Adrian Stanciu: Foarte multi lideri folosesc pedepsele ca instrument de conducere
Human Synergistics a prezentat in cadrul conferintei rezultatele studiului Leadership Impact, la care au participat 107 lideri – directori generali si executivi din prima linie de conducere, provenind din companii in marea majoritate multinationale (70%) si nelistate la bursa.
Conferinta a inceput cu prezentarea, de catre Adrian Stanciu, Partener Human Synergistics Romania, a diferentelor dintre management si leadership. Potrivit acestuia, managementul foloseste ca instrumente de baza coercitia si este caracterizat de rational, existenta proceselor, motivarea extrinseca, existenta obiectivelor, a controlului, a bugetelor, stimulentelor, preciziei (crearea de sisteme predictibile), centralizare.
Pe de alta parte, leadershipul este caracterizat prin atractie, emotional, motivare intrinseca, aliniere, aspiratii, semnificatie, excelenta, imputernicire.
Liderii au un impact semnificativ asupra lucrurilor, comportamentelor si performantelor celor din jurul lor. Fie ca o fac in mod intentionat sau nu, direct sau indirect, liderii moriveaza oamenii sa se comporte intr-un anumit fel.
Studiul evalueaza trei tipuri de impact: constructiv, pasiv/defensiv si agresiv/defensiv. De asemenea, studiul pune accent pe trei dimensiuni mari care se refera la leadership si la corelatia dintre ele: eficacitate, impact asupra celorlalti si strategii de conducere. Toate cercetarile Human Synergistics au aratat ca stilurile constructive sunt asociate cu succesul. Acest lucru inseamna ca liderii cu impact constructiv promoveaza compportamentele orientate catre rezultate.. Liderul ii motiveaza si ii incurajeaza pe ceilalti sa isi stabileasca obiective indraznete, dar realiste, sa stabileasca planuri pentru atingerea obiectivelor si sa le urmeze.
Concluziile Leadership Impact
Filozofiile de viata ale fiecaruia dintre noi au un impact major asupra celor din jur, a afirmat Adrian Stanciu. Impactul iti determina eficacitatea, nu actiunile. Obtii rezultate prin ceilalti. Ce cred ei e mai important decat ce crezi tu.
"A conduce oamenii in stil constructiv reprezinta o solutie sustenabila pe termen lung", este de parere Adrian Stanciu.
"Impactul pe care liderii il au asupra organizatiilor pe care le conduc este mai mare decat il estimeaza ei", sustine Stanciu.
Filozofia e in regula, practica ne omoara. Mai toti intelegem ca un impact constructiv e mai bun decat unul defensiv. Intelegerea e in general cu atat mai buna cu cat urci in maturitate. Deviatii mici de filozofie pot duce la deviatii mari de impact. Relatiile cauzale nu sunt clare. stim ce vrem, dar nu si cum sa obtinem ce vrem
Cum faci e mai important decat ce faci. Tindem sa consideram conducerea ca o colectie de actiuni si strategii. Nu e neaparat gresit, dar CUM le desfasuram e mai important chiar decat strategiile in sine.
"Exista o lasitate emotionala a liderilor, le e frica sa vorbeasca despre viitor", a declarat Stanciu.
Regula lui 3. Strategiile Prescriptive determina impact Constructiv. Strategiile Restrictive determina impact Defensiv. Proportia dintre ele ar trebui sa fie de 3:1. Prescriptiv nu inseamna pozitiv, iar restrictiv nu inseamna negativ. Afirmatia nu e la fel de valabila pentru toate strategiile
Influenta liderilor se extinde asupra intregii organizatii. Impactul liderilor e prima si cea mai importanta componenta a culturii organizatiei. Daca impactul e prost, uitati de restul. Liderii sustin cultura, iar cultura sustine liderii. Majoritatea intrebarilor au raspunsuri simple si complicate in acelasi timp. Nu mai faceti studii de angajament, sunt o pierdere de bani si de energie.
"Foarte multi lideri folosesc pedepsele ca instrument de conducere si nici macar nu-si dau seama de acest lucru. Cea mai proasta forma de pedeapsa e critica facuta in public", sustine Adrian Stanciu. Potrivit acestuia, leadershipul prost a avut un efect semnificativ in criza economica.