Când ne atingem limitele, creierul intră în alertă. Patru pași simpli ca să-ți recapeți starea de bine
Photo by Drew Beamer on Unsplash
Creierul nostru subconștient este o mașinărie de „prezis viitorul”.
Sarcina lui prioritară este supraviețuirea și în ideea asta orice situație trebuie să fie predictibilă într-o măsură sau alta. Mai exact, prima reacție a lui este să verifice orice stimul se află în jurul nostru, acele informații în memoria pe termen lung, să facă un set de comparații ca să își dea seama cum trebuie să reacționeze la acei stimuli.
Caută în primul rând orice posibilă amenințare, orice lucru care ar putea să fie deranjant într-un fel sau altul pentru existența noastră.
Apoi urmează reacția.
Mai am prezentări în care întreb audiența:
„Cui îi plac surprizele?”
Evident, o parte dintre oameni își ridică mâna entuziasmați. Apoi îi întreb:
„Vă plac și surprizele neplăcute?”
Automat, tot entuziasmul dispare pentru că nimănui nu îi plac acele lucruri neașteptate care sunt neplăcute pentru ei.
Cine spune că îi plac orice fel de surprize, se minte pe sine în primul rând.
Ne plac surprizele și „necunoscutul” în măsura unor termeni cunoscuți, a elementelor pe care le putem gestiona într-o măsură sau alta.
Ne plac acele surprize care se află în zona noastră de confort. Evident, în funcție de antrenament și mai ales bogăția experiențelor personale, această zonă de confort poate fi mai strâmtă sau mai largă.
Oricât de largă ar fi zona ta de confort, ea are totuși niște limite. Nu există oameni fără acest gen de limite. Nu există oameni care să nu aibă frici sau tensiuni în diverse situații. Doar că situațiile și limitele diferă de la o persoana la alta.
Problema este că, atunci când ne atingem limitele și creierul nostru ajunge la acea zonă care se numește „necunoscut”, absolut oricine ajunge să cedeze instinctelor.
Este un mecanism biologic prin care specia noastră a supraviețuit de câteva ere încoace. Nu se va schimba în 30 de ani, pentru că cineva s-a gândit să inventeze dezvoltarea personală. Doar se adaptează mai repede sau mai eficient la schimbări creierul unora, în funcție de antrenament, nu în funcție de ce au citit.
Cu siguranță ai avut și tu o experiență în care ai reacționat diferit față de cum ai plănuit.
Vorba lui Chet Holmes: „Când vremurile sunt bune, orice idiot știe să fie lider”.
Dar, cu cât factorul necunoscut este mai mare, cu atât mai multă lume își atinge limitele. Când ne atingem limitele, creierul intră în stare de alertă, vine cu tensiune emoțională și implicit cu decuplarea funcțiilor superioare.
Acesta este motivul pentru care în situații extreme oamenii reacționează foarte diferit față de cum au plănuit sau cum au crezut ei că o să reacționeze. Intră în joc instinctele de supraviețuire ale individului și ale speciei.
Adică, oamenii devin mai egoiști, mai egocentrici, mai anxioși, mai agresivi și tind să nu mai țină cont decât de ei și de cei apropiați.
În această perioadă a umanității trăim o experiență total necunoscută.
Toată lumea speculează și încearcă să facă predicții. Știi de ce? Ca să își poată recăpăta starea de certitudine, deoarece incertitudinea este dureroasă și scoate din noi tot ce este mai tensionat.
Unii încearcă să își păstreze starea de certitudine prin negare, alții prin speculații, alții prin citirea tuturor informațiilor de pe internet.
Tendința este comună la toți. Să revină la ceea ce cunosc, să găsească ceva stabil prin care pot prezice un viitor în care ei și cei dragi sunt în siguranță.
Dar ghici ce?
Nu există nicio informație care să poată oferi asta.
Singurul mod în această perioadă prin care să reușești să păstrezi o stare bună, constructivă este să știi să faci asta.
Mintea noastră cu care eram obișnuiți să speculăm soluții, să facem planuri, nu ne poate ajuta pentru că este o epocă inedită la nivel de umanitate.
Nu ne mai putem baza pe ceea ce știm că a funcționat pentru că nu știm ce urmează. Neștiind ceea ce urmează, nu putem face planuri de viitor.
Ce poți face:
Pasul 1: Găsește o stare cât de cât de echilibru interior.
Pentru asta, uite ce este de făcut:
- Izolează-te de știri și social media, nu ai nimic util acolo, relaxează-te, nu există soluții.
- Găsește-ți 3 surse de informații care sunt cât de cât obiective și lucide și furnizează cifre, nu păreri, ca să poți menține contactul cu realitatea.
- De câte ori simți tensiuni emoționale, relaxează-ți corpul, respiră profund și redu viteza vorbirii și gesturilor.
- Pune frână la scenarii prin fraze de genul: „Nu am ce decizii să iau astăzi, aștept 2-3 zile să văd ce se petrece și după aceea mă gândesc” sau „Nu am de ce să mă agit, că nu mă ajută cu nimic.”
- Dacă ai temeri care revin constant în mintea ta, găsește soluții pentru scenariile tale de groază. Pe de-o parte, soluții de prevenție, ca ele să nu se petreacă, pe de altă parte, soluții pentru gestionarea lor dacă s-ar petrece. Mută-ți atenția pe acțiuni concrete care depind de tine. De câte ori mintea ta revine la scenarii, recapitulează soluțiile de prevenție și de gestionare.
Pasul 2: Fă o listă cu minimul necesar și cu nivelul minim la care îți poți retrage nivelul de trai, pe cât posibil pe etape.
- Dacă îți pierzi jobul (sau l-ai pierdut deja), ce faci, care este următorul pas.
- Dacă nu găsești job timp de 3 luni, care este următorul pas, până găsești soluțiile de minim minimorumul pe care ți le poți asigura.
- De aici vei putea crește, nu este pe viață, dar poate fi un nivel la care ești în siguranță să construiești.
Pasul 3: Pregătește-te să te adaptezi cu ceea ce știi
- Nu te mai gândi ce job sau funcție ai avut, poate deveni irelevant, fă o listă cu abilitățile pe care le ai.
- Răspunde la întrebarea „Ce știu să fac?” și scrie o listă cu absolut toate lucrurile pragmatice, practice pe care știi să le faci.
- Lasă poveștile din CV cu „sunt un bun comunicator”, nimeni nu plătește pentru asta. Răspunde ce știi să faci concret: rapoarte în Excel, research pe orice subiect într-un timp scurt, scrii repede la calculator, știi să fac prăjituri, să tunzi, să plimb câinele, orice și toate.
Pasul 4: Dezvoltă-ți abilități și cunoștințe noi
Este o perioadă ideală să studiezi lucruri pe care ți le-ai dorit și nu ai avut timp pentru ele. Nu te gândi „Ce o să se ceară pe piața muncii?”, nu ai de unde să primiești răspuns la asta, nimeni nu are.
Tocmai din acest motiv, ești liber să faci ce simți și ce ți-ai fi dorit. Să înveți, să studiezi sau chiar să practici un hobby în această perioadă.
Asta te va ajuta să adaugi abilități, cunoștințe noi pe lista ta de potențial.
Sper să te ajute acest material să ai o viziune mai optimistă. Știu că nu ne ajută mecanismele înnăscute ale creierului pentru asta, dar avem acele funcții superioare, care, la nivel de umanitate, ne-au ajutat întotdeauna să evoluăm și să găsim soluții la alte nivele.
Pune în practică cei patru pași și s-ar putea să rămâi uimit de schimbarea de perspectivă ce o să apară. 🙂