Ce ai de învățat de la cei care au reușit deja. 5 calități comune tuturor antreprenorilor de succes
- Disciplină
Persoanele pentru care este importantă libertatea și independența sunt atrase în mod special de antreprenoriat. Însă a fi propriul tău șef înseamnă că trebuie să fii o persoană disciplinată, cu un program bine organizat. Odată ce ai stabilit că un lucru este benefic pentru afacerea ta, nu mai este mult loc de manevră: trebuie să acționezi. Ca să își atingă obiectivele ambițioase, antreprenorii trebuie deseori să își stabilească reguli stricte.
Spre exemplu, Elon Musk, la fel ca Bill Gates, își programează ziua în intervale de câte 5 minute. Având în vedere că Musk conduce două companii imense, Tesla și SpaceX, timpul său este foarte limitat. Prin urmare, activitățile mai lungi sunt fie delegate, fie eliminate cu totul, acesta ignorând majoritatea apelurilor telefonice și scriind doar emailuri succinte. În total, Musk muncește între 80 și 100 de ore pe săptămână, potrivit Business Insider, iar structurarea riguroasă a programului său și programul strict de somn (doar 6 ore pe noapte) îi permit să se ocupe de toate proiectele sale.
- Adaptabilitate
Nu putem anticipa complet viitorul, iar schimbările care au loc în mediul de afaceri și în rândul consumatorilor pot face diferența dintre succes și eșec. De aceea este atât de importantă adaptabilitatea pentru antreprenori. Un grad ridicat de adaptabilitate le permite acestora să răspundă la nevoile și exigențele pieței. Prin urmare, adaptabilitatea este o calitate esențială atât pentru a face față concurenței, cât și pentru a te conecta cu publicul țintă al afacerii tale
Un exemplu de adaptabilitate în afaceri ni-l oferă Cezar Rapotan, prin decizia sa de a livra materialele de construcții direct la șantier. Astfel, „pentru a face față concurenței venite din partea marilor rețele de magazine din domeniu”, antreprenorul care a fondat Arabesque a oferit un serviciu util pentru clienți și apreciat de aceștia, care a reprezentat un element de plus valoare suficient de important încât să contribuie semnificativ la dezvoltarea afacerii sale.
- Perseverență
Succesul nu vine mai niciodată de la prima încercare. Majoritatea antreprenorilor dau greș inițial, în primii ani de activitate, așa că perseverența este o calitate esențială pentru a obține succes pe termen lung. Pe lista lungă a antreprenorilor de succes a căror primă afacere a eșuat se numără Jeff Bezos, Evan Williams, Reid Hoffman, Bernie Marcus, Arthur Blank, Milton Hershey și Arianna Huffington, conform Small Biz Trends. Prin urmare, trebuie să fii pregătit pentru dezamăgiri, ca să treci mai ușor peste ele.
- Asumarea riscurilor
Nu ai cum să începi o afacere de succes fără să îți asumi riscuri. Așa cum a explicat și Mark Zuckerberg într-un interviu citat de CBS News, „Este riscant să nu îți asumi riscuri. Într-o lume care se schimbă foarte repede, singura strategie care va eșua garantat este aceea prin care nu îți asumi riscuri”. Antreprenorii riscă pe multe planuri. La început, sunt riscuri financiare, posibilitatea de a pierde banii investiți. Pe măsură ce afacerea crește și riscurile se diversifică. În timp, antreprenorii trebuie să devină maeștri în evaluarea acestora, pentru că deciziile pe care le iau nu mai afectează doar viața lor, ci și pe cea a angajaților.
- Pasiune
Munca grea a unui antreprenor nu ar trebui să vină din obligație sau doar din simțul responsabilității. Pasiunea pentru domeniul în care activează sau pentru produsele și serviciile oferite de compania sa sunt esențiale. Motivațiile financiare nu sunt niciodată suficiente ca o companie să atingă excelența în ceea ce face. Un antreprenor fără pasiune are un dezavantaj major. Prin pasiune, alte aspecte esențiale pentru succesul afacerii, cum ar fi cunoașterea bună a produsului și a pieței nu mai constituie un efort, ci sunt naturale. Steve Jobs a recunoscut valoarea pasiunii, potrivit Entrepreneur: „Singurul mod prin care poți face o treabă bună este să iubești ceea ce faci. Dacă nu ai găsit încă acest lucru, caută-l în continuare. Nu te mulțumi cu mai puțin”.
Sursă foto: Shutterstock