuşi, este posibil ca la 35 de ani să te cunoşti mai bine din punct de vedere profesional, faţă de atunci când aveai 25. Maturizarea te ajută să ai o viziune mai clară despre competenţele tale şi cum pot fi ele valorificate în cadrul unei companii. În plus, experienţa în câmpul muncii te va ajuta să ştii ce te motivează pe termen lung. Acest pas îți permite să stabilești calea pe care trebuie să o urmezi pentru a-ți atinge obiectivele, știind că odată ce ai luat decizia, trebuie să te pregătești pentru tranziție.
2. Stabileşte un plan de acțiune
Alegerea unei alte cariere este o chestiune serioasă. Acesta este motivul pentru care ai nevoie de un plan general personalizat, bazat pe motivațiile și obiectivele tale. Indiferent că te gândeşti să îţi lansezi propria ta afacere online, să preiei o franciza beauty sau pur şi simplu să te angajezi în alt domeniu, toată această planificare va ține cont de aspectele legate de costuri, instruire, finanțare și disponibilitate. Nu contează dacă planul tău nu este perfect de la început, îl poți schimba pe parcurs. Este mai presus de toate o chestiune de definire a liniilor sale generale.
3. Gândeşte-te la o evaluare a abilităților
Ce știu să fac? De ce am nevoie pentru a reuși într-un alt loc de muncă? Ce profesie să aleg? Să-mi deschid propria firmă? Acestea sunt câteva dintre întrebările importante la care ar trebui să răspundă această examinare a aptitudinilor tale profesionale. O analiză a punctelor tale forte și a zonelor care necesită îmbunătățire, precum și identificarea competențelor pe care companiile de pe piața muncii le cer te vor ajuta să clarifici situația.
4. Alege formarea adecvată
Schimbarea carierei poate implica dobândirea mai multor cunoștințe și abilități, ceea ce înseamnă că va fi nevoie să te gândeşti la cursuri de formare specifice. Există astfel de cursuri pe care le poţi urma cu ușurință şi online, cum ar fi cele de contabilitate, management de afaceri, finanțe etc. Criteriile care ar trebui să te ghideze în alegerea acestor cursuri sunt: calificările dorite, accesibilitatea, costul formării și beneficiile așteptate.
5. Găseşte punctul comun între piața muncii și ambițiile tale
Dacă faci un pas atât de curajos cum ar fi să-ţi schimbi cariera, este necesar să faci totodată o alegere ambițioasă, care să-ţi ofere satisfacțiile pe care le aştepţi. Pentru a te asigura că te bucuri de succesul dorit, trebuie să găseşti punctul de convergenţă între necesităţile care prevalează pe piața muncii şi ambițiile tale profesionale. Odată ce identifici această zonă, vei şti exact cum să procedezi ca să te bucuri de succes.
Schimbarea carierei poate fi un moment stresant, dar şi plin de entuziasm, ca și cum ai începe o nouă viață. Într-o astfel de perioadă, concentrează-te asupra beneficiilor pe care le vei obține, ţine cont de obiectivele tale, fă un plan de acțiune adecvat şi, cu siguranță, rezultatele se vor vedea.
Sursa foto: Pexels.com