Cele mai întâlnite boli profesionale și cum le recunoști semnele
Trebuie să trasăm însă o linie de demarcație între profesiile cu factor de risc, care pot conduce la diferite accidente, și bolile profesionale care se pot manifesta în orice domeniu, în cazul unui efort prelungit sau al unor condiții de muncă improprii. Nu ne vom referi la prima, ci la a doua situație, unde se încadrează, de exemplu, sindromul burnout (epuizarea profesională).
Dacă la noi se discută mai puțin despre astfel de probleme, în Statele Unite, angajații care se confruntă cu afecțiuni determinate de condițiile nesănătoase de la locul de muncă sunt sfătuiți să își angajeze un avocat. Interesant este faptul că nu există foarte multe statistici referitoare la numărul cazurilor de afecțiuni profesionale, lucru care i-a făcut pe unii cercetători să realizeze, în schimb, alt tip de studii, în care analizează motivele pentru care medicii nu raportează suficient sau corect astfel de cazuri.
Chiar și în lipsa unor studii noi care să reflecte situația reală, despre care se crede că este mai gravă decât indică aparențele, putem identifica unele dintre cele mai frecvente boli profesionale:
Astmul este una dintre afecțiunile care pot fi cauzate de activitatea desfășurată într-un mediu industrial. Bineînțeles, în lipsa unor investigații amănunțite, nu putem lega direct boala de astfel de cauze, însă nici nu putem exclude o astfel de posibilitate, în special în cazul lucrătorilor din construcții. Astmul se manifestă inițial prin atacuri de tuse, dificultatea de a respira și dureri în zona toracică.
Riscul de infarct este crescut în cazul persoanelor care suferă deja de afecțiuni cardiovasculare, cunoscute sau nu, și care se expun la efort prelungit. Din acest articol poți afla mai multe detalii pe această temă: ce este infarctul, cauze și simptome infarct. Este important să recunoști primele semne, dar la fel de importante rămân analizele medicale periodice, pentru că astfel de afecțiuni pot fi tăcute mult timp.
Bolile reumatice sunt o altă problemă pe care o putem lega de activitatea profesională, după cum arată studiile. Reumatismul nu se referă la o singură afecțiune, ci este denumirea generică pentru un număr de peste 100 de tipuri, fiind vorba despre o boală inflamatorie cronică și dureroasă, resimțită la nivelul articulațiilor, oaselor și mușchilor.
Afecțiunile oculare se încadrează, de asemenea, în această categorie, cu sindromul ochiului uscat și miopia, cap de listă.
Bolile cauzate de stres, cum ar fi depresia, sindromul burnout sau oboseala cronică, sunt poate cele mai frecvente în mediile extrem de competitive, și afectează mai ales persoanele foarte ambițioase, care nu se pot detașa cu ușurință de activitatea pe care o desfășoară peste zi.
Sursa foto: Shutterstock