Cele mai inovatoare idei de business vin de la studenți
Try Again. Fail again. Fail better. Sau cum gândesc antreprenorii tineri
De fapt, secretul succesului stă, de multe ori, chiar în acest spirit de joacă – așa-numita trial and error, o metodă de rezolvare a problemelor și de învățare prin încercări repetate, teste și greșeli, care stă la baza multor descoperiri științifice majore.
Dincolo de generarea ideilor, însă, există alte etape la fel de importante în construirea unui model antreprenorial de succes. Tinerii dețin avantajul și aici: nu doar că sunt mai dispuși să încerce și să greșească, învățând lecții importante, dar sunt și mult mai expuși la inovație, mai bine conectați și informați.
Antreprenoriatul și educația informală
Gândirea antreprenorială e încurajată din toate direcțiile – inclusiv platformele educaționale online gratuite, de prestigiu internațional, precum Coursera, oferă numeroase cursuri despre antreprenoriat, făcând legătura între studenți și tineri din toată lumea și unii dintre cei mai buni profesori în domeniu.
În România, cursurile universitare nu reușesc să răspundă mulțumitor noilor nevoi ale pieței – nu există o școală pentru antreprenori. În schimb, educația informală sau extracuriculară oferă tinerilor nenumărate variante de a învăța cum să pornească și să administreze un business în 2017, cum să vină cu idei proaspete și să se conecteze la comunitatea antreprenorială.
Un exemplu este BTClub, care susține proiectul Vreau să fiu Antreprenor, dedicat studenților și elevilor cu spirit de inițiativă și curiozitatea de a afla mai multe despre cum pot face trecerea de la idee, la succes. Proiectul include evenimente organizate în întreaga țară, tinerii având oportunitatea să întâlnească și să discute cu lideri din mediul privat, de la care află informații la care nu au acces în alt mod.
Antrenament de business, în vacanța de vară
Pentru că vacanța bate la ușă și este destul de lungă cât să permită și alte activități decât cele de relaxare, este un moment bun, pentru studenții interesați de antreprenoriat, să își testeze ideile de proiecte și să investească în educația în acest sens și în construirea unei rețele de contacte de business.
Ce poate face un tânăr, pe timpul verii, ca să își antreneze “mușchii antreprenoriali”?
-
să creeze o revistă sau o publicație online, dedicată studenților
-
să scrie un e-book, pe o temă de interes, care nu a fost abordată suficient anterior
-
să își închirieze camera sau apartamentul prin intermediul Airbnb, pe perioada vacanței
-
să creeze un site de review-uri pentru turiști, dedicat orașului în care locuiește
-
să devină freelancer într-un domeniu care îl pasionează
-
să organizeze evenimente și excursii pentru studenți, cu tematică relevantă pentru aceștia
-
să dezvolte o aplicație de mobil care acoperă o nevoie reală din piață
Ești student? Cât de mult ești dispus să te implici în antreprenoriat, pe perioada studiilor?
Sursa foto: Shutterstock