Ce asemănări sunt între a fi scriitor și a fi lider în era digitală?
Simon van Booy este unul din scriitorii mei preferați. În limba română i-a fost publicată o singură carte, “Viețile secrete ale îndrăgostiților“. Simon Van Booy are cea mai subtilă, rafinată, sofisticată și delicată paletă de sensibilitate pe care mi-a fost dat să o descopăr la un scriitor. Cu ceva ani în urmă l-am întrebat, pe Twitter: „Cum faci să-ți ții flacăra inimii aprinsă când un vânt puternic o face să pâlpâie prea tare?” Mi-a răspuns prompt: „Nu contează cât de fragilă e flacăra. Important este să ardă din inimă.” / „A good question! It’s not the size of the flame, but the source: wholeheartedness. Simplu. Clar. Fără echivoc.
Încă îmi amintesc emoția pe care am simțit-o citind titulatura ferestrei Twitter: Direct messages with Simon van Booy.
Simon van Booy
„Scrisul te eliberează de teamă, pentru că îți aduce înțelepciune, iar înțelepciunea îți dă autonomie.”
Este interesant faptul că Simon van Booy vede înțelepciunea atât ca instrument de gestionare a temerilor, cât și ca sursă de autonomie. În cazul scriitorului, înțelepciunea vine din scris. În cazul fiecărui om, însă, înțelepciunea vine din activitatea pe care omul este chemat să o facă. Facând ceea ce îți aduce bucurie, urmând chemarea sufletului tău, te conectezi la tine însuți, iar asta te conectează la un izvor de funcționalitate și înțelepciune mult mai profund și mai generos, la care toate ale vieții sunt conectate.
Găsește activitățile și experiențele generatoare de înțelepciune din viața ta și caută să ți le prilejuiești în mod regulat. Este o chestiune de igienă spirituală – la fel ca hrana, somnul, exercițiile fizice etc. În felul acesta îți vei păstra mintea clară, sistemul de valori îți va fi sănăos și echilibrat, busola morală va fi perfect funcțională.
„Nu citi nimic din ce nu-ți place. Nu citi cărți despre care crezi că ar trebui să-ți placă sau pe care crezi că ar trebui să le citești. Citește cărțile care îți plac cu adevărat și care te stimulează. Dacă pe noptiera ta sunt cărți care crezi că ar trebui să-ți placă, nu acelea te vor inspira. Iar inspirația este unul dintre cele mai palpitante aspecte ale vieții.”
Informațiile sunt multe și sunt comunicate în multe feluri, prin multe cursuri, pe multe site-uri, prin multe cărți. Alege-le pe cele cu care rezonezi, care sunt concepute, structurate și scrise în modul și în stilul potrivit ție. Numai așa energia ta va fi bine investită și va genera profit maxim. Numai așa îți vei împlini potențialul. Timpul e prea scurt și avem prea multe de învățat ca să ne risipim energia pe terenuri neroditoare. În plus, atunci când faci ce-ți place și cum îți place, bucuria astfel generată este foarte energizantă, te inspiră și îți stimulează foarța creatoare.
„Fii mereu inspirat, citește scrieri care să te inspire.”
La fel ca înțelepciunea, inspirația nu este deloc de neglijat. Nu o lăsa pe mâine, pe săptămâna viitoare, nu o amâna pentru după masă, după cumpărături, după curățenie sau până după Crăciun. Caută-ți surse de inspirație – cât mai bogate, cât mai diverse, neașteptate și surprinzătoare, adeseori diferite de tine și de obiceiurile tale – și activează-le mereu, expune-te la ele, petrece timp cu ele. Fertilizează-ți mereu terenul minții și al inimii.
„Nu-ți face griji dacă nu înțelegi ceva – dacă nu înțelegi ce citești e ok, creierul tău va funcționa foarte intens pentru a înțelege, iar asta va fertiliza terenul minții tale pentru efortul creator ce va urma.”
