7 cele mai incomode fobii pe care le puteți avea la locul de muncă
În ceea ce privește anxietatea legată de frică, imaginați-vă dacă fobia voastră ar consta într-o teamă față de lucrurile care fac parte din viața de zi cu zi, precum:
- Teama de fructe(numele fobiei se schimbă în funcție de tipul de fruct)
- Teama de muzică(melofobia)
- Teama de culoarea roșie(porfirofobia)
- Teama ca untul de arahide să nu se lipească de cerul gurii(arahibutirofobia)
Destul de ridicol, nu? Ar fi o provocare să aveți o astfel de fobie, deoarece aceasta implică obiecte din viața voastră de zi cu zi. Ce coșmar ar fi dacă astfel de lucruri v-ar controla viața! Însă ar putea fi mai rău; fiți recunoscători că nu experimentați o fobie care vă împiedică să mergeți la muncă sau să obțineți un loc de muncă (cum ar fi ergofobia, teama de muncă în sine).
Dacă aveți o fobie deosebit de neobișnuită, atunci aceasta v-ar putea afecta productivitatea și etica la locul de muncă.
Care dintre următoarele fobii credeți că v-ar limita cel mai mult?
1.Antropofobia: teama de oameni și de societate
Dacă vă este frică de oameni v-ar putea fi imposibil să treceți peste acest lucru la locul de muncă (și în general în viața). Comunicarea este o parte foarte importantă a unei afaceri și dacă vă sperie gândul că veți avea de-a face cu oamenii, atunci nu veti putea realiza nimic.
2. Ergofobia: teama de a munci
Persoanelor care suferă de această fobie le este frică să caute un loc de muncă din teama ca superiorii să nu țipe la ei, din cauza performanței sau a anxietății sociale. Această fobie poate fi profund debilitantă, deoarece persoana suferindă este întotdeauna dependentă de alții și ar putea avea relații tensionate cu cei dragi.
3.Telefobie: teama de telefoane
Pentru foarte multă lume, telefoanele sunt doar niște aparate care transmit mesaje. Dar pentru unii oameni, ele sunt terifiante! Aceasta este o altă fobie care ar fi greu de gestionat într-un birou. Telefoanele fac de obicei parte din job-ul zilnic. Trebuie să vă ocupați de clienți și de colegi, iar telefonul este un mod natural de a face acest lucru.
4.Ciberfobia: teama de calculatoare
În ziua de azi, aproape în toate locurile de muncă există calculatoare! Frica de calculatoare vă va împiedica să realizați aproape orice lucru într-un birou, cu excepția cazului în care folosiți vechea tehnologie, ca de exemplu o mașină de scris (care nu este foarte eficientă).
5.Cronofobia: teama de timp și de ceasuri
Indiferent cât de mult încercați, nu puteți să vă obișnuiți cu trecerea timpului. Indiferent ce faceți sau unde vă duceți, timpul este întotdeauna acolo. Da, puteți încerca să evitați fructele și păianjenii … dar timpul? Nu există nicio cale de ieșire. Este întotdeauna acolo.
6.Papirofobia: teama de hârtie
Dacă ne tăiem cu hârtia ne doare, dar de obicei acest lucru nu ne face să o evităm pentru totdeauna. Hârtia este folosită în orice job – nu ține doar de munca la birou. Dacă vă este frică de hârtie, nu veți putea găsi ușor un loc de muncă.
7.Sinistrofobia (stânga) și dextrofobia (dreapta): teama de a avea obiecte pe partea voastră dreaptă sau stângă
Această fobie nu este la fel de gravă ca și celelalte fobii menționate mai sus, dar este bizară. Ați avea un birou extrem de aglomerat dacă ar trebui să mutați toate obiectele doar într-o parte a acestuia.
Aceste fobii sunt ciudate, dar actuale și vă pot provoca probleme la locul de muncă sau în găsirea unui loc de muncă. Cercetările au arătat că unii oameni se tem cu adevărat de aceste lucruri și nu se pot descurca la locul de muncă datorită lor.
Astfel, data viitoare când vă temeți că ați văzut un păianjen, imaginați-vă că sunt unii oameni care nu se pot descurca când văd o bucată de hârtie.
Pentru tratamentul fobiilor specifice, singura terapie care a dovedit că dă rezultate pe termen lung este terapia de expunere. În România, pentru teama de a vorbi în public sau pentru frica de păianjeni există terapia prin expunere la realitatea virtuală.