ANA-MARIA DOXAN: „Consider că am un stil de leadership mai degrabă democratic”
Pentru a crea plus valoare pe termen lung pentru acționari, trebuie să creăm plus valoare pentru societate. Este numai unul dintre scopurile declarate ale unui brand istoric, la propriu: istoria Nestlé începe în 1866! Despre cum e să faci parte dintr-o companie care a făcut istorie am stat de vorbă cu Ana-Maria Doxan, Business Executive Officer al Diviziei Nespresso din cadrul Nestlé, care de-a lungul anilor a activat atât în zonele de business şi strategie, cât şi în cele de comunicare şi e-commerce ale brandului. Și-a început parcursul profesional în Nestlé în 2004.
Era studentă la Masterul de Management Internațional şi Competitivitatea Companiilor, la Facultatea de Afaceri şi Economie a Universităţii din Lausanne şi a aplicat pentru un internship în departamentul de Corporate Communications. A pornit cu entuziasm pe un drum care i-a dat posibilitatea să se dezvolte profesional cu fiecare nou proiect. S-a bucurat să descopere că este în cultura Nestlé să ofere mereu posibilități de dezvoltare tinerilor prin implicarea în diverse programe.
În 2005, Ana-Maria Doxan s-a alăturat Grupului Nestlé în România, în divizia de cafea, iar de-a lungul anilor a condus proiecte de impact, ce au adus schimbări importante în piață, cum ar fi dezvoltarea Nescafé 3 în 1 şi lansarea primului sistem de cafea cu capsule din România, Nescafé Dolce Gusto.
Din luna mai 2021 a preluat poziția de Business Executive Officer pentru Divizia Nespresso, unde, alături de o echipă de profesionişti care i-a fost alături şi pe care a simțit-o ca o familie încă din prima clipă, va asigura dezvoltarea strategică şi îndeplinirea angajamentelor de sustenabilitate în următoarea perioadă.
Care crezi că este importanța leadershipului feminin în prezent, într-o companie, în general, și în cadrul Nestlé, în particular?
În anul 2022, Indexul Bloomber al Egalității de Gen (GEI) a recunoscut din nou Nestlé pentru transparența sa în ceea ce priveşte raportarea de gen şi promovarea egalității femeilor la locul de muncă. Acest index măsoară egalitatea de gen pe cinci piloni: poziția de lider a femeilor, egalitatea de remunerare şi paritatea de remunerare între femei şi bărbați, cultura favorabilă incluziunii, politicile privind hărțuirea sexuală şi marca pro-femei. Indexul GEI a recunoscut că Nestlé a făcut progrese semnificative pe toți pilonii, dar în special în promovarea unei culturi incluzive în cadrul companiei şi în promovarea egalității de remunerare între femei şi bărbați.
Mă bucură să văd că eforturile noastre de a sprijini şi promova egalitatea de gen sunt recunoscute la nivel internațional. În Nestlé femeile dețin 43,9% din pozițiile de conducere ale companiei. În 2019 ne-am angajat să creştem numărul femeilor din primele peste 200 de poziții executive la 30% până în 2022, obiectiv care urmează să fie atins.
Ce ai enumera la capitolul experiențe noi? Punem la socoteală și cei doi ani de criză pandemică!
Ultimii doi ani au adus multe provocări cât şi experiențe noi, la nivel global şi local deopotrivă. Dintre ele, consider că este foarte importantă accelerarea digitalizării. Pentru businessul Nespresso a fost un lucru favorabil, deoarece produsele noastre au fost întotdeauna foarte uşor accesibile on-line şi acum ne-a fost oferit un context propice pentru a plusa în experiențele digitale. Provocarea rămâne în a ne îmbunătăţi constant serviciile şi ofertele pentru a corespunde cerinţelor celor mai exigenţi iubitori de cafea şi schimbărilor din stilurile de viață ale publicului mai tânăr.
De asemenea, în mod paradoxal aş putea spune, am simțit mai mult ca oricând apropierea. Și nu mă refer la apropierea fizică, ci la cea emoțională. Simt că am reuşit să ne conectăm şi apropiem mai bine la nivel uman, atât în contextul de business cât şi în afara lui. Mi se pare foarte important să ne găsim curajul, timpul şi disponibilitatea să comunicăm între noi onest şi într-un cadru care se simte sigur şi invită la discuții, în special în momente de incertitudine prelungită cum s-a dovedit a fi această pandemie.