Când nu înțelegi ceva e semn că trebuie să continui, nu să te oprești sau să faci cale întoarsă. În aceste vremuri de schimbare profundă și de perturbare continuă, ne aflăm mereu în fața noului și a încă neînțelesului. Nu respinge terenurile neexplorate, împacă-te cu ambiguitatea, cu nesiguranța și deschide drumurile. Efortul de explorare îți va ascuți mintea și instinctul și îți va da prezență de spirit, iar deschiderea drumului te va menține în joc. Dacă nu deschizi drumul, rămâi în urmă. Dacă rămâi în urmă, ieși din joc.
„Scrie oriunde, du-te oriunde fără vreun motiv anume și scrie lucruri care-ți fac inima să bată mai tare.”
Nu-ți pune inspirația pe hold și nu o condinționa – de vreme, de loc, de oră, de ziua săptămânii, de proiect etc. Folosește orice sursă. Fiecare om, fiecare experiență poate fi o sursă de înțelepciune. Nu nega și nu respinge nimic din ce îți face inima să bată mai tare, pentru că nu bate degeaba. Iar adevărul și funcționalitatea numai din asemenea bătăi se nasc.
„Ca să fii scriitor ai nevoie de credință și încredere.”
Ca să fii lider ai nevoie de credință și încredere. Cu atât mai mult în era digitală. Stabilitatea și siguranța sunt de domeniul trecutului. Astăzi, riscant nu este riscul, ci status quo-ul. Nu mai e timp să calculezi ținta în detaliu, nu mai poți aștepta până ești sigur că va funcționa totul de prima dată. Singurul mod în care poți afla ce funcționează și ce nu într-un mediu incert / nefamiliar / confuz, în condiții de nesiguranță, este să încerci diverse lucruri și să vezi ce merge. Așa că trebuie să fii pregătit să îți dai seama și să recunoști când planul inițial se dovedește a fi fost imperfect și să faci schimbările necesare, pe baza a ceea ce ai aflat. Prin încercări repetate afli mai multe informații, iar asta te va ajuta să țintești mai bine.
„Vei fi un artist adevărat dacă îți urmezi chemarea din adâncul sufletului, care este esența ta. Vocea aceea din inima ta – atunci când scrii devine mai puternică, mai pură, mai clară.”
Vei construi funcțional, așadar performant, numai în măsura în care construiești autentic. Ne naștem echipați cu abilitățile necesare pentru a ne îndeplini menirea. Iar chemarea noastră poate fi auzită numai de noi. Prin urmare, răspunsurile autentice, corecte le putem găsi numai în inima noastră. Cu condiția să fim autentici noi înșine – pentru că numai atunci în inima noastră nu vor răsuna mai tare gândurile și cuvintele altora. În plus, numai când suntem autentici avem acces la toate resursele noastre și le putem utiliza optim pentru a crea și a construi corect și funcțional.
„Trebuie să ai un loc numai al tău, necontaminat de emoțiile altcuiva. Folosește locul acela numai pentru scris. Este un loc sacru, iar a scrie este un act sacru.”
Ceilalți ne pot fi surse valoroase de informație, de feedback, de inspirație. Dar după ce le-am inclus pe toate acestea în mixul nostru de gândire – spre prelucrare și decantare -, cea mai de seamă sursă de adevăr este vocea noastră interioară. Ca să o putem auzi clar, e bine ca spațiul nostru să fie nebruiat de nicio altă intervenție. Intuiția noastră, instinctul nostru sunt racordate strict la condițiile și circumstanțele noastre, care sunt unice și individuale. Așadar, este vital să întreținem un spațiu sacru, nebruiat și liber de orice influențe externe, în care să ne retragem pentru intuiție, inspirație și recalibrare.
„Nu vei avea niciodată condiții ideale pentru a scrie. Așa că nu le aștepta.”
Viitorul a sosit, iar de acum înainte va tot sosi atât de repede, încât va fi mereu prezent. Viitorul este acum. Dacă ai clipit când a venit, viitorul va trece pe lângă tine. Așa că singura condiție ideală este evoluția – care este ideală nu prin confort, ci prin potențialul de performanță și împlinire pe care îl are.
„Succesul comercial nu este neapărat un succes artistic.”
Succesul comercial nu este neapărat un succes moral.
Surse foto:
Facebook – Simon van Booy
Wikipedia – Leonid Pasternak – The Passion of Creation