Ce se mai poate spune despre leadership și nu s-a spus deja? (II)
Vorbeam în primul articol din seria „Ce se mai poate spune despre leadership și nu s-a spus deja?” despre cinci calități esențiale, mai mult sau mai puțin conștientizate, cunoscute și asumate de către fiecare dintre noi. În zona executivilor, problematizarea leadership-ului mai cunoaște câteva variabile. Vă invit să trecem în revistă alte cinci dintre ele:
Before you are a leader, success is all about growing yourself. When you become a leader, success is all about growing others. — Jack Welch
Leadership-ul înseamnă să îți deplasezi atenția de la propria persoană și să începi să observi ce probleme, dorințe, nevoi au cei din jur și, astfel, să poți să construiești începând de la potențialul fiecărei persoane. Este necesar ca un executiv să știe să îi valorizeze pe cei cu care lucrează și să le ofere locul care îi avantajează cel mai bine. În fond, trebuie să știm că și ironicul, și scepticul pot contribui cu ceva la tabloul complet, însă este necesar să le folosești trăsăturile personale în mod constructiv.
A cowardly leader is the most dangerous of men. — Stephen King
Da, adevărat. Însă, e necesar să nuanțăm puțin această afirmație: un lider poate comite un act de lașitate, dar un lider laș nu poate exista. Leadership-ul înseamnă curaj și riscuri asumate, însă cred că frica și precauția asociate lașității, dacă sunt verbalizate și sunt sincer împărtășite cu cei din jur, pot crea solidarități proporționale. Oamenii apreciază, până la urmă, autenticitatea, chiar dacă ea este însoțită de o urmă de îndoială și ezitare.
A leader takes people where they want to go. A great leader takes people where they don’t necessarily want to go, but ought to be. — Rosalynn Carter
Leadership-ul înseamnă să poți conduce oamenii și să îi poți inspira să te urmeze, chiar și când este vorba despre o realitate nu foarte confortabila pentru ei – schimbarea. Dacă îi poți face pe oameni să adere la viziunea generală a ceea ce urmează să se întâmple, poți muta munții din loc, nu doar să faci să se schimbe atitudini, comportamente, drumuri în viață.
To have long term success as a coach or in any position of leadership, you have to be obsessed in some way. — Pat Riley
Leadership-ul înseamnă pasiune; dar mai presus decât pasiune și dedicare pentru business, înseamnă dedicare față de oameni și față de un scop mai înalt. Un lider care este entuziast, energic, încrezător și pasionat își motivează cu succes oamenii și nu numai atât. Această atitudine e un drum cu dublu sens – cu siguranță că liderul nu este supraom și poate obosi la un moment dat, însă tipul de atitudine pe care l-a construit îl va susține, la rândul său. În momentul în care executivul nu va mai avea resursele necesare pentru a merge mai departe, pasiunea transmisă celorlalți va face ca lucrurile să se întâmple de la sine o perioadă.
The supreme quality of leadership is integrity.– Dwight Eisenhower
Leadership-ul înseamnă integritate, înseamnă să ai un set de valori de la care să nu te abați. Un lider este fidel lucurilor despre care vorbește, este coerent în acțiuni și este constant. Să urmărești neîncetat lucrurile în care crezi este una dintre cele mai importante și mai puternice caracteristici de care dă dovadă un lider.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.