Oamenii au nevoie de conexiune şi de sentimentul că nu sunt singuri, că au alături colegi care lucrează la îndeplinirea unui scop comun şi că, din acest proces pot lua naştere legături importante.
Pentru a crea acest cadru sigur, lucrăm constant pentru a ne asigura că oamenii din echipă au tot ce au nevoie pentru a lucra de acasă, sau, dacă aleg să vină la birou, să se simtă în siguranță. Am implementat toate măsurile de siguranță şi am comunicat şi încurajat transparent paşii pe care fiecare dintre noi îi poate face pentru a fi în siguranță.
De asemenea, ca parte a modului de lucru colaborativ şi transparent, consider importantă facilitarea contextelor în care oamenii să îşi poată exprima ideile şi opiniile şi să se simtă ascultați şi auziți. Cu siguranță este o experiență valoroasă pe care, tot în mod paradoxal, sunt recunoscătoare că pandemia a accelerat-o, poate mai mult decât s-ar fi întâmplat în mod normal.
Pe plan personal, un lucru recent decoperit şi care îmi aduce foarte multă satisfacție este grădinăritul. Împreună cu soțul meu am amenajat în curte un colț care ne place foarte mult şi pe care îl ingrijesc cu drag. Este o formă foarte benefică de relaxare şi deconectare. La fel cum a devenit în ultima perioadă gătitul, în special alături de fetele mele.
Cum vezi evoluția ta, ca femeie lider, în contextul schimbării mentalităților societale? Ce calități manageriale asociate, de principiu, genului feminin și de care te-ai folosit în conducerea echipei tale în acești ani de criză crezi că au avut cele mai benefice influențe asupra organizației?
Consider că am un stil de leadership mai degrabă democratic – îmi place foarte mult să încurajez creativitatea, discuţiile libere în cadrul echipei, dar şi să ofer suport colegilor, să îi ascult activ, astfel încât să ajungem, împreună, la cele mai bune idei şi decizii. Nu aş cataloga aceste trăsături ale modului meu de lucru ca fiind feminine sau masculine, consider ca ele pot fi prezente deopotrivă la femei, cât şi la bărbați.
Mă simt împlinită atunci când îmi dezvolt echipa şi o ajut să îşi atingă potenţialul. Am văzut cum, de multe ori, tot ce le trebuie oamenilor este ca cineva să le dea un mic imbold şi vor prinde aripi; şi tot de multe ori, am văzut cum oamenii au nevoie de cineva care să aibă încredere în ei mai mult decât au ei înşişi. Consider că este un privilegiu să am această responsabilitate şi să fiu alături de ei, oricând au nevoie de mine.
De asemenea, pentru mine ocuparea unei poziții de leadership vine cu o responsabilitate de a fi în permanență conectată cu schimbările şi noutățile care apar – atât pe fond economic, cât şi pe fond social, pentru a putea lua cele mai bune decizii atât pentru companie cât şi pentru oamenii care o alcătuiesc. De exemplu, contextul pandemic actual a determinat la nivel global o disponibilitate limitată a componentelor electronice şi a altor materii prime, precum şi o scumpire a costurilor transportului maritim, factori care au intervenit pe parcusul lanțului de aprovizionare şi au determinat o creştere a costurilor de business. În plus, schimbările climatice sunt parte din realitatea pe care o trăim, iar viitorul (iar aici nu mă refer doar la viitorul industriei de cafea ci al nostru, al tuturor) depinde de accelerarea demersurilor pentru protejarea mediului înconjurător.
Aşadar, în acest context, consider că adaptabilitatea şi asumarea acțiunilor sunt cheie, indiferent că vorbim de lideri femei sau bărbați.
Cât la sută din ceea ce faci implică grija, empatia, răbdarea, smerenia, compasiunea?
Sunt adepta lucrurilor făcute responsabil, aşadar, indiferent că este vorba de contextul de business sau de viața personală, acțiunile mele au la bază grija, răbdarea şi compansiunea. În fiecare zi lucrez la a deveni o versiune mai bună a mea, iar aici un rol important îl au interacțiunile mele cu cei din jur, care pornesc mereu dintr-un cadru de înțelegere şi empatie.
Cred că este important ca indiferent ce se întâmplă să rămân curioasă şi dornică să descopăr experiențe şi perspective noi – consider că aşa pot evolua şi mă pot dezvolta pentru a deveni un lider mai bun pentru echipa de profesionişti pe care o îndrum şi care în fiecare zi mă învață ceva valoros.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 276
Pentru abonare, click aici