Conducători sau lideri autentici?
Conducătorii au fost dintotdeauna sub lupă, iar performanțele lor au fost evaluate critic. În ultimii ani, de când activitatea și competiția au devenit mai trepidante ca niciodată, informațiile circulă și tehnologia se dezvoltă cu o viteză amețitoare, iar globalizarea este însoțită de fluxuri masive de oameni care migrează dintr-un colț în altul al lumii, presiunile pe care le resimt aceștia au crescut exponențial. Din păcate, la nivel global, sunt prea puțini lideri autentici, ceea ce face ca engagementul să fie extrem de scăzut – 15% conform Gallup, iar depresiile, bolile de toate felurile și fluctuația să atingă cote fără precedent.
Studiile arată că nu există un portret robot al liderului. Talentele de lider se află în stare latentă în fiecare individ și se pot dezvolta, dacă acesta analizează experiențele proprii sau ale altora și trage învățămintele potrivite.
Cei din vârful ierarhiei nu sunt întotdeauna lideri autentici
Specialiștii sunt preocupați de criza de leadership care se manifestă la nivel global. Această preocupare provine din faptul că analiza oricărei companii cu probleme conduce la concluzia că performanțele nesatisfăcătoare sunt cauzate de cei aflați la conducerea ei.
Este vorba în primul rând de conducătorii egocentrici, narcisiști, pentru care este prioritar să creeze o bună impresie. În acest scop, ei fac compromisuri pentru a satisface interese imediate ale acționarilor și pun cosmetica financiară mai presus de dezvoltarea durabilă a companiei în fruntea căreia se află. Sunt directivi și își exercită puterea cu voluptate și cu orice preț. Pot fi agresivi în ascensiunea lor și fără scrupule, știu să impresioneze atunci când își propun, ajung în top înainte de a învăța cum să-și îndeplinească responsabilitățile și nu se descurcă pe termen lung. Nu-i ascultă pe cei cu alte opinii, se răzbună pe ei și dau vina pe alții sau pe mediul dificil, atunci când sunt neperformanți.
Fiind atât de prinși de ambițiile de ascensiune, se izolează de familie, prieteni și comunitate și rămân singuri. Cel mai grav este însă că, prea ocupați să atingă succesul tangibil dat de bani, statut și putere, nu au timp să se auto-analizeze și să afle cine sunt cu adevărat, ce vulnerabilități, valori, convingeri, motivații intrinseci și extrinseci au. Uneori au norocul să se regăsească în ultimul moment, de obicei în urma unei crize, și să se reconecteze cu cei din jur, dar de cele mai multe ori nu se schimbă, rămân singuri, nefericiți și chiar se îmbolnăvesc.
Sunt, apoi, mulți conducători care își doresc să facă treabă bună în posturile lor atât de complexe și solicitante, dar nu sunt suficient de bine pregătiți și nu au competențele necesare. La nivel global, în educație și training, se pune accentul pe performanțele tehnice, fără să se acorde suficientă importanță dezvoltării calităților umane necesare. Se transmit cunoștințele legate de știința managementului – statistică, analiza datelor, finanțe, contabilitate, marketing, operațiuni etc., dar nu sunt dezvoltate suficient imaginația, integritatea, simțul de responsabilitate, curajul, tenacitatea, inteligența emoțională și alte talente necesare în acțiune și în interacțiune.
Cum sunt liderii autentici
Din fericire, există lideri adevărați, care acționează în scopul dezvoltării durabile a companiilor în care lucrează. Aceștia sunt conștienți că au nevoie de oameni talentați alături de ei și că aceștia își doresc să desfășoare o activitate cu sens, într-o organizație de care să fie mândri. Își doresc să-și poată aduce contribuția la binele ei și să se dezvolte, să se înțeleagă bine cu șefii și cu colegii lor, să se simtă apreciați și să fie recompensați corect. Liderii autentici îi respectă pe oamenii cu care lucrează și au grijă să le asigure astfel de condiții de muncă încât, atunci când pleacă de la serviciu, să aibă energie ca să se bucure pe deplin de viață.
Liderii autentici au aptitudini tehnice: sunt pricepuți în finanțe, alocarea resurselor, dezvoltarea produselor, marketing, operațiuni, etc. Și, mai mai mult decât atât: au viziune, sunt buni strategi, știu să convingă, să negocieze, să fie buni vorbitori, să asculte activ și să comunice bine în scris. Își asumă responsabilitatea pentru succesul organizațional, creșterea veniturilor și a profitabilității. Sunt implicați, au caracter, curaj și tenacitate, sunt modești și atenți la nevoile oamenilor cu care lucrează și ale clienților, sunt mentori și coach.
Știu să alinieze oamenii cu valori comune în direcția unei misiuni care să îi mobilizeze, se pun în slujba lor și nu deasupra lor și le dau libertatea să acționeze și să se dezvolte. Liderii autentici au în primul rând caracter, integritate și substanță și de-abia apoi sunt preocupați să impresioneze prin carismă, imagine personală și stil. Adevărații lideri știu că nu pot reuși singuri, fără sprijin și sfaturi de la oameni care-i apreciază pentru felul lor de a fi și nu pentru poziția pe care o au. Prețuiesc și urmează comentariile obiective primite de la colegi, cunoștințe, prieteni, rude, parteneri de viață. Își fac timp să se întâlnească cu ei în mod constant, sunt sinceri și le împărtășesc problemele și limitele, le sunt recunoscători pentru ajutorul dat la greu și se bucură împreună cu ei atunci când au succes.
Cum poate crește eficiența liderilor
Liderii autentici conduc oameni și organizații în medii pline de incertitudini, se concentrează asupra oportunităților importante și dau dovadă de claritate, creativitate, curaj, compasiune față de clienți și de oamenii din organizație. De aceea, nu pot evita stresul, ci îl gestionează și îl consideră necesar pentru progres, în loc să se lase copleșiți de el. Pentru a avea rezultate foarte bune, este necesar să acționeze cu multă hotărâre, iar acțiunile hotărâte le cer să fie într-o stare fizică, mentală și emoțională de excepție, dată de energie și de concentrare. Din ce în ce mai mulți specialiști, precum Daniel Goleman, Bill George, Richard Boyatsis, Robin Sharma, Tony Robbins, Jeffrey Pfeffer, arată că energia și concentrarea sunt cel puțin la fel de importante ca și abilitățile tehnice și că inteligența emoțională prevalează în fața unui bun IQ.
Toți scot în evidență importanța pe care o au tehnicile de mindfulness, meditație, introspecție, rugăciunea, consemnarea impresiilor în jurnal, recunoștința, sărbătorirea succeselor, exercițiile fizice, plimbările, conversațiile cu persoane dragi și cu mentori, obiceiurile sănătoase în general, pentru reîmprospătarea minții, corpului și spiritului și pentru dezvoltarea abilităților cognitive și emoționale. Realitatea susține aceste teorii: companii cu succes răsunător precum Google, Apple, Medtronic, au înțeles presiunile enorme la care sunt supuși angajații de la toate nivelurile și au îmbrățișat astfel de practici, cu cele mai bune rezultate. Exemplul lor este urmat de tot mai multe organizații. Iar liderii autentici din România sunt tot mai dornici să meargă pe această cale.
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 257/mai 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!