86.400 – Timpul investit în lucrurile care contează
Cum a reușit Elon Musk să facă acest lucru? Privind foarte atent fiecare secundă și minut din fiecare zi.
În urmă cu ceva timp, în timp ce pregăteam un workshop de creștere a productivității am găsit un exercițiu foarte interesant.
Imaginează-ți că ai 86400 de euro și trebuie să-i cheltuiești. Dacă nu o vei face, vei pierde toți banii. Nu ai voie să-i depui la o bancă pentru economisire. Ce ai face cu banii?
Această întrebare am adresat-o în nenumărate rânduri în cadrul evenimentelor mele și chiar la lansarea cărții “12 ingrediente pentru productivitate. Rezultate mai bune și mai mult timp liber”. Răspunsurile au fost de la plata datoriilor la credite de locuință, la cumpărarea unei case, a unei mașini, la călătorii sau investiții într-o afacere sau o cauză socială, și chiar în educație. Ce m-a entuziasmat de fiecare dată când am adresat întrebarea a fost timpul până la primul răspuns, nu neapărat fiindcă participanți erau timizi ci fiindcă se gândeau, cântărind atent în ce ar investi banii.
O zi are 86.400 de secunde. Dacă ești la fel de surprins ca atunci când participanții mei auzeau aceste vorbe, atunci înseamnă că ai înțeles mesajul. Investiția unei sume de bani este mult mai bine analizată decât investiția timpului nostru zilnic. Deseori, nu alegem pornind de la lucrurile care contează, ci ziua pare că decurge în funcție de ce apare, iar la finalul acesteia fie nu ne-am terminat treaba fie suntem prea conectați la locul de muncă sau la rețelele de socializare, ca să putem să ne relaxăm.
Ziua în mod normal are trei părți principale. Prima parte vizează primele 28800 de secunde, ce corespund primelor 8 ore ce sunt dedicate somnului tău. Este o investiție inițială fără de care pe termen lung nu te poți reconecta la productivitatea ta maximă.
Cea de-a doua parte vizează alte 28.800 de secunde prin completarea investiției cu timpul tău profesional. Este echivalentul timpului tău de lucru.
Cea de-a treia parte reprezintă ultimele 28.800 de secunde, incluzând timpul pentru tine, energia ta dar și timpul pentru familie. Este vorba de recuperarea investiției tale pentru dezvoltarea viitoare.
Percepția timpului este diferită de la o persoană la alta și de aici încep să apară o serie de diferențieri care ne ajută să contribuim. În cadrul unui workshop i-am pus pe participanți să se ridice în picioare, să închidă ochii și să se așeze atunci când consideră că au trecut 30 de secunde. Bineînțeles că au existat diferențe între participanții, câțiva așezându-se după 15 secunde, alții după 20, și alții după 35-40 de secunde. Această percepție asupra timpului se datorează și activităților asupra cărora ne concentrăm atenția. Albert Einstein încercând să-i explice unei tinere secretare ce este relativitatea a spus „Când stai alături de o domnișoară frumoasă pentru două ore ai impresia că este doar un minut, dar când stai pe un cuptor încins pentru un minut vei crede că au trecut două ore. Această este relativitatea.”
Așadar, cum arată investiția ta? Cum este percepția ta asupra investiției? Cântărești decizia privind timpul investit de tine la fel cum faci cu banii tăi? Nu uita că o simplă schimbare de perspectivă conduce la rezultate cu totul diferite. Și sper eu că vor fi rezultate mai bune.
Îți doresc să ai investiții „în timp” cât mai profitabile!
Costin Ciora este consultant în productivitate și lector universitar doctor la ASE București. Este autor şi vorbitor în public pe subiectul creşterii productivităţii.