Bridge-ul și strategia de business
În liceu nu prea am mai jucat dar în facultate m-am pornit să joc serios. M-am dus la clubul Locomotiva, am început să fiu remarcat şi să joc cu jucători din ce în ce mai buni. Îmi plăcea extraordinar şi erau zile în care studiam sau jucam bridge chiar și câte 14 ore. Aşa că, practic, mi-am petrecut cei cinci ani de facultate mai mult la masa de bridge decât învăţând. Făceam câte o pauză prin sesiune, ca să nu rămân repetent, după care o luam de la capăt.
Astăzi, peste 90% dintre sutele de studenţi care mi-au trecut prin sala de curs sau în faţa cărora am vorbit cu diverse ocazii mi-au spus că în facultate nu învaţă nimic folositor. Nici eu nu am rămas cu mai nimic din ce am învăţat la Automatică, dar din acei cinci ani ştiu sigur că mi-au rămas trei lucruri importante care mă ajută şi astăzi:
1. Modul în care mi s-a organizat mintea (gândesc în scheme logice, algoritmi şi „flow-uri“);
2. Colegii de grupă sau de generaţie (care azi sunt antreprenori sau manageri);
3. Abilitățile dezvoltate la masa de bridge pe care le aplic în viața de zi cu zi, în business și acasă.
În jocul de bridge două perechi se întrec pe parcursul a două faze: licitaţia şi jocul de levată. În licitaţie, cei doi parteneri încearcă să-şi descrie unul altuia cărţile. Asta se întamplă cu ajutorul unui „limbaj”, care se numeşte sistem de licitaţie. Sunt zeci de astfel de sisteme. După ce se termină licitaţia începe jocul de levată când, în fapt, trebuie să realizezi ceea ce te-ai angajat că faci: cel care joacă să realizeze contractul, cei care se apără să încerce să împiedice asta.
De-a lungul timpului, câteodată fără să-mi dau neapărat seama, am aplicat în business multe din reflexele formate la masa de bridge. Cea mai des folosită abilitate este cea de a lua decizii fără prea multe date. De multe ori mi s-a spus că am această abilitate şi sincer să fiu, nu am fost niciodată în stare să explic cum fac. Cred că jocul de bridge, unde trebuie să-ţi imaginezi ce cărți au adversarii şi cum sunt ele distribuite, mi-a dezvoltat abilitatea de a face conexiuni şi de a-mi imagina rapid multe scenarii posibile după care pot să decid care este cel probabil. Se consideră că, din această perspectivă, există multe similitudini între șah şi bridge, diferenţa majoră fiind că la bridge trebuie să gândeşti mult mai repede decât la şah şi, în plus, e ca şi cum nu ai vedea jumătate din piese.
O altă abilitate pe care tot jocul de bridge cred că mi-a dezvoltat-o este aceea de a comunica în puține cuvinte mesaje complicate. Îmi folosește când vorbesc cu clienții, colegii sau partenerii. În cadrul licitației de bridge trebuie să comunici partenerului nu numai care sunt cele 13 cărți pe care le ai, dar și cum sunt ele distribuite în cele patru categorii (trefle, carouri, cupe și pici), câte puncte ai, ce cărți de onor și altele. Convențiile de joc sunt multe, dar niciodată nu vor putea acoperi milioanele de combinații posibile. De aceea creativitatea și capacitatea de a transmite esențialul sunt atât de importante. Și, ca să fie și mai complicat, există convenții și atunci când joci în apărare la jocul de levată (de exemplu dacă dai într-o culoare o carte mare și după aceea o carte mică înseamnă că ai un număr par de cărți).
În concursuri nu ai voie să vorbești, așa că toată această „conversație” se poartă pe muțește, folosind o cutie plină de cartoane care se numește „bidding box”. La aceste restricții se mai adaugă timpul limitat și obligativitatea de a fi cursiv în joc (orice gândire prea lungă putând fi interpretată de arbitru drept ezitare).
Sincer să fiu, cred că aș putea umple pagini întregi vorbind despre acest joc minunat care m-a ajutat să-mi dezvoltat ambele emisfere, care m-a învățat să am încredere necondiționată în partenerul cu care conviețuiesc (îmi cunosc soția de 27 de ani) sau cu care fac business (îmi cunosc partenerele de afaceri de 10, respectiv 11 ani). Acest joc m-a făcut să înțeleg că, dacă vreau să progresez trebuie să am o relație bună cu greșeala, că trebuie să accept incertitudinea și schimbarea ca parte din viața de zi cu zi.
Dan Berteanu este Managing Partner Achieve Global
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici