4 detalii care îți vor îndepărta oamenii talentați din companie
Printre prioritățile unei companii, păstrarea angajaților buni pe o perioadă cât mai lungă de timp reprezintă un obiectiv extrem de important, însă dificil de obținut. Angajații cu adevărat performanți au și cele mai mari șanse să găsească oportunități mai bune, motiv pentru care tu, ca manager, trebuie să găsești mereu cele mai eficiente soluții să îi ții motivați și mulțumiți.
4 detalii care îți vor îndepărta oamenii talentați din companie:
- Planurile de viitor ale companiei sunt depășite de realitate
Angajații performanți vor dori mereu să lucreze într-un mediu care vrea să evolueze constant. Nu este suficient ca aceștia să se motiveze singuri, ci au nevoie ca mediul de lucru să se ridice la nivelul așteptărilor lor. Atunci când vor vedea că planurile de viitor ale companiei nu par serioase, nu sunt orientate către creștere și sunt depășite de realitatea din piață, cei mai buni dintre angajați vor căuta să plece. Așa cum explică și Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de birouri, care deţine birourile West Gate din Militari și Novo Park din Pipera, „peste 20 de ani nu va mai exista un proiect de birouri fără piscină și spații de coworking”, motiv pentru care trebuie să iei în calcul o extindere a facilităților pe care firma ta le oferă angajaților, ca să apropie de nevoile acestora.
- Muncă multă, răsplată puțină
Unul dintre principalele motive pentru care mulți angajați buni pleacă este acela că se simt exploatați mai mult decât ar fi normal. Atunci când orele suplimentare devin o regulă, iar ele nu sunt răsplătite pe măsură, aceasta poate deveni rapid o rețetă pentru dezastru în orice companie. Transparența va fi mereu o soluție într-un scenariu de acest fel. Explică-le deschis angajaților că urmează o perioadă mai dificilă, care va necesita un efort suplimentar din partea lor, iar dacă rezultatele vor fi bune, atunci și munca lor va fi răsplătită. Prin faptul că vorbești deschis, ei vor avea încredere în tine, iar promisiunea unui efort răsplătit îi va ține motivați.
- Oportunitățile de dezvoltare ale angajaților sunt limitate
Angajații buni care știu ce își doresc de la cariera lor profesională nu vor risca să rămână într-un loc din care nu au ce învăța, riscând ca în câțiva ani să se trezească depășiți de piață și de concurență. În clipa în care rutina reprezintă cea mai mare parte din activitatea de zi cu zi a unui angajat, el realizează că singura cale prin care mai poate acumula lucruri noi este prin schimbarea job-ului. Drept urmare, va alege să plece la prima oportunitate care îi iese în cale. O strategie utilă este să implementezi un sistem de promovare internă în companie, să organizezi workshop-uri și traininguri de specializare, oferindu-le șansa angajaților care vor să crească să își atingă obiectivele.
- Nu știi să pui în valoare calitățile celor mai buni angajați
Organizarea unei echipe este esențială în păstrarea unei atmosfere bune la locul de muncă. Trebuie să analizezi calitățile oamenilor de lângă tine și să delegi atribuții corespunzătoare cu ceea ce știu ei să facă mai bine. În acest fel, rezultatele generale vor fi mai bune, iar ei vor fi mai satisfăcuți.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: fizkes