Ai vrea să lucrezi cu un lider tradiționalist?
După mai bine de 10 ani, şi-a vândut afacerea unei corporaţii, dar încă mai povesteşte cu pasiune şi autenticitate despre modul cum şi-a selectat oamenii alături de care a construit o afacere durabilă pe care a vrut-o într-o bună zi să devină o mare corporaţie. Aşa sună povestea unui lider real, din Moldova românească, care are ca valoare principală „tradiţia” în termenii Profilului Hogan de Motivații, Valori și Preferințe (MVPI). Unii l-au văzut şi l-au descris ca fiind rigid, prea inflexibil, conservator şi intransigent, rezistent la schimbare, prea închis în valori ce par uneori deşuete, însă el a continuat să fie şi să se comporte consecvent credinţelor lui.
Principii, valori, etică, tradiţie. Cuvinte care în ultimul timp par a fi atât de des rostite şi atât de rar modelate în comportamente în societatea modernă şi, mai ales, în mediul de afaceri.
Cultura tradiţionalistă este cea care se clădeşte în jurul corectitudinii, al valorilor solide cu privire la ceea ce este bine şi ce nu, la ceea ce este acceptabil şi ce nu, în jurul ideii de respect faţă de ce a fost înainte şi de loialitate.
Artizanii acestui tip de cultură sunt liderii atenţi la ceea ce este bine şi corect, atenţi la etică şi echitate şi care cred în păstrarea tradiţiilor, ca liderul din povestea de mai sus. Liderii care valorizează standardele, regulile, comportamentul adecvat, onoarea, integritatea şi onestitatea. Sunt acei lideri care cred în munca asiduă, în meritocraţie, în conservarea valorilor clasice, în loialitatea faţă de organizaţie şi în respectul faţă de lucrul bine făcut.
Mădălina Bălan este Managing Partner HART Consulting
Mai multe detalii şi chiar şi studii de caz despre acest subiect puteţi afla participând la Conferinţa HART HR Strategic, organizată de HART Consulting și susținută de revista Cariere, ce are ca temă: „CEOs and organizational culture: what makes it or breaks it?”, din 22 mai 2013.