5 motive pentru care cei mai buni angajați își pot da demisia, chiar dacă le place job-ul
De multe ori există un motiv întemeiat pentru care cei mai buni dintre angajați își dau demisia – se mută din localitate din motive personale sau poate primesc o ofertă atât de bună încât este imposibil de ratat. În aceste cazuri, chiar dacă tranziția este grea pentru angajator, sentimentul lăsat în urmă de o astfel de plecare nu este unul negativ.
Cum rămâne însă cu restul situațiilor? Înainte de a învăța cum să-i păstrezi pe cei mai buni dintre angajați, trebuie să ajungi să cunoști foarte bine motivele pentru care aceștia aleg să-și semneze cererea de demisie. Iată care sunt cele mai comune dintre ele:
-
Lipsa recunoașterii
Chiar și cei mai modești dintre oameni vor să le fie recunoscute meritele și să fie răsplătiți pe măsura efortului depus. Este parte din psihologia umană. Atunci când un angajator uită să-și răsplătească angajații pe măsura efortului depus eșuează în misiunea de a-i motiva pe viitor. Chiar dacă nu dispui de un buget pentru măriri salariale sau bonusuri în bani, există suficiente metode low-cost prin care îi poți motiva pe cei mai performanți dintre angajați. Una dintre metode este chiar aceasta, care aduce beneficii nu doar angajaților, dar și angajatorilor, venind la pachet cu avantaje fiscale.
-
Stagnarea profesională
Nimănui nu-i place să fie blocat pe o funcție timp de ani la rând. Cu atât mai puțin un angajat performant care ar fi trebui să fie promovat de mult. De cele mai multe ori, oamenii vor să evolueze profesional. Caută oportunități pentru un salariu mai bun și bonusuri mai multe, iar dacă au ceva la care să aspire se simt motivați. Cei mai buni dintre angajați sunt motivați de adrenalina care vine la pachet cu oportunități profesionale. Dacă acestea nu există, se vor plictisi și vor deveni nefericiți, fapt care poate afecta performanța întregii echipe.
-
Programul prea încărcat
Fiecare job vine la pachet cu situații stresante și perioade supraîncărcate. Însă acestea nu trebuie să devină o regulă. De obicei, angajatorii îi încarcă cu sarcini suplimentare tocmai pe angajații cei mai performanți, epuizându-i. Iar în lipsa unor beneficii salariale sau a unei promovări care să vină la pachet cu efortul suplimentar depus, aceștia vor căuta curând un alt loc de muncă. Și cine-i poate învinovăți?
-
Banii înaintea oamenilor
Atunci când o companie pune profitul înaintea angajaților, cei mai buni dintre oameni vor pleca spre locuri cu o viziune managerială sănătoasă. Rămân în urmă persoanele mediocre sau cele care sunt prea comode pentru a căuta ceva mai bun. Succesul unei companii este important, bineînțeles, însă nu poți obține profit fără un personal performant.
-
Un sistem excesiv de ierarhizare
Orice companie are nevoie de structură și de lideri care să coordoneze întreaga activitate. Însă o ierarhizare prea rigidă îi afectează negativ pe angajați, îngreunând procesele. În plus distruge creativitatea și îi descurajează pe oameni să ia inițiativa. O situație stresantă pentru un angajat performant, care vrea să arate ce poate și să se simtă astfel împlinit profesional.
Tu ce strategii aplici pentru a-i păstra pe cei mai buni dintre angajați?
Sursă foto: Shutterstock.com