Ce înseamnă un lider legitim: Despre leadership şi conştiinţa de sine (III)
Gianpiero Petriglieri vorbeşte, în a treia parte a seriei noastre, despre legitimitate în leadership, leadership autentic, cum să ai o conversaţie fructuoasă şi despre conştiinţa de sine.
LEGITIMITATE ÎN LEADERSHIP
Gianpiero Petriglieri consideră că acum leadershipul se confruntă cu o criză de legitimitate. Întrebat despre cauza acestei crize și cum poate fi ea depășită, Gianpiero ne-a spus că rădăcina tuturor crizelor de leadership este, întotdeauna, pierderea conexiunii dintre preocupările, aspirațiile, experiențele și destinele celor care revendică statutul de lider și preocupările, aspirațiile, experiențele și destinele celor care ar trebui să-i urmeze.
Dacă nu înțelegi ce mă preocupă și care-mi sunt speranțele, dacă nu ai prea multe în comun cu mine, iar succesul tău nu este și al meu, atunci nu ești doar un lider slab. Nu ești lider deloc. Criza poate fi depășită prin refacerea acelor conexiuni sau prin găsirea unui lider care să le poată revendica în mod credibil.
În egală măsură, a fi un lider legitim înseamnă același lucru azi ca întotdeauna: să poți spune adevărul – chiar și adevărurile dificile – într-un fel în care oamenii să nu-și piardă speranța; să le înțelegi preocupările și aspirațiile; să prezinți o viziune credibilă a unui viitor mai bun; să deții abilitățile și competențele necesare nu numai pentru a vorbi despre felul în care putem scăpa de griji și ne putem împlini speranțele, ci și pentru a face ca acea viziune să devină realitate.
CITEŞTE ŞI:
- Leadershipul tradiţional şi leadershipul nou – Beneficii şi provocări (II)
- Cariera nu mai este o scară, ci o operă de artă. Cine sunt artiştii (I)
LIDERII ȘI CONȘTIINȚA DE SINE
Dat fiind cât este de edificatoare și mobilizatoare conștiința de sine, l-am întrebat pe Gianpiero dacă este posibil ca un om să se nască lider, dar să nu devină lider niciodată. Răspunsul a venit rapid: „Absolut. Dar mai întâi trebuie să spun că nimeni nu se naște lider – cel puțin nu din punct de vedere biologic. Liderii se nasc din grupuri. Dacă nu ai conștiința abilităților tale și nu-ți cunoști povestea, îți va fi foarte greu să porți mantia de lider când va veni timpul – adică atunci când un grup (mic sau mare) – ar putea fi inspirat de povestea ta și încurajat de abilitățile tale. Conștiința de sine ne ajută să ieșim în față și să ne facem treaba cu curaj și claritate, să ne asumăm riscuri calculate și să ne aflăm mereu în căutarea oamenilor care să ne ajute să ne cunoaștem pe noi înșine și să devenim mai buni. Acestea sunt lucrurile de care liderii au nevoie pentru a deveni și a rămâne lideri. Necunoașterea și uitarea de sine reprezintă un mare risc atât pentru lideri, cât și pentru cei care îi urmează. Și te pândește la fiecare colț, mai ales când ești prea sigur de tine”.
CUM PICTEAZĂ PICASSO?
În analogia dintre carieră și operă de artă, Gianpiero Petriglieri punctează că „nu poți fi Picasso dacă nu știi să mânuiești pensulele”. L-am invitat să ne prezinte trăsătura de pensulă pe care o consideră cea mai relevantă pentru lideri. Trăsătura de pensulă a leadershipului este conversația, ne-a spus. Conversațiile, multele conversații, sunt modalitatea prin care liderul își creează opera de artă și o expune în fața lumii. La fel ca pensulele, conversațiile sunt de multe feluri și se folosesc pentru diverse scopuri și în momente diferite. În workshop-ul pe care îl realizez pentru liderii în devenire și pentru cei consacrați, mă concentrez în mod deosebit pe trei tipuri de conversație.
Una este conversația pe care o avem cu noi înșine cu privire la cine suntem și cine nu suntem, la ce este posibil și ce nu.
A doua este conversația pe care o avem cu ceilalți oameni despre ce facem și cum, despre ce devenim și la ce servește asta.
Iar a treia conversație este cea pe care o avem cu instituțiile cu privire la ce trebuie să se schimbe și ce trebuie să rămână la fel în cultura și în modul lor de funcționare.
Dacă nu ești conștient de modul în care porți aceste conversații și dacă nu poți schimba aceste conversații, atunci nu poți înțelege și nu poți conduce – nici pe tine, nici pe ceilalți și nici organizația. Prin urmare, nu poți fi lider. De obicei, marii lideri sunt oamenii care schimbă conținutul și tonul tuturor acestor trei conversații în același timp.
Pe 4 aprilie, Gianpiero Pietriglieri a susținut la București un Master Class cu tema: „Competența nu este suficientă: Dezvoltarea liderilor de încredere în era profesionalismului nomad”, organizat de HR Club.
Gianpiero Petriglieri este Profesor Asociat în departamentul de Comportament Organizaţional al şcolii de business INSEAD. Cursurile şi cercetările sale premiate se concentrează pe dezvoltarea leadership-ului. În 2017 a fost inclus în topul Thinkers50 al celor mai influenţi gânditori de management ai lumii. Gianpiero Petriglieri este interesat de dezvoltarea leadership-ului în era „profesionalismului nomad”, când oamenii sunt profund ataşaţi de munca lor, dar slab afiliaţi la organizaţii, iar autenticitatea şi mobilitatea au înlocuit afilierea la organizație și avansarea ierarhică drept simboluri ale meritului şi succesului. Cercetările sale au apărut în Administrative Science Quarterly, Academy of Learning & Education şi Organization Studies. Eseurile sale din Harvard Business Review au fost incluse printre „ideile care au conturat managementul” în patru din ultimii cinci ani. Cercetările şi articolele sale au fost prezentate, printre altele, la BBC, Financial Times, The Economist, The Wall Street Journal, BusinessWeek şi Forbes.
Articol preluat din numărul 246/aprilie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.